نقد انیمیشن The Wild Robot| تضادی میان آپولون و دیونیسوس
انیمیشنها زیبا هستند. ساده، بدون ادا و اطوار، انسانی و شیرین. از سمتی هم به کودکی و حال و هوای دیونوسوسی آن دوره برمیگردند و همین باعث میشود تا یک انیمیشن خوب، در هر سن و سالی که باشیم؛ سریع توجهمان را جلب کرده و در نظرمان همچنان شیرین و زیبا باشد. بدون هیچ شک و تردیدی انیمیشن The Wild Robot جزو همین آثار و جزو برترینهای چند سال اخیر است. اثری شیرین، دوست داشتنی و به شدت انسانی که اصلا درون اثر انسان هم وجود ندارد! The Wild Robot چه در گرافیک و کادربندی، چه در داستان و کاراکترها، با وجود سادگی به شدت زیبا و تماشایی است.
عادت من این است که به جای کلی گویی، پلان به پلان از آغاز به سراغ اثر رفته و آن را نقد کنم. The Wild Robot را نیز دوست دارم از همان افتتاحیه نقد کرده و کم کم جلو بیایم. صحنه روشن میشود. رباتی تیپیکال که بارها در فیلم و سریالهای هالیوودی مشابهاش را دیدهایم، روشن شده و قصد دارد تا در راستای هدف و یا ماموریتی انجام وظیفه کند. این نوع ربات کاملا محصول زندگی و تفکر آپولونی است. اما اینجا جنگل است، جنگل و طبیعت مخصوصِ تفکر و زندگی دیونیسوسی است. در طبیعت خبری از نظم، هدف، ماموریت، وظیفه و غیره نیست. اینجا زندگی سرتاسر سبز و زیباست. اینجا کسی به دنبال ماموریت دادن و پذیرفتن نیست. به همین دلیل هم ربات آپولونی ما در همان ابتدا با یک تضاد بزرگ روبرو میشود. کسی ماموریتی برای او ندارد. چهره ربات برای حیوانات جنگل تداعی کننده هیولاست، مگر آخرین باری که ماشین آلات به جنگل رفتند برای دوستی و صلح با طبیعت بوده است؟ در یک تعقیب و گریز جذاب، سینمایی و سرحال و شاداب که با موسیقی متن زیبا ترکیب شده، ربات میفهمد که برنامهریزی او (آپولون) در اینجا هیچ معنا و مفهومی ندارد. اینجا در جنگل تنها یک چیز جریان دارد و آن زندگی است (دیونیسوس). آپولون و دیونیسوس دو فرزند زئوس، خدای المپ، از دو مادر متفاوت هستند. نیچه در زایش تراژدی از آپولون برای ترسیم و ارائه نمادین مفاهیمی چون هماهنگی، توازن، نظم، قانون گرایی، صورت کامل، وضوح، روشنی، تفرد و از اسطوره دیونیزوس نیز برای نشان دادن نیروهای حیاتی مفرط، پویایی، سرزندگی، تغییر و تحول، آفرینش و انهدام، تحرک، جنبش، ریتم، نشاطی و یگانگی استفاده میکند. در هنر و تفکر آپولونی مسایلی از قبیل اطمینان، ساختار و عقلانیت حاکم است و هنرمند تابع نیروهای آپولونی زمانی احساس آزادی میکند که تأمین باشد. در هنر و تفکر آپولونی همه چیز چه خیر و چه شر تقدیس میشود؛ هنر آپولونی بر وجود امر دهشتناک صحّه میگذارد اما در استحالهٔ به لذّات است که آن را زیبا نمایان میکند و تلویحاً آنچه ارائه میکند «دروغ» است. اما از سوی دیگر هنر و تفکر دیونیسوسی به شخصیت و نماد دیونیسوس، خدای یونانی شراب، خوشگذرانی و جشن و سرور مرتبط است. دیونیسوس نه تنها نمایندهٔ لذت و شادی، بلکه نماد آزادی، خلاقیت و شور زندگی نیز هست. حال بیاید این نوشتههای نیمچه فلسفی را به The Wild Robot ربط دهیم. ربات و دنیای رباتها کاملا حاصل یک نوع نظم، هدف و وظیفه هستند. از سوی دیگر دنیای حیوانات و زندگی در طبیعت پُر از سبزی، روشنایی، زیبایی و آزادگی است. پس چیزی که من در اولین مرحله دیدم همان چیزی است که در شاهکار شازده کوچولو اگزوپری خوانده بودم. اینجا شازده کوچولو ما رباتی دوست داشتنی به نام راز است. رباتی که برخلاف دیگر رباتها حس میکند. سوالی که سالهاست داریم میپرسیم: آیا رباتها (هوش مصنوعی) قادر خواهند بود چیزی را حس کنند؟ مثل ما انسانها که با همین انیمیشن نیز احساساتی شده و چیزی را درون خودمان حس میکنیم؟ آیا ربات (هوش مصنوعی) قرار است مثل ما حس کند و بفهمد؟ در این انیمیشن جذاب و دوست داشتنی نه در حد کمال، اما تا حدودی میشود به این قضیه فکر کرده و در عین حال لذت سینمایی را تجربه کرد.
