رتروگیم؛ ۱۰ قابلیت کنسول PS1 که احتمالا از آنها بیخبر بودید
امروز قصد داریم نگاهی به ۱۰ قابلیت کمتر شناخته شدهی کنسول محبوب PS1 بیندازیم که ممکن است بسیاری از شما کاربران عزیز از آنها بیخبر باشید.
بنده شخصاََ دوران گیمینگ خود را با کنسول Atari 2600 شروع کردم و از همین رو علاقهی بسیار زیادی به دوران کلاسیک گیمینگ یا به اصطلاح Retro Gaming دارم و از همین رو به طور مداوم به سراغ کنسولهای قدیمیام میروم، به پای تجربهی عناوین کلاسیک مورد علاقهام مینشینم و در خاطرات و نوستالژیهای خودم غرق میشوم. یکی از این کنسولهای خاطرهانگیز پلی استیشن ۱ است.
کنسول PS1 یکی از محبوبترین کنسولهای ۳ دههی اخیر به شمار میرود که نه تنها نام سونی را در صنعت گیمینگ مطرح کرد، بلکه همراه با کنسول Nintendo 64، بازیهای سه بعدی را به ارمغان آورد و باعث پیشرفت گستردهی این صنعت شد. اما این کنسولها دارای برخی قابلیتهایی هستند که افرادی همچون بنده و دیگر دارندگان این کنسول ممکن است از آنها بیخبر بوده باشند. امروز قرار است به ۱۰ مورد از آنها بپردازیم.
۱۰. پشتیبانی از GunCon
در آن دوره عناوین شوتر Light-Gun به شدت محبوب بودند، به طوری که در برخی از شهربازیهای کشور خودمان نیز شاهد وجود برخی بازیهای آرکید Light-Gun بودیم. عناوین Light-Gun تمرکزشان بر ارائهی یک تجربهی شوتر بود که در آن شما به عنوان پلیر وظیفه داشتید به هر چیز تهدید آمیزی که روی صفحه میبینید شلیک کنید.
کمپانی نامکو (Namco) نیز از این محبوبیت استفاده کرد و یک اسلحهی بازی را با نام GunCon برای کنسول PlayStation عرضه کرد که در اکثر موارد به صورت باندلی همراه با عناوین سری Time Crisis که یکی از فرنچایزهای محبوب ژانر Light-Gun بود عرضه میشد.
لازم به ذکر است که GunCon در آینده برای کنسولهای بعدی سونی یعنی PS2 و PS3 نیز عرضه شد.
۹. یک دستیار کوچک در جیب شما!
سونی در سال ۱۹۹۹، دستگاهی جذاب به نام PocketStation را به طور انحصاری در ژاپن عرضه کرد که به سرعت به محبوبیت بالایی دست یافت. این دستگاه شامل سیستم صوتی، فلش مموری و یک ساعت بود. شما با وصل کردن این دستگاه به کنسول PlayStation خود میتوانستید از برخی قابلیتهای خاص در بازیهای خود استفاده کنید و همچنین توانایی دریافت برخی برنامهها و بازیها را از کنسول خود برای این دستگاه را داشتید.
کمپانی سونی حدود شصت هزار واحد از این کنسول دستی را در ژاپن عرضه کرد که به سرعت به فروش رفتند و در حالی که این کمپانی قصد عرضهی این دستگاه را در کشورهای دیگر نیز داشت، اما این اتفاق هرگز رخ نداد. از محبوبترین بازیهای این کنسول میتوان به Doko Demo Issyo اشاره کرد.
همچنین عنوان Final Fantasy VIII نیز جزو بازیهایی بود که میتوانستید در این کنسول تجربه کنید. متاسفانه ساخت این دستگاه در ماه جولای سال ۲۰۰۲ پس از فروش پنج میلیون واحدی متوقف شد.
۸. توانایی ساخت بازی با استفاده از این کنسول
در سال ۱۹۹۶ سونی ورژنی از کنسول PS1 را با نام The Net Yaroze عرضه کرد که جامعهی برنامه نویسان کامپیوتری را هدف میگرفت. این کنسول با قیمت ۷۵۰ دلار و در رنگ مشکی عرضه شد و بسیاری از وسایل و قابلیتهای مورد نیاز برنامه نویسان برای ساخت بازیهای PS1 را شامل میشد.
