نقد فیلم Emilia Pérez | بعد از دیدنش، چشمانتان را با اسید بشورید!
سینمای امروز در کما فرو رفته است. جایگاه هنری سینما، به جولانگاه تبلیغات سیاسی بدل شده و هر مزخرفی که ترند روز باشد، به نحوی راهش را به سینما باز میکند.
فیلمی بسیار بد و مزخرف به نام Emilia Pérez روی پرده رفته که به راستی فیلم نیست و هیچ معیار سینمایی را نمیشود در آن یافت. حتی کسانی که دو ترم کلاس فیلمسازی رفتهاند، کاملا پی خواهند برد که فیلم هیچ چیزی ندارد. یعنی اگر خیلی تخصصی به اثر نگاه کنیم حتی یک نمای درست هم نمیشود در Emilia Pérez یافت، فیلمنامه لت و پار است و تیم بازیگری وقتشان را تلف کردهاند. Emilia Pérez بدترین فیلمی است که در چند ماه اخیر دیدهایم.
با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا؛ فمنیستهای افراطی در اولین مرحله با باربی به ذهنیت عمومی جامعه حمله کرده و به جای مطرح کردن حقوق زنان، شروع به نفرت پراکنی علیه مردان کرده و آن فیلم فاجعه را رقم زدند. در یکی دو سال اخیر هم هر چه فیلم دموکرات پسند بود، به زور راهی سینما شد. اما به دلیل زرد بودنِ بیش از حد؛ این فیلمها خود به خود کنار رفته و با توجه به شکست دموکراتها انتظار میرود که هالیوود حداقل تا حدودی این رویه مضحک را عوض کند. اما هرچه باشد این نوع تفکر زشت و غیر هنری زهر خودش را ریخته و به این سادگی نمیشود از دست آنها خلاص شد مگر با دید نقادانه مخاطب و همچنین با سلاح نقدِ منتقد. پس وقتی به سراغ فیلم Emilia Pérez میرویم باید در یک دید هگلی، تاریخچه این نوع فیلمها را هم در نظر گرفته و در مرحله دوم اثر را از منظر کیفیت سینمایی بررسی کنیم. اول اینکه در بحث فرم Emilia Pérez هیچ چیزی نیست. چون اثری که ساختهاند حتی برای سازندگان هم دغدغه نبوده و برای منِ مخاطب هم دغدغه نمیشود. تغییر جنسیت چه درست چه غلط، اگر راهش را به سینما باز کرده باید از مسیر اصولی وارد شده و با زبان هنر سخن بگوید. دقت کنید که یک خلافکار کریه المنظر که دستی هم در آدمکشی دارد، تصمیم میگیرد تغییر جنسیت داده و زن شود. اول از همه اینکه چرا باید چنین تغییری برای من مخاطب مهم باشد؟ تنها راه ارتباط من با این اثر از جایی ممکن میشود که بتوانم کاراکترِ خلافکار را شناخته، به او نزدیک شوم و در آخر اگر تغییر جنسیت مسئله اوست، من نیز خودم را دغدغهمند حس کنم. از این گذشته من اصلا این تغییر و حتی این کاراکتر را نمیفهمم. چرا باید چنین خلافکاری ناگهان حس کند که زن است؟ اگر از بچگی چنین حسی داشته چگونه در مسیر سخت دنیای جنایت، موفق شده است؟ بازهم از این موضوع که بگذریم، پیام زشت و کریه فیلم در پایان خودش را آشکار میکند. مادامی که امیلیا مرد بود، شخصیتی خشن، غیر انسانی و بد داشت. اما مادامی که زن شد، ناگهان تبدیل به یک انسان خوب و مثبت شد که حتی در پایان از او به عنوان یک قدیس نیز یاد کردند! دقت میکنید؟ این یعنی پیام سیاسی و این موضوع اصلا ربطی به سینما ندارد مگر اینکه از مسیر هنر قدم برمیداشت که اصلا چنین نشد. فیلم آخرین پیام دموکراتها قبل از انتخابات را حمل میکرد: مردها خشن و بد، زنها خوب و قدیساند.