بنده هیچوقت طرفدار فلسفه در هنر نبودهام مگر اینکه تقدم با حس باشد سپس عقل و آن عقل هم در دام نصیحت و درس دادن نیافتد. The Wild Robot با اینکه سعی میکند در برخی از صحنهها درس زندگی بدهد اما با این حال تقدم او در سینما، لذت بردن از یک اثر سینمایی است. بیاید به نیم پرده اول اثر برگردیم. ربات ما با طبیعت درگیر شده و میبینید که نه میفهمد و نه میتواند ارتباط بگیرد، پس مود یادگیری را فعال کرده و سعی میکند خودش را تسلیم این اتمسفر کند. این اِلمان و یا گره داستانی که باعث شد ربات ما مود یادگیری را فعال کند نشان از هوش نویسندهای دارد که میداند چگونه دو تضاد را به هم وصل کند. اگر این مود یادگیری نبود تا آخر داستان حداقل برای من سوال این بود که ربات چگونه زبان حیوانات را فهمید؟ چگونه زبانشان را صحبت میکند؟ اما هوش کافی و دقت بالای نویسنده، اثر را خوشبختانه حیف و میل نکرد. بعد از یادگیری دنیای جنگل، ربات ما کم کم شروع میکند به حس کردن. کم کم شروع میکند به فهمیدن ریتم و جریان زندگی. این اتفاق نیز با آشنایی شیرین و بامزهای همراه میشود که به داستان، کاراکتر برایتبیل را اضافه میکند. کاراکتری که آمده تا به زندگی ربات رنگ و بوی تازهای بدهد. صحنههای ابتدایی این دو نیز عالی است. صحنههای شیرین، دوست داشتنی و با مزهای که مخاطب را ترغیب به ادامه دادن میکند. البته بنده امیدوارم بودم که کاش برایت بیل کمی بیشتر کودک میماند و این صحنههای شیرین، اتمسفر فیلم را دوست داشتنیتر میکرد. اما این جوجه کوچک سریع بزرگ شده و این ترانزلیشن دراماتیکی آنطور که باید و شاید اتفاق نیافتد پس اگر بنده نقدی به این انیمیشن داشته باشم، یکی همین پرش داستانی ناشیانه است که کلی سوال را بی پاسخ گذاشت.