در حالی که این اولین کنسول با این دسته از قابلیتها نبود، اما به بسیاری از سازندگان مستقل کمک کرد تا قابلیتها و تواناییهای PS1 را بسنجند. پس از آن نیز سونی سیستم عامل لینوکس را برای کنسول PS2 منتشر کرد و در حالی که دقیقاََ هدفش پیروی از راه The Net Yaroze نبود، اما بسیاری از امکانات مشابه را ارائه میداد.
۷. نسخهی قابل حمل PS One
به نظر من کنسول PS One بسیار جذاب بود. این کنسول در اصل حالت اسلیم پلی استیشن یا به اصطلاح PSX به حساب میآمد که در سال ۲۰۰۰ عرضه گردید و به محبوبیت فوقالعاده بالایی دست یافت؛ به طوری که حتی در بازهای از زمان کنسول جدید سونی یعنی PS2 را در زمینهی فروش پشت سر گذاشت.
این کنسول با کوچکتر شدن ابعادش حسابی برای طرفداران PS1 جذاب بود و همچنین از نظر ظاهری نیز نظرها را به خود جلب میکرد، اما سونی همچنان ایدههای جالبی در سر داشت. برخی از نمونههای اولیهی این کنسول شامل یک صفحه نمایش السیدی ۵ اینچی، هدفون و اداپتور اتصال به فندک ماشین نیز بودند که به شما اجازه میداد از آن به عنوان یک کنسول دستی در سفرهای خود استفاده کنید.
از آن جایی که سونی تا زمان عرضهی PSP به عنوان یک سازندهی کنسولهای همراه شناخته نمیشد، میتوان از این نسخه از کنسول PS One به عنوان اولین کنسول همراه این کمپانی یاد کرد.
۶. تجربهی بازیهای چند نفره با اتصال کنسولها
همانطور که احتمالا به یاد دارید، در آن دوره و زمانی که هنوز عناوین چندنفره خلق نشده بودند، بسیاری از بازیها از قابلیت تجربهی چند نفره به صورت Split Screen روی یک دستگاه بهرهمند بودند. در این حالت، پلیرها به دلیل نگاه کردن به یک تلویزیون میتوانستند دوستان خود و مکان آنها را ببینند و تقلب کنند.
یکی دیگر از متعلقات جذاب PS1، کابلی بود که به شما اجازه میداد دو کنسول را به یکدیگر متصل کنید و به پای عناوین چند نفره بنشینید. اما این قابلیت نیازمند دو کنسول، دو تلویزیون و همچنین دو نسخه از آن بازیای بود که شما قصد تجربهاش را داشتید. این موضوع کمی باعث سختتر شدن استفاده از این قابلیت میشد.
اما اگر در آن زمان از همهی این امکانات بهرهمند بودید، میتوانستید یک تجربهی دو نفرهی جذاب، سرگرم کننده و به دور از تقلب داشته باشید.
۵. توانایی اجرای CDهای موسیقی
سونی قبل از این که وارد صنعت گیمینگ شود، با وسایل الکترونیکی و صوتی و تصویری خود همچون تلویزیونها و پخش کنندههای موسیقی شناخته میشد و ما شاهد رد پای برخی از این محصولات و تجربیات قبلی کمپانی سونی در کنسول پلی استیشن بودیم.
کنسول PS1 توانایی اجرای CDهای موسیقی را نیز داشت که خود در آن زمان یک خصوصیت بسیار کاربردی و مهم به شمار میآمد؛ به طوری که بسیاری این کنسول را به عنوان یک دستگاه پخش موسیقی تهیه میکردند (بسیاری از بچهها نیز به بهانهی خرید یک دستگاه پخش موسیقی والدین خود را به خرید این کنسول ترغیب میکردند).
CDها در دههی ۹۰ بسیار محبوب شدند و به همین دلیل، این خصوصیت کنسول PS1 نه تنها آن را نسبت به کنسولهایی که همچنان از کارتریجها استفاده میکردند محبوبتر کرد، بلکه سونی نیز با یک تیر دو نشان زد و حسابی از این ایدهی خود سود برد.
