از الموت تا پاریس؛ Assassins Creed چگونه خلق شد؟
در این مقاله قصد داریم به بررسی منبع الهام، عقاید و دیدگاههای احتمالی سری بازیهای Assassins Creed آن بپردازیم.
تقابل لیبرالیسم و اقتدارگرا
کمتر کسی پیدا میشود که در دنیای بازیهای ویدیویی نام سری محبوب و پرطرفدار Assassins Creed را نشنیده باشد. فرنچایزی که قصد داشت نسخه جدیدی از مجموعه Price of Persia باشد، حال تبدیل به نماد یوبیسافت (Ubisoft) شده است. داستانهای Assassins Creed معمولا شما را در برهههای زمانی خاص زمان قرار میدهند تا در یک رویداد تاریخی نقش خود را ایفا کنید. هرچند یوبیسافت در فضاسازی عالی عمل میکند اما نمیتوان منکر تحریف تاریخ و جهتگیری خاص آن شد. برای مثال در سکانس پایانی نسخه اول، شما شاه ریچارد اول را مشاهده میکنید که از قضاوت پروردگار سخن میگوید در حالی که ۲۷۰۰ اسیر مسلمان که شامل زنان و کودکان بیگناه میشود را در شهر عکا قتل عام کرده بود. با این حال، تحریف یک بخش ماجرا است! در واقع، بازی قصد دارد با استفاده از تاریخ، دو ایدئولوژی قدیمی و ماندگار (آزادی و نظم جهانی) را در طول تاریخ به تصویر بکشد. قاعدتا تعاریف این دو ایدئولوژی برای هر انسانی متفاوت است و بازی قصد دارد با دیدگاه تحریف شده و جهت دار خود این مسائل را تعریف کند با اینکه بازیکن همیشه از دیدگاه یک Assassin یا قاتل به موضوعات نگاه میکند، اما دلیلی بر این نیست که تمپلارها (Templars)، عقاید بدی داشته باشند! شاید در میان ما شخصی اولویتش امنیت باشد تا آزادی. اصلا چه کسی گفته صلح تنها با مذاکره به دست میآید؟ شاید باور تمپلارها بر اینکه تنها از طریق قدرت به دست میآید درست باشد..
تقدیم به شما، آقای موسولینی
برخلاف عقیده عموم، ولادیمیر بارتول (Vladimir Bartol: نویسنده کتاب الموت)، از تاریخ ایران بسیار آگاه بود. شخصیتهای انتخاب شده، توصیفات و تصویرسازی درست از اماکن و روایت یک بازه زمانی مناسب با شرایط حیات بارتول، نشان از درک و دانش بالای او دارد! هدف بارتول خلق کتاب تاریخی با جزئیات دقیق نبوده بلکه نوشتن نقدی بر جامعه خود برای بیداری در برابر استبداد بوده است. و شاید آرزوی داشتن رهبری چون حسن صباح را بتوان در تفکرات او دید. البته نباید باور داشت که بارتول آرزوی داشتن رهبری مثل حسن صباح را در ذهن داشته و این فقط یک تفسیر از هزاران تفسیر گفته شده است. ولادیمیر بارتول زاده شهر تریسیته (Trieste) است که اصالت اسلوونی دارد. در زمان حیات بارتول، شهر تریسته و مناطق اسلوونی توسط فاشیستهای ایتالیاییتبار به رهبری موسولینی برای افزودن دارایی خود مورد آزار اذیت قرار میگرفتند. عدهای الموت را یک رمان ساده و هیجان انگیز و عده دیگر یک تفسیر سیاسی میدانند. از دیکتاتور خواند حسن صباح به مانند استالین (Joseph Stalin)، آدولف هیتلر (Adolf Hitler) یا حتی موسولینی، تا پیوند دادن جوزف گوبلز (Joseph Goebbels)، وزیر اطلاعات حزب نازی به ابوعلی خدمتکار حسن صباح، همگی ممکن است نشان از تفکرات سیاسی بارتول باشد.
شاید برخی از دوستان گفتن چنین مطالبی را غیرضروری بدانند که اساسا باوری اشتباه است. همانطور که در ابتدای متن گفته شد، بازی بر پایه دو ایدئولوژی استوار است. به عبارتی، دیگر نویسندگان Assassins Creed جدای از الهام گرفتن از رمان، عقاید بارتول را هم مورد بررسی قرار دادهاند. نکته قابل توجه دیگر، استفاده از تاریخ برای رساندن دو مفهوم است! این مفاهیم « آزادی و حقیقت » نام دارند. کافی است به سبک روایت بازی دقت کنید. Assassins Creed قصد ندارد به صورت واضح مضامین خود را به مخاطب نشان دهد بلکه با استفاده از اشخاص و تاریخ مورد نیاز داستان خود را روایت میکند.