وقتی این همه فرم یک اثر زیباست که هر مخاطبی را در هر فرهنگ و زبانی جذب خود میکند، مهم است به تکنیک آن نیز توجه داشته باشیم. چون بدون تکنیک خوب شاید نشود لذت کافی را از یک اثر برد. اما خوشبختانه The Wild Robot در کنار فرم خوب خود، تکنیک بسیار خوبی هم دارد و در گرافیک، آرت استایل، پرداخت به جزئیات حیوانات و جنگل؛ سنگ تمام گذاشته و در پایان یک کمپوزیسیون چشم نواز و خوش رنگ و لعاب را تحویلمان داده تا در کنار لذت بردن از داستان، از تصویر نیز لذت ببریم. موسیقی متن جذابِ کریس باورز به این روند کمک شایانی کرده و در صحنههایی که درام زیاد است، موسیقی احساسی داریم و در صحنههایی که تنش است، موسیقی با تمپو بالا به درآمیختن حس ما کمک میکند. کارگردانی کریس سندرز نیز بسیار عالی است و همه قاببندی ها در خدمت محتوا. پایان بندی کارگردان هم چیزی بود که هم کودکان خوششان بیاد و هم بزرگسالان (من نه). یعنی نه آنقدر خصمانه و غمگین تمام شد که به احساسات مخاطبین کم سن و سال ضربه وارد شود و نه آنقدری کودکانه و ساده تمام شد که در دام سانتیمانتالبازی بیافتد. البته بنده به شخصه معتقدم که پایان بندی اثر به گونهای فشرده پایان و یافت و میشد کمی این احساسات را باز کرده و به هر کدام پرداخت. اگر دست من بود پایان را بی مقدمه چینی چنین هپی اندینگ نمیکردم. اما در کل پایان بندی چیز قابل قبولی بود و توانست حداقلها را داشته باشد. البته شاید هدف نویسنده اصلی این داستان، این بود که بگوید همهچیز زمانی تغییر کرد که از میان رباتها، این یک ربات بود که حس کرد. و این یک ربات قرار است همهچیز را تغییر دهد.
در پایان چنین میشود گفت که انیمیشن The Wild Robot اثری بسیار جذاب، تماشایی و شیرین است که تضاد تفکر آپولونی و دیونیسی را به شکلی کودکانه و کارتونی به تصویر میکشد. ربات نمادِ تفکر هدف و وظیفهگرایانه قرن حاضر است که جوامع انسانی را در خود بلعیده و طبیعت روبروی او نماد زندگی، سر سبزی، نشاطی و خوشحالی است. همانطور که نیچه بزرگ گفته بود برای رسیدن به کمال باید دیونوسوسی زیست. از این نوع نگاه فلسفی که بگذریم The Wild Robot اثری شیرین است که با داستانی جذاب، تیم صدابازیگری عالی، کاراکترهای هویتدار و دوست داشتنی ما را به شدت سرگرم کرده و لایق این است که به دوستان خود نیز تماشای آن را پیشنهاد دهیم. The Wild Robot در کنار مفاهیم نسبتا مهم خود، انیمیشنی مخاطبپسند به دور از مبتذلبازیهای اخیر هالیوود است و من خوشحالم که در دام ووک جماعت نیافتده و مفاهیم رنگین کمانی ندارد. همانطور که در ابتدا نوشتم The Wild Robot اثری به شدت انسانی است با اینکه درون اثر خبری از انسان نیست.
نمره نویسنده به انیمیشن: ۸ از ۱۰
پر بحثترینها
- بازیگر شخصیت اصلی Intergalactic نیل دراکمن را خدای بازیهای ویدیویی میداند و از همکاری با او هیجانزده است
- رکورد دیسلایک تریلر Concord توسط Intergalactic در یوتیوب شکسته شد
- رئیس ناتی داگ: تست بازیگری Intergalactic به اندازه انتخاب بازیگر نقش الی شگفتانگیز بود
- بازیهای انحصاری کنسولی بیشتری از پلی استیشن برای Xbox عرضه خواهند شد
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- ظاهراً تریلر معرفی Intergalactic: The Heretic Prophet به تاریخ عرضه آن اشاره دارد
- دیجیتال فاندری تریلر Intergalactic را از نظر بصری شگفتانگیز توصیف میکند
- سازنده بازی Black Myth: Wukong بابت برنده نشدن در مراسم The Game Awards 2024 گریه کرد
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- مدیرعامل مایکروسافت: طرفدار Xbox بودن یعنی تجربه بازیهای آن روی تمامی دستگاهها
نظرات
واقعا انیمیشن جذاب و متفاوتی بود
✅ بسیار عالی و ارزشمند بود 👌🏻💚
سریال به شدت احساسی عالی پیشنهاد میشه ببینید بنظرم باید اسکار میگرفت
هنوز مراسم اسکار نشده که میگی “باید اسکار میگرفت”.
…
انیمیشن The Wild Robot برای سال ۲۰۲۴ هست. اول باید جزء نامزدهای “بهترین انیمیشن بلند” در نود و هفتمین دوره جوایز اسکار که در ۲ مارس ۲۰۲۵ (۱۲ اسفند ۱۴۰۳) برگذار میشه بشه تا بتونه جایزه اسکاره این بخش رو بگیره.