نمیخواهم بیش از این بحث فرم Emilia Pérez را بکنم، چون اثر کوچکتر از این حرفهاست که اینگونه جدی به آن نگاه کرد.
همانطور که در بخش قبلی نقد نوشتم، این فیلم را باید از دو منظر نگاه کرد. بخش اول یعنی فرم را نوشتم. بخش دومی که باید آن را جدی نقد کرد، کیفیت سینمایی اثر است. Emilia Pérez در این بحث از بحث قبلی بدتر است. یعنی فیلمنامه آنقدر پاره پاره، غیر اصولی و حتی بد است که نمیشود آن را تحمل کرد. مهمترین چیزی هم که اثر را محو نابود کرده است، موزیکالِ نچسب، بد و زشت آن است که در سرتاسر فیلم حضور دارد و به فیلم صدمه جدی وارد میکند. کارگردانی که تصمیم میگیرد ژانر موزیکال را به اثرش اضافه کند، باید نخست کمی بر روی تاریخچه این ژانر مطالعه کرده و بفهمد اصلا چه شد که چنین ژانری به سینما آمد. سپس پلاتی را که در ذهن دارد، دراماتیزه کرده و به آن موزیکالیسم را اضافه کند. اما فیلمساز به جای همه اینها، به درون موزیکال شیرجه زده و به زور آن را به فیلم چسبانده است. موزیکالی که نه ربطی به ژانر جنایی دارد و نه ربطی به داستان. اکثر موزیکهایی هم که پخش میشود، بسیار بد و حتی مسخره هستند. یعنی حتی اگر معیار ما موسیقی باشد، باز هم این موزیکها جایی در فیلم ندارند. مثلا دقت کنید که در یکی از صحنهها که بازیگر نقش اصلی یعنی زوئی سالدانا درحال خواندن بود، بنده چیزی جز وطن فروشی، توهین غیر منطقی و موسیقی بد ندیدم. متن موسیقی مربوط به وزیرانی بود که به هنگام صحبت امیلیا در یک سالن جمع شده بودند. متن موسیقی یکی از وزیران را فاسد، دیگری را مریض جنسی و چند نفر را هم متجاوز خواند! خب که چه؟ اصلا مگر نقد دولت مکزیک مسئله ماست؟ دوم اینکه چرا باید به فاسد و متجاوز حمله کرد وقتی که خود فیلم دارد از یک قاچاقچیِ آدمکش طرفداری میکند؟ به راستی اینها چیزی نیست جزو توهین به شعور مخاطب.
بحث فیلمنامه از جایی مسئله من میشود که اصلا نویسنده طرح ریزی داستان بلد نیست و نتوانسته فیلمنامه را پردهبندی کند. و از آن بدتر فیلمنامه اصلا منطق ندارد. کاراکتر اصلی که گویا وکیل است، توسط قاچاقچی بزرگ استخدام میشود. این فرد خلافکار از کجا وکیل ما را پیدا کرد؟ این وکیل چه چیزی داشت که دیگر وکلا نداشتند؟ مگر میشود چنین فرد خلافکاری در دم و دستگاه خود چندین وکیل نداشته باشد؟ بعدها هم که این وکیل با امیلیا دوست میشود (چگونه دوست میشود را نمیدانیم) ناگهان امیلیا و کارهای او تبدیل به دغدغه وکیل میشود. میگوید پیش من بمان و او میماند. حتی وقتی که امیلیا گروگان گرفته میشود، این وکیل کاسه داغتر از آش شده و حتی در نبرد میدانی هم حضور مییابد! اینها همه در حالی است که ما به عنوان مخاطب نه کاراکتر وکیل را میشناسیم، نه کاراکتر امیلیا و نه حتی کاراکتر سلنا گومز را. به قول مرحوم عباس معروفی به این میماند که با مشت و لگد ما را به درون اثری کشیدهاند که اصلا مسئله ما نیست. حتی پایان بندی فیلم هم در همین حاشیه میماند. امیلیا دزدیده میشود و در ازای آزادی او کلی پول را درخواست میکنند. اولین سوال این است که نامزد سلنا گومز که بود که چنین تیم مسلح را برای خود جمع کرده و همه نوع تجهیزات نظامی داشتند؟ دومین سوال بنده هم در این است که چرا باید داستان چنین بسته میشد؟ که آن چهره فرشته مانندِ امیلیا حفظ بشود؟ کدام فرشته؟ فرشتهای که فیلم به زور نشانمان داد یا فرشتهای که از بُعد فرمیک ساخته نشد؟