۴. هدست واقعیت مجازی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید کنسول PS1 قابلیت پشتیبانی از هدست واقعیت مجازی را داشته است. خانوادهی Glasstron یک سری از هدستهای واقعیت مجازی هستند که توسط سونی ساخته شده بودند. در اصل PlayStation VR را میتوان حاصل تجربیات سونی از این سری از هدستهای واقعیت مجازی دانست و این نشان میدهد که کنسول PS1 در زمان خود و در مبحث تکنولوژی از کنسولهای دیگر جلوتر بوده است.
این هدستها شامل یک LCD و همچنین یک جفت هدفون میشدند که به پلیر اجازه میدادند بیش از پیش در تجربهی بازیها غرق شوند و تجربهای عمیقتر داشته باشند.
یکی از عناوینی که از این هدست پشتیبانی میکرد، بازی MechWarrior 2: 31st Century Combat بود که شما را در نقش کنترلکنندهی یک ربات غول پیکر قرار میداد و باعث میشد که از نزدیک شاهد میدان جنگ باشید. در نهایت با وجود آن که سونی به ساخت این هدستها ادامه نداد، اما این قدمی بزرگ در راستای تکنولوژی واقعیت مجازی محسوب میشود.
۳. پشتیبانی از موس اختصاصی
کنسول PS1 در دورهای به بازار آمد که PC گیمینگ نیز حسابی در حال رواج پیدا کردن بود. به همین جهت، سونی تصمیم به ساخت و عرضهی یک موس اختصاصی برای کنسول خانگیاش گرفت که علاوه بر کنسول پلیرها، بتواند PC پلیرها را نیز به خرید کنسول خود ترغیب کند.
در حالی که این کنسول با کنترلر DualShock خود شناخته میشود، اما تجربهی برخی از عناوین Point And Click و همچنین بازیهای شوتر روی این کنسول مخصوصا با کنترلرهای ابتدایی بدون جویستیکش بسیار مشکل بود و این موس توانایی ارائهی تجربهای روانتر و آسانتر را داشت.
۲. تجربهی بازیهای چند نفره با بیش از دو نفر
کنسول PS1 راههای مختلفی را برای تجربهی بازیها به صورت چندنفره ارائه میداد که دربارهی یکی از آنها کمی بالاتر صحبت کردیم. اما تا قبل از این، حول تجربهی دو نفره بازیها صحبت میکردیم، اما حالا قرار است در مورد آداپتوری صحبت کنیم که امکان بازی کردن به صورت چهار نفره را نیز فراهم میکرد.
PlayStation Multitap نام آداپتوری است که اجازهی اتصال ۴ کنترلر و مموری کارت را به صورت همزمان به پلیرها میدهد. این آداپتور در آن دوره حسابی بازار داغی داشت و دلیل آن نیز لذت تجربهی چند نفرهی بازیهای این کنسول بود.
اگر به یاد داشته باشید، حافظهی مموری کارتهای این کنسول حدود ۱ مگابایت بود و به سرعت با سیوهای متوالی پر میشد و گاهی اوقات با وجود استفاده از دو مموری کارت، باز هم با کمبود حافظه روبهرو بودیم. به همین جهت، قابلیت استفادهی هم زمان از چهار مموری کارت در این آداپتور نیز بسیار کاربردی به شمار میآمد و یکی دیگر از دلایل محبوبیت آن بود.
۱. بازیابی سیوها پس از پاک شدن
امروزه تمام کنسولها با حافظههای داخلی در دسترس قرار میگیرند و همچنین از قابلیتهایی همچون Cloud Save پشتیبانی میکنند. به همین دلیل، پلیرها دیگر نگرانیای از بابت سیو بازیهای خود ندارند.
در شمارهی قبلی کمی حول مشکلات مربوط به نبود حافظهی داخلی و کمبود حافظهی مموری کارتها در کنسول PS1 توضیح دادم. گاهی اوقات این کمبود حافظه ما را مجبور به پاک کردن سیوهایمان میکرد. این موضوع بسیار ناخوشایند بود، اما چارهای وجود نداشت.