اسکار هم حقشه واقعا 👌🏻
The Wild Robot انیمیشن خیلی خوبی هست (امتیازم ۷ از ۱۰) و گرافیک جذابی هم داره. ولی در آثاری با شخصیت اصلی روبات از نوع گوگولی و مهربون هرگز به پای WALL-E نمیرسه. انیمیشن WALL-E 2008 داستانی بکرتر، خلاقانه تر و جدیدتر داره، امّا The Wild Robot کلیت داستان و روندش کلیشهای و قابل پیشبینی هست. اون چیزی که باعث میشه این انیمیشن به اثری بهتر از یک انیمیشن خوب تبدیل بشه، روایت احساسیش هست. خلاصه اینکه از دیدنش لذت میبرید، ولی مثل WALL-E به اثری ماندگار در ذهن تبدیل نمیشه.
🟢 درود بر امیرسالار گرامی
🟢 درود بر این نقد زیبا و ارزشمند
🟢 درود به سازندگان این انیمیشن عالی
🟢 درود بر هرکسی که به طبیعت احترام میگذارد
🟢 درود بر تمام کسانی که به جانداران اهمیت میدهند
✅ این انیمیشن باشکوه و بینظیر را به همتون پیشنهاد میکنم که حتما حتما ببینید 💚🌱🙏🏻
فقط توی انیمیشنه که بدون وجود انسانا حیوونا توی دنیای بهش طور زندگی میکنن
از توهم بیا بیرون
✅ مطالعه و کتاب خواندن و مستند دیدن در اینباره سخت نیست که از جهالت بیدار بشی 😊💚
اره ادما ( خودتم ادمی ) نباشن شکارچیا شکار نمیکنن😐
تو متولد ۲۰۱۰ هستی؟!
مگه شکارچیا قراره شکار کنن
خودتم وگان هستی دوست عزیز؟!
وگان کامل که نه اما چند وقته با خانواده باهم گوشت نمیخوریم
چه عالی که چنین اقدامی انجام دادین، خیلی خوشحالم😍
به هرحال امیدوارم خانوادگی وگان بشوید تا بدنتون از تمام عوارض خوراک جانداری پاک و ایمن بشه🙏🏻💚🌱
نظر شما در این باره محترمه و خودم به شخصه افراد گیاهخوار رو افراد خوش قلب و مهربونی میدونم ولی اینکه گوشت خواری رو “جهالت” بدونی قابل قبول نیست.
✅ وقتی در اینباره مطالعه داشته باشی، به جهالت بودنش پی خواهی برد🙏🏻💚
پا فشاری بیش از حد روی یک طرز تفکر هم خودش یه جور جهالت به حساب میاد.
آیا ظلم و جنایت در حق جانداران، جهالت نمیباشد از دیدگاه تو ؟!
خواهشا اینجا ادامه نده …
اگر اینستا داری، تشریف بیار تا صحبت کنیم 🙏🏻💚
اگر انسان جاندار مصرف نمیکرد هیچ وقت تکامل مغز اتفاق نمیفتاد و هیچ وقت به ایجاد ایدئولوژی نبود
ذاتا وجود گیاهخواری به خاطر تکامل مغز و تکامل مغز به خاطر مصرف گوشت بود
افراط نداشته باشیم ❤️
✅ مطالعه و کتاب خواندن و مستند دیدن در اینباره سخت نیست که از جهالت بیدار بشی 😊💚
اتفاقا خوندم دوست عزیز من یه زمانی گیاهخوار وحشتناک بودم نزدیک به درجه خام گیاهخواری
ولی ما حتی تو طبیعت هیچ موجودی رو نداریم کامل کامل گیاهخوار یا گوشتخوار مطلق باشه ( یه بازه بین صفر تا پنجاهه )
و اینکه شما هم سعی کن نظریه مسیر فرگشت رو مطالعه کنی 🙏♥️
🟢 شما غیرآگاهانه پیش رفتی
✅ اگر از روی آگاهی و با عظمی استوار جلو میرفتی، شک و تردیدی برایت در این مسیر پیدا نمیشد🙏🏻💚
نباید تعصب داشته باشیم وگرنه چه فرقی با طرفدار های ج.ا داریم؟
انسان با شک پیشرفت میکند
باریکلا، زدی به هدف
شک اولین قدم در پیشرفت هست
همینو به خودت بگو، نه به من 😊💚
البته که اراده شما رو تو این مسیر تحسین میکنم چون تجربه کردم میدونم واقعا مسیر سختیه
والا سخت نیست.