آخرین بحث تکنیکی Emilia Pérez مربوط به تیم بازیگری، دوربین و نور پردازی میشود. تحت تاثیر فیلمنامه افتضاح، تیم بازیگری، تبدیل به بازیگرانی شدهاند که هرچقدر هم تلاش کنند، زحمت آنها بی نتیجه خواهد ماند. مثلا خانم زوئی سالدانا بازیگر قابلی است. اما در این فیلم هیچ چیزی از او درنیامده و قطعا این فیلم نیز رزومه او را مورد انتقاد قرار خواهد داد. کارلا سوفیا گاسکون هم که نونِ ترنس بودنش را خورده و اصلا بازیگری بلد نیست. سلنا گومز بیچاره هم که نه بازیگر است و نه خواننده. در این همه سال او نه در سینما و نه در موسیقی هیچ جایگاهی برای خود به دست نیاورده و صرفا سلبریتی است که همه جا حضور دارد، از همهچیز کمی است و از یک چیز واحد، هیچ چیزی نیست.
دوربین کارگردان هم مثل همیشه آشفته است و نورپردازی تاریک، غیر حرفهای و بد هم اصلا ربطی به اثر ندارد.
ژاک اودیار همیشه فیلمهای بد میسازد اما از آنجایی که فرانسوی است و گویا مولف (کدام مولف؟) هرچه میسازد، در سینمای اروپا به او بها میدهند و او هم باورش شده که فیلمساز است. اما همین یک فیلم در پرونده او کافی است که بفهمیم اصلا سینما بلد نیست.
در پایان چنین میشود گفت که فیلم Emilia Pérez آخرین تلاشهای لگبت است. اثری سیاست زده، بسیار بد و ضعیف که حتی در دور تند هم نمیشود آن را تحمل کرد. موزیکالِ فیلم که معلوم نیست چرا به اثر چسبانده شده، فیلم را به یک زباله تبدیل کرده است. Emilia Pérez در تمامی بحثهای سینمایی بد است و نمیشود از آن لذت برد. امیدوارم که دوستانِ لگبت بفهمند که هنر مقدس سینما میدانِ مبارزات سیاسی آنها نیست و هرچقدر هم که چنین فیلمی بسازند، درنهایت این آثار به زبالهدان سینما تعلق دارند.
نمره نویسنده به فیلم: ۱ از ۱۰
پر بحثترینها
- اینترگلکتیک، کانکورد، ناتی داگ؛ در اتاق فکر سونی چه میگذرد؟
- برترین و داغترین اخبار و حواشی گیمینگ در سال ۲۰۲۴
- رسمی: سونی بازی سرویس محور God of War از بلوپوینت و پروژه جدید Bend Studios را لغو کرد
- یوشیدا: Horizon Forbidden West در حد انتظارم نفروخت
- سیدی پراجکت همکاری با Sweet Baby را رد کرد: «ما حتی نام آنها را هم نشنیده بودیم»
- یوشیدا: اگر خواهان بازی های انحصاری جدید PS5 هستید، بهتر است از ریمسترها حمایت کنید
- RTX 5090 بدون DLSS عنوان Black Myth: Wukong را با نرخ ۲۹ فریم بر ثانیه اجرا میکند
- ۲۰ بازی خاطرهانگیز دیگر برای گیمرهای ایرانی
- اشاره سونی به PS6 در ماه گذشته که از چشم همه پنهان ماند؛ عرضه در سال ۲۰۲۸؟
- گیمپلی جدید بازی Black State گرافیک خیرهکننده آن را به تصویر میکشد
نظرات
والا همون ۱ هم زیادشه استاد کریمی عزیز
منطق کل فیلم باربی : زن ها چرا نادیده گرفته شدند ؟ مرد ها باید نابود شن و تحقیر شن .