حال مطمئنم که من و همهی کسانی که کنسول PS1 را داشتیم، حداقل یک بار به اشتباه سیوی را حذف کردهایم که قصد حذف کردن آن را نداشتیم. به دنبال این اتفاق، ساعتها به سقف خیره میشدیم و به ساعتهایی که دوباره باید مسیر طولانی بازی را طی کنیم فکر میکردیم.
اما در تمام این مدت، PS1 از قابلیتی بهرهمند بود که شاید راه زندگیمان را به طور کلی تغییر میداد. این قابلیت، امکان بازیابی فوقالعاده سریع و سادهی سیوی است که به تازگی آن را حذف کردهاید! کافی است دکمههای R2/R1 و L1/L2 را دو بار به صورت هم زمان فشار دهید تا سیوتان بازگردد.
اگر از این خصوصیت پنهان با خبر بودهاید، تبریک میگویم شما هیچوقت درد حذف اشتباهی سیوهایتان را تجربه نکردهاید، اما اگر از آن بیخبر بودید، متاسفانه حالا شما بیش از پیش حسرت ندانستن این قابلیت و حذف اشتباهی سیوهایتان را میخورید.
سخن پایانی
امروز سوار ماشین زمان شدیم و به حدود دو دهه و نیم پیش سفر کردیم و نگاهی انداختیم به برخی از قابلیتهای جذاب کنسول PS1 که احتمالاََ از آنها بیخبر بودید. دنیای کلاسیک بازیهای ویدئویی آن قدر عمیق است که همچنان پس از سالها اطلاعات تازهای از آن به گوشمان میرسد.
شما هم اگر مثل من عاشق رترو گیمینگ و به طور کلی دوران کلاسیک این صنعت هستید، حتما نظرات خود را دربارهی این مقاله، کنسول PS1 و همچنین عناوین خاطرهانگیز خود از این کنسول را در بخش نظرات با من و دیگر کاربران گیمفا به اشتراک بگذارید.
پر بحثترینها
- اینترگلکتیک، کانکورد، ناتی داگ؛ در اتاق فکر سونی چه میگذرد؟
- گزارش: طراحی سختافزار پلی استیشن ۶ برخلاف نسل بعدی ایکس باکس، به پایان رسید
- حساب توییتر پلی استیشن باعث ترند شدن دوباره Bloodborne Remake شده است
- یوشیدا: Horizon Forbidden West در حد انتظارم نفروخت
- یوشیدا: اگر خواهان بازی های انحصاری جدید PS5 هستید، بهتر است از ریمسترها حمایت کنید
- شایعه: اطلاعات فاش شده از GTA 6 توسط کاربری که ادعا میکند چندین ساعت از گیمپلی را دیده است
نظرات
فقط موس اختصاصی 😂👌
خیلیاشون اصلا چیز جدیدی نبودن و قبلا هم بودش. اما پاکت استیشن جالبه که برای روحیه عجیب ژاپنیا کاملا مناسب بود.
چه بازی های که سیو هاشون پریدن، چه بازی های چه با کمال نامردی بیشتر از یک جای سیو میگرفتن، و چه مموری کارت های که جای۱۵ عدد یکی رو در نظر نمیگرفت و ۱۴ جای خالی میداد
و مخصوصا بازی های که به دلیل جای اضافی مجبور به پاک کردن میشدیم و یا جای کپی کردن دلیت میکردیم
ولی نامردی تربت حالت جای ذخیره سازی رو گرنتوریسمو ۱ داشت ۵ جای خالی میگرفت.
چقدر رو مخ بود لعنتی چند تا سیو به خاطر گرن ۱ حذف کردم !