البته من که خودم خام گیاه خوار نیستم و سراغش هم نمی رم.
دکتر فراز هرسینی حرف خوبی زد و می گفت کسانی که بیماری قلبی دارن تو حالت عادی نباید بمیرن(اکثرا) ولی این نوع تغذیست که باعث میشه طرف افقی بشه. مخصوصا مصرف گوشت و این جور چیزا که کلی هم هورمون می زنن و آشغال به خوردمون میره.
تو همون کاربر بابای اگنس هستی ؟!
✅ تشریف بیار اینستاگرام صحبت داشته باشیم عزیز دل 💚☘️🙏🏻
نیاز نیست باشون بحث کنی🙏
هرکی یک نوع طرز تفکری داره…
مسیر ما طرز تفکر نیست
مسیر ما حقیقت واقعی زندگی است💚
O’O🫴
چرا؟؟؟
شما زیاد قند نخور 🤣🤣 شکرک میزنیا 😂🍆
ن مواظبم. شما کمتر rub کن😁😂
عزیزی
نظرت قابل احترامه و طرز تفکرتم قابل تحسین.اما نباید بقیه رو بخاطر علایقشون نصیحت کنی.با این کارت فقط هیت میشی.
درود
نصیحت نیست
بیدار کردن دیگران از جهالت، وظیفهی همهی انسانهای شریف و اهل علم است
بعضیا از جهالت بیرون نمیاند دوست عزیز
خسته نباشید آقای کریمی، نقد خیلی خوبی بود ولی بنظرتون نمره ۸ کم نیست برای این شاهکار؟ چون به هر حال بعد از ۴.۵ سال و بعد از انیمیشن soul پیکسار یه اثر خوب ساخته شده
سلام. ممنون از لطف شما.
8 نمره کمی نیست برادر.
🟢 پیکسار نساخته
✅ ساختهی DreamWorks هستش
دوست عزیز انیمیشن روح (soul) ساخته پیکسار هستش
عذر میخوام
فکر کردم Wild robot رو گفتی 💚🙏🏻😊
خواهش میکنم
بعضی مواقع هرجوری هم تایپ کنی، باز نمیتونی منظورت رو واضح برسونی
باریکلا 💚👍🏻
دیشب انمیشن رو دیدم.بنظرم انمیشن بسیار زیبا و تا حدی غم انگیز ولی در عین حال خنده داری بود.حتی توی چند صحنه گریه ام گرفت.
من خودم بشخصه انمیشن هارو بیشتر از فیلم ها می پسندم.چون انمیشن ها برخلاف بسیاری از فیلم های امروزی معنا و مفهوم دارن.بی دلیل پیچیده نمیشن و دنیا مهربون تری دارن.تازه اینکه میشه اون هارو در کنار خانواده دید لذتشو چند برابر میکنه.
باریکلا دقیقا 💚👌🏻🙏🏻👍🏻
خیلی ممنون.
یک چیز دیگه که توی انمیشن ها دوست دارم ولی یادم رفت توی کامنتم بنویسم این بود که انیمیشن ها تایم طولانی و زیادی ندارن.قرار نیست مثل بعضی فیلما۲۰۰ تا۳۰۰ دقیقه بشینی پاشون تا شاید یه چیزی بهت یاد بدن که البته خیلی از فیلم های امروزی معنا و مفهومی هم ندارن و چیزی به مخاطب یاد نمیدن.اما یه انیمیشن نهایت ۱۰۰ دقیقه است و بعد از تموم شدنش آدم کلی چیز جدید یاد میگیره.یکی از دلایلی هم که زیاد از بازی های نقش آفرینی خوشم نمیاد هم همینه.غیر از یه سری عناوین محدود توی بازی ها باید کلی وقت بذاری و حداقل ۳۰ الی ۴۰ ساعت عمرتو استفاده کنی تا شاید یه چیز بهت ارائه بدن.که اکثرشون هم چیزی ارائه نمیدن.
نیچه شاد شد!