تو رو قران سینما رو ببین شده بیلبوردی برای تبلیغات سیاسی به افتضاح ترین حالت ممکن .
اینا شرط می بندم ذره ای سواد سینمایی ندارن صرفا یک سیاست مدار یا یک فعالیت گر اجتماعی هستند و شب خواب می بینن که میتونن فیلم بسازن و پا میشن فیلم میسازن .
متاسفانه نابینا هم تشریف دارن و نمی تونن مثلا شاهکاری مثل green book رو ببینن تا بفهمن چجوری میشه یه پیام اجتماعی رو به بهترین شکل منتقل کرد .
این کارهاشون طرز فکر ها رو اصلا عوض نمیکنه بدتر میاد تفکرات رو بیشتر ضد این اقلیت ها میکنه .
سگا جان دست رو چه فیلم نابی گذاشتی گرین بوک شاهکار بود ماهرشالا علی و ویگو مورتسن به قدری شیمی بینشون و اون فرندشیپ بینشون منو گرفت هر وقت اعصابم بهم میریزه یه گذری بهش میزنم و نمیدونم میدونی یا نه این فیلم بر اساس واقعیت هستش وسوسه شدم برم یه بار دیگه ببینمش
سینما قبلا جهت خلق هنر بود .
الان جهت پول درآوردن برای کمک به خرید عقل برای نویسندگان فیلم ….
نه نمیدونستم بر اساس واقعیته چه جالب.
فیلم tick tick …boom هم ببین با اینکه مثل شاهکاری به نام green book نیست ولی پیامش رو جوری میرسونه که حالت خوب شه تو این شرایط سخت این فیلما نیازن …. البوم اهنگ این فیلم رو جدا دانلود کردم امیدوارم ازش لذت ببری
✅ استاد کریمی عزیز ، سالار و دلیر تمام منتقدها هستن 💚
بهترین نقدشون برای سریال فالوت بود🤝
✅ همهی نقدهاشون بجا و صحیح بوده از نظر من 👌🏻
شرمنده میکنی ستون
کمتر از ۱ نمیشه نمره داد وگرنه که…
” سلنا گومز بیچاره هم که نه بازیگر است و نه خواننده. در این همه سال او نه در سینما و نه در موسیقی هیچ جایگاهی برای خود به دست نیاورده و صرفا سلبریتی است که همه جا حضور دارد، از همهچیز کمی است و از یک چیز واحد، هیچ چیزی نیست.”
چقد حق بود این جمله
آقای کریمی عجب نقد خوبی کردید البته عرض کنم خدمتتون که سینمای امروز به قهقرا رفته و وقتی فیلم هایی مثل ددیو و یا ولفز اینقدر کم میفروشن فیلم هایی که داستان شاید نه چندان قوی داشته باشن ولی اکت و حس و حال درام و کمدی جالبی منتقل میکنن که یه زندگی عادی رو نشون خود همین مورد نشون میده سلیقه هارو تغییر دادن و متاسفانه دموکرات ها به طرز فاجعه باری دارند به این کارشون ادامه میدن
مسئله اینا الان ملت بیشتر دنبال سرگرم شدن هستن تا اینکه مثل قبل برن یه فیلم با تکنیک های درست و خوب فیلمسازی ببینن و سازنده ها هم به همین دید دیگه سمت استفاده درست از تکنیک های فیلمسازی نمیرن
تکنیک فیلمسازی فقط تو فیلمای جانی میشه پیدا کرد.
ممنونم رفیق.
کاملا درسته متاسفانه
هالیوود یک سینمای مرده ست. خیلی وقته که هم مرده.