عدهای هستند که بارتول را ناسیونالیست (Nationalist: ملیگرا)، میدانند. برای اثبات این حرف باید به سالهای ۱۹۲۷ و ۱۹۴۱ میلادی برویم. در آن زمان دوست صمیمی بارتول یعنی زورکو یلینچیچ (Zorko Jelinčič)، رهبر و بنیانگذار یک سازمان انقلابی به نام T.I.G.R (Trieste: تریسته، Istria: ایستریا، Gorizia: گوریتزیا، Rijeka: ریْ یِکا)، به همراه جوانانی با عقاید ملیگرایی با دولت وقت ایتالیا درگیر شدند. در آن زمان، امپراطوری اتریش _ مجارستان شامل کشورهایی مانند ایتالیا، کرواسی، اسلوونی و چند کشور دیگر اروپایی بود. ایتالیا چون یک دولت ملی بود علاقه به چند ملیتی کردن خود نداشت و از این رو، با اقلیتهای کروات و اسلاو مخالفت کرد. با روی کار آمدن جنبش فاشیستی در سال ۱۹۲۲، موسولینی سیاستهای ضد اسلاو را پیش گرفت. سال ۱۹۲۳، استفاده از زبانهای اسلوونیایی و کروات در تمام ادارات دولتی، از جمله دفاتر پست و وسایل حمل و نقل عمومی، ممنوع شد؛ اقدامات ضد اسلاو تا زمان حیات موسولینی ادامه داشت. در یکی از یادداشتهای بارتول چنین ذکر شده: «زورکو، من انتقام تو را خواهم گرفت دوست من». با این اسناد به راحتی میتوان تشخیص داد که بارتول تنفر شدیدی نسبت به موسولینی و نحوه حکومت او داشته و از اقدامات دوستش حمایت کرده. اما بارتول در آن زمان بخاطر نبود آزادی بیان نتوانست مقاصد خود را به صورت خطی به مخاطب برساند زیرا سرانجام این کار مرگ بود! ترس از دولت فاشیسم و نگاهی عمیق به شخصیتهای داستان، ناسیونالیسم بودن ولادیمیر را تایید میکند.
اینکه بارتول، سه شخصیت حسن صباح، خیام و خواجه نظام الملک را سه همکلاسی توصیف میکند بسیار جالب است زیرا هر کدام از آنها عقاید متفاوتی با یکدیگر دارند. برای مثال، حسن صباح رهبر فرقه اسماعیلیه و موسس دولت الموت، نماد یک ایدئولوژی انقلابی و سیاسی است. او معتقد به استفاده از هر وسیلهای، از جمله ترور، برای رسیدن به اهداف خود و برقراری حکومتی براساس اصول اسماعیلیه بود. عمر خیام شاعر، ریاضیدان و فیلسوف بزرگ ایرانی است که به دلیل رباعیات فلسفیاش شهرت دارد. ممکن است خیام نماد ایدئولوژی علمی و فلسفی باشد. او به جستوجوی حقیقت از طریق علم و فلسفه معتقد بود و در اشعارش به ناپایداری زندگی و لذت بردن از لحظات آن تاکید داشت. خواجه نظامالملک به عنوان وزیر برجسته سلجوقیان و نویسنده نماد ایدئولوژی دولتی و محافظهکارانه است. او معتقد به حفظ نظم و ثبات از طریق حکومت مرکزی قوی و رعایت اصول سنتی و اسلامی بود.
حال شاید سوال شود، ممکن است بارتول از منبع خاصی الهام گرفته باشد؟ باید گفت بله! بارتول از نوشتههای مارکو پولو (Marco Polo)، جهانگرد و تاجر ایتالیایی اهل ونیز، استفاده کرده است. مارکو پولو ۲۰۰ سال بعد از حسن صباح وارد ایران میشود. درواقع مارکو پولو داستان را از محلیان آن منطقه بازگو میکند که حس بن صباح را علاءالدین مینامند. این باور غلط که سربازان صباح پای منقل نشسته و برای خود حشیش بار زدهاند، از افسانههای ساختگی مردمان آن زمان است (در گذشته چون فرقه اسماعیلیه کارهای خود را بسیار مخفی و مرموز انجام میداد، مردم شایعههای بسیاری ساختند و این شایعات بیشتر توسط مردمان غرب شکل گرفته). حشاشین (گرفته شده از کلمه حشیش)، در گذشته به معنای فروشنده دارو بوده و این گیاهان در جبر جغرافیای الموت به راحتی قابل دستیابی هستند. حال چرا میگویم حشاشین؟ چون در زمان خود صادرکننده دارو بودند.