ولی انصافا شاهکار بود 💙
اون زمان اگرن خود واقعیت بود 😔 چه زود گذشت
مقاله خوبی نبود
چه خاطراتی دارم با این PS1 ولی بهترین تجربه و کنسول عمرم PS2 هست یادش بخیر چقدر شوک دسته PS2 قوی بود
میزاشتی رو میز، و توی گیم های شوتر فایر رو میزدی
کل میز میلرزید
یادش بخیر
سونی ای سلطان صنعت گیم نامت همیشه جاودانه خواهد ماند
یادش بخیر درایور ۱ و ۲🥲 و موتور ریسر ۱
بازی C_12 رو کسی یادش هست یا نه ولی اون موقع من مموری کارت نداشتم تا اون باس فایت اول میرفتم می باختم 😑 متاسفانه بیشتر بازی های کنسول ps1 رو بخاطر مموری کارت نتونستم انجام بدم تا چند سال دیگه یه دونه ps1 می خرم میشینم یه دل سیر بازی می کنم
تو احتمالا وقتی جنین بودی ps1 داشتی 😁😁
😐 اول برو بخون بعداً نظر بده من کی گفتم تو دهه نود میلادی با ps1 بازی می کردم من وقتی ۳ سالم بود با ps1عموم بازی اسپایدرمن ۲ و موتور ریسر ۱ پلی می کردم بعداً عموم واسم خرید اما بدون مموری کارت و تو همون ۷ سالگی داشتم با ps2 عموم Gta SA میزدم پس بدون فکر نظر نده دوست عزیز
من خیلی از موقعه ها یادم میره بازی رو کجا سیو کردم و وقتی وارد بازی میشم تاره یادم میافته تا کجای بازی رو پلی دادم ، حالا تو یادته ۳ سالت بوده چه گیمی میزدی ؟ 🤔
بله یادمه البته کم یادمه
C12 رو رفیقم تا آخر رفت منم به عنوان راهنما میشستم کنارش روحیه میدادم 😂 یه بازی هم بود به اسم اپوکالیپس ناو که کرکتر اصلی نقش افرینیش با بروس ویلس بود تقریبا مثل هم بودن و یا بازی عنصر پنجم که بیرحمانه سخت بود
داداش انصافا بازی خوبی بود C_12خوش ساخت بود خیلی هم سخت بود بدبختانه بنده مموری کارت نداشتم نتونستم ادامه بدم
C_12 واقعا خیلی بازیه خفنی بود واقعا بازی ترسناکی بود مخصوص وقتی میخواستی اون ربات ها رو با اون شمشیر آبیه بکشی البته الان ps1 با سی دی یه c12 رو دارم 👌
خوب همراهشو که توی دیوار دیده بودم و موسیقی روهم که ۱۰ سال پیش اجرا کرده بودم و تبدیل برای چهار نفره کردنشم دیده بودم و سیو هم باهاش انتقال داده بودم
ممنون بابت مقاله
جالب بود برام
عجب روزایی بودا، نه میفهمیدیم متا چیه نه میدونستیم انحصاری چیه نه حتی جز سونی کمپانی دیگه ای رو میشناختیم،ولی بهترین روزای بازی کردنمون بود، همه چیز تازگی داشت و همه چیزش شگفتزده مون میکرد… یادمه وقتی از سگا اومدم به ps1 بازی ها فوقالعاده واقعی به نظرم میامد. بار اولی که ایول۱ رو بازی کردم حدودا ۱۲/۱۳ سالم بود، اونم ۱۲/۱۳ساله های اون موقعه!! (بیلمز به تمام معنا😂) تا چند شب خوابم نمیبرد و نصف شب از خواب میپردم، مخصوصا بخاطر اون ماری که به جیل حمله کرد.. خلاصه داستاتی بود ولی دست بردار هم نبودیم. دلم یه جهش مثل پیش رفت از نسل ۵ به نسل ۶ میخواد ولی اتفاق نمیافته که نمیافته…
یه قابلیت دیگه هم داشت اونم این بود که وقتی پدر مادر کنسول رو بعد چند سال اورده بودی جلو چشش و دیگه نمیتونست بازی ها رو بخونه با برعکس گذاشتنش عین روز اول کرد میکرد!
ممنون اقای زرمهر عزیز بسیار مقاله خوبی بود و ما رو برد به دوران خوش و بی نظیر دهه ۹۰ ، شماره ۲ رو که دیدم یاد کلوپ و دوستان و اون صفای خاص افتادم که ۴ نفری میشستیم پای گیم مخصوصا کرش ۴ نفره لذتی داشت ، علاقه من و خیلی ها به پلی استیشن ریشه در تاریخ داره و به نوعی با این کنسول هر نسل به سفر هایی میریم که شگفت انگیزه ، نسل ۵ لامصب همه چیش اورجینال بود ، یه نسل یادگاری با یه کنسول پلی ۱ که اون موقع انگار این کنسول از فضا اومده بود ….