دقیقا مثل سینمای ایران بعد از مرگ خدابیامرز، علی حاتمی پروندهی فیلم و سریال ایران هم بسته شد. اگر دنبال فیلم و سریال های بهتری برای نقد میگردد. از آثار دولتهای فرانسه، ایطالیا، ژاپن و هر از گاهی کره استفاده کنید. این دولتها همچنان محصولات بهتری تولید میکنند.
زرررررشک. شاید اخیرن بعضی فیلمای هالییود سمت ووک یا چرندیات رفتن اما با توجه به سوابق ابرشاهکار و بی رقیب این تولیدات سینمایی، بهترین کارگردانان با بودجه کافی، قلم قدرتمند و محبوب، بهترین بازیگران از سراسر جهان، هنوزم با کیفیت ترین فیلم های دنیا متلق به هالیووده بچه سال دلقک
فیلمای اخیرم که عده ای میگفتن هالیوود تمومه و باخته و اینجور بولشت ها تونستن بالای ۱ میلیارد بفروشن. اسپایدرمن ۳_ inside out 2 , avatar 2 , deadpool 3
حالا این فشاری بدبخت داره از سینمای ایتالیا و ژاپن صحبت میکنه🤣🤣 اسماشونم نشنیدم چه برسه بخوام فیلمای عجیب غریب ببینم
الان فاز آخوندای حوزه رو میگیره میگه اونها تو را تسخیر کردند😂😂 بشین جات بابا، کسی تورو در حد نقد هالیوود حساب نمیکنه، این روزا هرکی بخواد خاص بنظر بیاد از دکل نقد هالیوود بالا میره تا ادا روشنفکر بشه… کیومرثعلی ما میدونیم از کدوم دهات اومدی
فشار چیه ؟؟ یکی میتونه برا من توضیح بده ؟
اولا شعور داشته باش اینجا خونت نیست که هر طور دلت بخواد حرف بزنی فضای مجازیه پابلیک و هر کسی یه عقیده ای داره ثانیا دهات رو تو اومدی ازش که اینجوری حرف میزنی وگرنه پول و محل زندگی شعور نمیاره رتبه ۳ شیمی ایران یه پسر روستایی بوده و در نهایت شما نمیخواد بگی کدوم کشور سینماش خوبه کدوم بده کاش گیمفا یه دکمه ساکت شو داشت یا مثلا میشد از نزدیک کاربرا رو دید تا بهشون فهموند هر کشور سینماش آثار شاهکار داره و این مسئله مختص به آمریکا نیست حضرت فیلم بین هر وقت رفتی فیلم های کوروساوا و میفونه و فیلم های روبرتو بنینی از ایتالیا و فیلم های آلن دلون ، ژرارد دوپاردیو ، ژان رنو یا اسطوره های فرانسه لویی دو فونس و ژان پل بلموندو رو تماشا کردی حق داری سینمای یه کشور رو بکوبی اسم ۷ سامورایی رو هم نشنیدی بعد میای اینجا توهین هم میکنی از کاربران محترم خواهش میکنم یه ریپورت خوشگل بکنند این کاربر رو تا بن بشه حساب کار دستش بیاد
چه آدم های پیدا میشه تو این دوره زمونه 😂😂
ای کاش میشد بدون ترس از برچسب خوردن جمله اول مقاله رو برای سینمای داخلی هم بکار ببریم
این خونش حلال بود مرحبا
آقای کریمی،سلام
نقد رو خوندم ممنون که سعی کردید اثر رو بررسی کنید و در اختیار ما بزارید ،
اما قبلا کمی تا قسمتی تلاش میکردید که نگاه شخصی خودتونو توی نقد حتی اگه به زور هم که شده وارد نکنید .
هر چند که همیشه شما در همه نقد ها دارید بر ووک و فمنیست و سیاستهای چپ می تازید و این نگرانی شما قابل درک و تامل هستش . و سپاس از نگاه متفاوت شما.