- الموت به معنای آشیانه عقاب است.
انسان آزاده؟ چقدر سخیفانه
به این جمله دقت کنید:
هدف وسیله را توجیه میکند.
ماکیاولی
کاملا عیان است که بارتول از مکتب ماکیاولیسم (Machiavellianism) پیروی میکند. این مکتب در Assassins Creed هم وجود دارد. ماکیاولی، شاعر و فیلسوف سیاسی، اعتقاد دارد برای رسیدن به حکومتی قدرتمند، باید سیاست و اخلاق را از یکدیگر جدا کرد. کسی که در راس حکومت قرار دارد، نباید از خشونت علیه مردم ترسی نشان دهد. اصولا شما مجاز هستید برای حفظ قدرت دست به اعمالی چون ترور، بزنید. هدف حفظ قدرت است که وسیله را توجیه میکند. ماکیاولی دو دیدگاه جنجالی مطرح کرده که یکی از آن ها به مفهوم فطرت انسان میپردازد. ماکیاولی اعتقاد داشت، انسان ذاتا حریص، بیرحم و فریبکار است و در زمان لازم منافع شخصی خودش را اولویت قرار میدهد. همچنین او باور داشت با ترکیب ترس و جلب نظر مردم میتوان بر این توده قابل پیشبینی حکومت کرد. دیدگاه دوم که مهمترین و جنجالیترین محسوب میشود، مربوط به دین است! او بر این باور بود ک دین میتواند به عنوان ابزاری موثر برای کنترل مردم باشد. به این طریق، حتی سیاستمداران اقدامات خود را به راحتی میتوانستند مشروع و قابل توجیه جلوه دهند. ماکیاولی به کلیسای کاتولیک و پاپ اشاره میکند که توانسته نفوذ بیحد حصری برای خود به ارمغان بیاورد. فرعون هم با نماینده خواندن خود از سوی خدایان یک نمونه از این موارد است. اکنون زمانش رسیده درباره این جمله دیدگاه عمیقتری داشته باشیم. حسن صباح میگوید:
هیچ چیز حقیقت ندارد، همه چیز مجاز است.
حسن صباح در رمان الموت با استفاده از دین سعی دارد به مقاصد خود برسد. او توضیح میدهد که انسان برای رسیدن به اعتقادات خود، برای انجام هر اقدامی آزاد است. اگر شما خواهان رسیدن به آرزوی خود هستید، نگران خیانت کردن به دوستان خود نباشید زیرا مهمترین اصل خود شما هستید! اینکه میگویند «سیاست پدر و مادر ندارد» جملهای حقیقی و البته تلخ است. او به همراه فضاسازی مرموز و افسانههای ساخته شده و البته اعلام همبستگی با مردم، آنها را به سمت فرقه خود جلب میکرد.
همه چیز از یک اختلاف شروع شد
فرقه اسماعیلیه یکی از شاخههای شیعه است که به نام امام اسماعیل بن جعفر صادق، امام ششم شیعیان، شناخته میشود. این فرقه در طول تاریخ به دو شاخه عمده تقسیم شده است: نزاریه و مستعلیه. اسماعیلیان به دلیل عقاید و فعالیتهای سیاسی و فرهنگیشان، نقش مهمی در تاریخ اسلام و ایران ایفا کردهاند. اسماعیلیه به عنوان یک فرقه، از شیعه دوازده امامی جدا شد. بعد از وفات امام جعفر صادق (ع)، برخی از شیعیان به امامت پسرش اسماعیل معتقد شدند و او به عنوان امام هفتم پذیرفته شد. دیگران به امامت موسی کاظم، پسر دیگر امام جعفر صادق، ایمان آوردند که به شیعه اثناعشری (دوازدهامامی) معروف شدند.
اسماعیلیان در اواخر قرن یازدهم میلادی به دو شاخه اصلی تقسیم شدند: نزاریه و مستعلیه. نزاریان پیروان نزار بن المستنصر بالله، خلیفه فاطمی، هستند و عمدتاً در ایران و آسیای مرکزی متمرکز بودند. مستعلیان، که پیروان مستعلی بن المستنصر بالله بودند، بیشتر در یمن و هند فعالیت داشتند. حسن صباح از شاخه نزاریه است. عقاید اسماعیلیه بر اساس یکتاپرستی و شناخت خداوند است و اعتقاد شدیدی نسبت به پیوند عقل و ایمان دارند.
نکته جالب توجه و بسیار مهم مربوط به ترور افراد توسط این شاخه است. حسن صباح برای نابودی دشمنان خود واقعا از تاکتیک ترور استفاده میکرد اما در رمان برای جذابیت شاهد تحریف هستیم. حسن صباح همانطور که در رمان نشان داده شده، واقعا فردی باهوش بود و در تاکتیکهای نظامی بسیار تبحر داشت. برخلاف آنچه در رمان آمده، حسن صباح به شدت وابسته به مکتب اسماعیلیه است تا حدی که دولتی مستقل به ارمغان آورد. سربازان ویژه حسن صباح که فدائیان حسن صباح شناخته میشدند، به معنای واقعی قاتلین بسیار مخوفی بودند. فدائیان تحت آموزشهای نظامی شدید و طاقت فرسا، دست به ترور افراد میزدند که یکی از این افراد مهم خواجه نظام الملک نام داشت. فدائیان علاوه بر آموزشهای نظامی و مذهبی، تشویق به مطالعه علوم مختلف میشدند. در قلعه الموت و سایر مراکز اسماعیلی، کتابخانههایی بزرگ و غنی وجود داشت که مجموعهای از کتب در زمینههای مختلف از جمله فلسفه، طب، ریاضیات، نجوم و علوم طبیعی را در خود جای داده بود. حسن صباح به تحصیل و تربیت علمی فدائیان اهمیت زیادی میداد و آنها را به یادگیری زبانها، فرهنگها و دانشهای مختلف تشویق میکرد. این امر به فدائیان کمک میکرد تا به راحتی در جوامع مختلف نفوذ کنند و اطلاعات لازم را جمعآوری نمایند.
از اینکه بنده را تا انتهای این مقاله همراهی کردهاید سپاسگزارم.
پر بحثترینها
- فوری: سونی در حال مذاکره برای خرید کمپانی مادر FromSoftware است
- نقدها و نمرات بازی STALKER 2 منتشر شدند
- پلی استیشن برای ۱۰ سال متوالی نمایندهای برای بهترین بازی سال داشته است
- از صنعت بازی های ویدیویی در سال ۲۰۲۵ چه انتظاراتی داریم؟
- شایعه: کمپانی مادر FromSoftware احتمالا برای جلوگیری از تصاحب خصمانه از سوی یک شرکت کرهای به سونی مراجعه کرده است
- نامزدهای بهترین بازیهای سال مراسم The Game Awards 2024 مشخص شدند
- رسمی: شرکت مادر FromSoftware پیشنهاد خرید از سوی سونی را تایید کرد
- شایعات مربوط به حضور God of War در TGA 2024 قوت گرفت [تکذیب شد]
- گزارش: GTA 6 وضوح فوقالعادهای روی پلی استیشن ۵ پرو خواهد داشت
- سازنده STALKER 2 به دنبال بررسی بازخوردها و رفع سریع مشکلات بازی است
نظرات
چه پست همه جانبه و کاملی
خوبیه این دنیا اینه که میدونیم میریم جهنم
وقتی توی حکایت برنج بی پایان یه نیم سکه چربید به کل کارای خوبه طرف
جرا ما باید اصلا کار خوب کنیم وقتی بیشتر از نیم سکه گناه داریم
شاید اساسینا هم به همچین حسی رسیدن
بازهم فاز روشنفکری برداشتی و رفتی بالای منبر😑😂
نه خب
واقعا فکر میکنم جای هممون همین الانم جهنمه
بر اساس عقاید کشیش های قرون وسطی بله
اخه واقعا ما بیشتر از نیم سکه گناه داریم
گناه ها پاک میشن
همونطور که خوبی ها با منت گذاری ازبین میرن
به حساب و عدل بشری باشه بله کمتد کسی پاش به بهشت میرسه اما خب همیشه میگن
” بسم الله رحمن رحمیم ”
انسان اگر تلاشش رو بکنه خوب بودن اونقدرا نمیتونه شخت باشه
پس چرا اون نیم سکه توی حکایت بخشیده نشد؟
شرط بخشش پشیمونی و تغییر رفتاره
وگرنه خدا علاوه بر رحمن و رحیم
جبار هم هست
به همین دلایله که عدل (توازن) یکی از ارکان تشیع هستش
ما خیلی از گناهامونو یادمون نیست که توبه کنیم
لذت بردیم دمتون گرم 🌷
داستان قشنگی بود
خوشحالم که مورد توجه قرار گرفته.