من خواننده میتونم نگاه شخصی منتقد رو بپذیرم، اما متاسفانه نفرت پراکنی علنی در نقد شما بیداد میکنه و از نظر من این فیلم حتی اگه لایق کمتر از یک هم باشه شما نمیتونید به قشرهای اقلیت و نادیده گرفته شده براساس دیدگاه سنتی و کاملا مغرضانه شخصی خودتون نگاه کنید و اونها رو با کلمات و جمله بندی های توهین آمیز (مثل لگبت ، یا هر چیز دیگه ) صدا بزنید. از فیلم و فیلم نامه و تبلیغات و اشغال بودنش و نگاه تحمیلی و ابزاریش عصبانی هستید؟ این موضوع قابل قبوله . ما هم خسته شدیم.
همه واقف هستن که این ترند شمول یک نردبان شده و دارند از سر و کولش بالا میرند و جایزه و امتیاز و هزار جوار کثافت کاری میگیرند ، هر کی میاد هر چیز بی سرو ته و مقوایی در حمایت از حقوق زنان و اقلیتها میسازه و اسمشو سینما میزاره و میگن بیا این هنره ،اگه قبول نداری یعنی شما مخالف حقوق این جامعه هستید و هنر نداری ، این نوع حمایت با این شکل سخیف، بیشتر در جهت مقاصد مشخص یعنی جیب و اعتبار هستش ، که کاملا معکوس عمل کرده و خودش به خودی خود یک حرکت در ایجاد نفرت پراکنی علیه این نابرابری ها هستش ، اما شما دیگه کلا شمشیر از رو گرفتید قشنگ دارید. خیلی تحقیر آمیز با جوامع مورد بحث و فمینیست ها برخورد میکنید ( قهر آمیز بود مشکلی نبود .)
لطفا یک خط مرزی بین منتقد سینما بودن و عقاید شخصی خودتون بزارید . حداقل بدونیم داریم یک نقد منتقد سینما رو میخونیم نه شخصی که نگاه تندرو داره .تا تعادل در ارزیابی اثر مختل نشه .
موضوع اینه این بحث تغییر جنس بیشتر یک مریضیه تا یک جنبش
🟢 یک منتقد هنری، باید نگاهی دغدغهمند به سینما و اطراف خود داشته باشد و نقدش از روی حقیقت و فلسفه بیان بشود.
✅ اینکه ایشون با نقدی تند و جنگنده به سراغ فیلمها میرود، خیلی بجا و درست میباشد و اتفاقا تا به الان هم تمام نقدهای ایشون صحیح و منطقی بوده است 👏🏻👌🏻
شما بجای نگرانی برای از بین رفتن تعادل در ارزیابی اثر اگه راست بگی بفکر از بین رفتن تعادل فکری در جامعه باش نمیخوا د نقد فیلم منحرف رو نقد کنی.
نسل کارگردانها و بازیگران بیسواد پا به عرصه گذاشتن حتی منتقد های بیسواد و بیننده ها هم مثل زامبی شدن فقط کافیه با فیلمی که امتیاز بالا از این بیسواد ها گرفته مخالفت کنی بدون اینکه از فکرشون استفاده کنند شروع به محاکمه ات می کنند ….من چند وقتی هست فقط سینمای کلاسیک می بینم چه دوران طلایی بوده پیشنهاد می کنم تعصب نداشته باشید و شروع کنید به دین این آثارارزشمند.چندتا معرفی می کنم برای شروع کار ۱.محاکمه در نورنبرگ۲.تشریح یک قتل۳ لورا
این مسائل رو توی رسانه های اونور آبی هم حتی دنبال نکردین فقط چون بقیه دربارش گفتن شمام گفتی منم بگم.
ممنون از بخش فیلترینگ که کسی فوش هم بده نمایش داده میشود ولی حرف های عادی خیر متشکرم.
نمیدونم بخش فیلترینگ کجا آموزش دیدند هیچ جوابی هم نمیدن که به چه دلیل پیام شما پخش نمیشه.
راستی جو نگیره یکسری افراد رو فیلتر ها لازمه مثل نقد این فیلم که درسته
خوشم میاد اینطوری پخت و پز میکنید 🔥😁
امیرسالار عزیز منتقد مورد علاقه بنده 😘🤍
عزیزی❤️