🙏
🟢 یه قول دادی به من
و همچنان منتظرم
برو سراغ بازی توراک حتما
ممنونم ازت🙏🏻💚
خسته نباشید
یکی از قشنگ ترین داستان های تاریخ و دوست داشتنی ترین فرنچایز های دنیای گیم منتها از هیچکدومش استفاده ای که باید بشه نمیشه
خیلی حیفه مایی که فرقه حشاشینمون اومدن اساین کرید رو ساختن یه بازی در حد و مثالش نداشته باشیم چه داخلی چه خارجی
داخل حکومت شیعه بازی از فرقه اسماعیلیه داشته باشیم😂
البته اسماعیلیه هم خودشون شیعه هستن و اطراف مشهد هنوز هم شیعیان نزاریه زندگی میکنن تعدد نسبتا زیادی هم دارن.
بحث اینه کا لین گروه یکسری قاتل و عملا مرتد دینی بودن که دست به وحشت و بینظمی بزرگی زدند و شحصیت های برجسته ای رو هم به قتل رسوندن از جمله خواجا نظام الملک
“حشاشیون” تروریست هایی بودن که افراد بزرگی رو به قتل رسوندن نه “اسماعیلیون”
یا “نزاریان” شیعیان نزاری زیادی وجود داشتن که اصلا عضو حشاشیون نشدن هیج وقت و اسماعیلیون مستعلیه هم که مخالف نزاریه بودن.
بله من هم تاکید کردم که بدست این گروه خاص که مرتد بودن انجام شد
اتفاقا در خصوص شفاف سازی برای جدا بودن این تروریست ها با فرقه ی اسماعیلیه کامنت گذاشتم
آره اما داداش اسماعیلیان حشاشین رو به وجود آوردن تا افراد برجسته خلافت عباسی و حکومت های وابسته به اون رو بکشن
جالب بود خیلی ممنون
هرچند توی کتاب تاریخ کامل بزرگ ایران و اسلام (الکامل فی التاریخ) نوشته ی ابن اثیر گفته شده که حسن صباح، حکیم عمر خیام و خواجه نظام الملک طوسی واقعا دوست بچگی های هم و همکلاسی بودن و البته این توسط منابع دیگه رد شده. شاید اگه کتابخانه ی الموت آتش نمیگرفت این مسئله در هاله ای از ابهام نبود.
خیلی دوست داشتم که مسائل تاریخی اضافه کنم اما در آخر حس کردم شاید زیاده روی باشه و مخاطب با نوشته ارتباط نگیره.
آره معمولا عموم مردم با مطالب تاریخی اخت نمیگیرن و بهش میگن “کلاس تاریخ” ولی بازم هیچی از جذابیت و پربار بودن مقاله ی شما کم نمیکنه
متشکرم.
اگه کتاب ها آتیش نمی گرفت ما اینقدر کنجکاو نبودیم 😂(شوخی)
میتونم بگم یکی از بهترین مقاله هایی بود ک تو این سایت خوندم!!!
نظر لطف شماست.
این پست ها واقعا برای همه و خصوصا نوجوانان آموزنده اند. من خودم یادمه کلاس پنجم ابتدایی بودم بچه درس خون نبودم ولی منو فرستادن مسابقه اطلاعات عمومی اونم چون مدام پای گیم و فیلم و فوتبال و ورزش های دیگه بودم
اساسینز واقعا یه زمانی در اوج بود
اساسینز ۱ / ۲ / برادرهود/رولیشنز / ۳…
اساسینز رولیشنز …🙂🙂
تریلر اساسینز رولیشنز😪دلم واسه اون موقع تنگ میشه
کلودیا ؛ مای دیرست سیستر …
سندیکیت 🥲
👌
عجب مقاله پرباری بود. خسته نباشید
سپاسگزارم.
با این عکس و این تیتر اشک در چشمانم حدقه زد
باشه تا بعد بخونم
هرچند فکر نمیکنم آقای نویسنده برای یه فن اساسی سری AC که ۱۷ سال از فن بودنش میگذره نکته خاصی داشته باشه خخخخ
شوخی
امیدوارم مطالبی باشه که توجه شما رو جلب کنه.
دوستانی که به سری اساسینز کرید علاقه دارن حتما سریال حشاشین رو ببینن . واقعا سریال خوش ساختیه . جالبه بدونین که کلمه Assassin از همین کلمه حشاشین گرفته شده . نسخه فیزیکی آساسینز کرید تو کشورهای عربی با عنوان فرقه حشاشین عرضه میشه .
سریال به شدت چرت و مزخرفیه
سراسر تحریفه و تخیل، حسن صباح فرد باهوش و زیرکی بوده و ژنرال نظامی به شدت مقتدر ولی آخه طی العرض؟ یا زل بزنه توی چشمای طرف تا فیها خالدونش رو متوجه بشه؟
ناگفته نماند توی سریال کاملا داعش وارانه نشونش میدن. طرفداری نمیکنم ازش ولی به شدتی هم که اینا توی سریالشون میگن نیست
نکته ی جالب ترش اینه از یه منبع مشخص استفاده نکردن هر منبعی دستشون رسیده از روش سریال رو ساختن همین شده که حکیم عمر خیام رو تلاش میکنن عرب نشون بدن و سلطان آلپ ارسلان و سلطان ملکشاه رو وحشی و یک دنده
والا کسی که بنیان گذار مدارس نظامیه رو ترور میکنه خود ابوبکر بغدادیه . نیازی نیس کسی داعش وارانه نشونش بده . ضمنا این مجموعه سریاله نه مستند تاریخی. صرفا بخوان یه مستند تاریخی بدون کم و کاست بسازن که نمیتونه برای کسی جذابیتی داشته باشه.
منم نگفتم مرد شریف و فوق العاده خوبی بوده ولی عقاید و رفتار هاش به ویژه با پسراش این شکلی که اینا گفتن نبود
اگه هم فیلمی با دقت تاریخی زیاد ندیدی که جذابه فیلم قلمروی بهشت رو ببین
رمان های استاد حمیدرضا شاهآبادی رو هم بخون. بزرگترین اساتید داستان نویس و فیلمنامه نویس جهان به شدت به متکی و وفادار بودن داستان ها به تاریخ واقعی تاکید میکنن.
بزرگانی مثل استاد حمیدرضا شاهآبادی، استاد مشیعت علایی و آقای William Monahan اونقدری با تجربه و با سواد هستن که تشخیص میدن رمان، فیلم، بازی و… باید براساس تاریخ واقعی باشن و بدون کمترین تحریف روایت بشین
درضمن حشاشیون براساس منابع مختلف نوشته ولی اصلا یه منبع مشخص و پایدار انتخاب نکرده هرچی رو عشق کردن آوردن
مقاله واقعا عالیه 👍👌
🙏
جالبه که ماکیولی تو اساسین ۲ هم بود ، البته اسم کوچیکش رو خاطرم نیست
The truth is this , nothing is true , every thing is permitted
سلام دوستان یه سوال داشتم آیا بازی الدن رینگ ارزش تکرار داره
چون میخوام دیسکشو تهیه کنم برای همین پرسیدم
عجب مقاله کامل و عالی و خوبی بود واقعا خیلی کیف کردم دست مریزاد
ممنونم.
از این خیلی حال میکنم که یوبیسافت روایت تاریخی رو کامل تعریف میکنه توی اساسین ها ولی خود اساسین ها توی داستان نبودن ولی شخصیت های دیگه کاملا واقعی بودن و با چهره و اسم واقعی خودشون توی بازی هستن
پ.ن : تمامی اساسین ها داخل ایران بودن و هیچ اساسینی خارج از ایران وجود نداشته که خب یوبیسافت این قضیه رو توی بازی هاش تغییر داده و اساسین ها رو توی پاریس و آمریکا و انگلیس و مصر قرار داده
دوست عزیز بسیار زیبا بود من اتفاقا رشتم علوم سیاسیه هرکمکی خواستی در خدمتم
راستی جسارتا با زهرا رهنورد نسب خویشاوندی دارید؟
متشکرم.
خیر هیچ نسبتی وجود نداره.