نقد و بررسی فیلم C’mon C’mon؛ این کودکان پیچیده
![c'mon c'mon نقد و بررسی فیلم C’mon C’mon؛ این کودکان پیچیده - گیمفا](https://gamefa.com/wp-content/uploads/2022/01/Cmon-Cmon.jpg)
فیلم C’mon C’mon به کارگردانی «مایک میلز» که در فهرست اعلام شده از سوی هیئت ملّی نقد فیلم آمریکا، در میان ده فیلم مستقل برتر سال ۲۰۲۱ حضور دارد؛ فیلمی سیاه و سفید که با تمرکز بر روابط میان کودکان و بزرگسالان، با تلفیق قطعات مستند و داستانی، اساساً بر درونمایه «فهم متقابل» تأکید دارد و به عبارت دقیقتر، فیلمی است درباره «شنیدن و شنوندهای فعّال بودن»، «بیان احساسات و کنار آمدن با احساسات منفی و ناخوشایند».
جانی (با بازی واکین فینیکس) یک خبرنگار رادیویی است که برای مصاحبه با کودکان دربارهی موضوعات گوناگون (آینده، طبیعت، شهر، خانواده، احساسات و مشکلاتشان) به ایالتهای مختلف آمریکا سفر میکند. شرایط آشفتهی خانوادهی خواهرش، ویو (با بازی گابی هافمن) باعث میشود تا جانی برای مراقبت چند روزه از خواهرزادهی نُه سالهاش، جسی (با بازی وودی نورمن) به لسآنجلس سفر کند. در ادامهی داستان، به دلایلی معیّن، جانی مجبور میشود تا جسی را نیز به همراه خود به سفر کاری دنبالهدارش به ایالتهای آمریکا ببرد. در ابتدای این سفر، جسی و جانی وقتشان را بیشتر با فعّالیّتهایی میگذرانند که جسی عادت داشت با مادر یا پدرش انجام دهد: داستانخوانی، بازی عجیب فرو رفتن جسی در نقش یتیم، و… . امّا به تدریج، جانی به جای اینکه جایگزین پدر و مادری غایب باشد، جایگاه مستقل دایی [یا یک دوست] بودن را در رابطه با جسی به دست میآورد و این دو به درکی از هم میرسند.
نکتهی برجستهی فیلم C’mon C’mon در وهلهی نخست، اهمیّتی است که برای کودکان به عنوان یک گروه سنی متمایز قائل است. به همان اندازه که میتوان فیلم را در گونهای از فیلمهای جادهای دستهبندی کرد، میتوان آن را فیلمی دربارهی کودکان دانست که مخاطب اصلیاش بزرگسالان هستند.
![cmon cmon star نقد و بررسی فیلم C’mon C’mon؛ این کودکان پیچیده - گیمفا](https://gamefa.com/wp-content/uploads/2022/02/Cmon-Cmon-star.jpg)
در تار و پود فیلم، نگرشی دربارهی کودکان جاری است که آنها را به عنوان موجوداتی پیچیده، با فُرمهای ارتباطی و ابرازگری خاصّ خودشان، دارای مسائل و مشکلات واقعی مختص به خودشان، به نوعی عاقلی و منطق خاصّ خودشان به تصویر میکشد. این نگرش هم در قطعات مستند مصاحبه با کودکان و هم در شخصیت داستانی-ساختگی فیلم یعنی جسی به خوبی قابل تشخیص است. تا جایی که جسی با همهی مسائل روانی و زیستیاش که اقتضای سن و شرایط خانوادگیاش است، در قالب فیلسوفی کوچک درمیآید و به دفعات، جانی را به چالش میکشد یا با پرسشها و جوابهای هوشمندانهاش موجب حیرت و شگفتی بیننده میشود. در نتیجهی نگرش یادشده دربارهی کودکان، رابطهی میان بزرگسالان و کودکان در فیلم عمدتاً در قالب نوعی تلاش برای فهم و درک متقابل درمیآید. به همین دلیل، فیلم در مسیر کندوکاو احساسات و ایدههای کودکان دربارهی جهان پیرامونشان حرکت میکند.
فیلم C’mon C’mon به طور مشهودی بر تحلیل فرآیند ارتباط انسانی تأکید دارد و در این زمینه، از الگوی خاصّی پیروی میکند. در طول فیلم، بزرگسالانْ به شیوههای مختلف در حال مرور مجدد، تحلیل و گفتگو به منظور فهم موقعیتها، پدیدهها و اتفاقات رخداده هستند. جانی به طور منظم به ضبط صوتی خاطرات و وقایع روزمرهاش میپردازد و در این ثبتِ احوالِ شفاهی، بر احساسات خودش، گرههای مهم و یا پیشپا افتاده در فرآیند ارتباط با دیگران به ویژه جسی تمرکز دارد؛ جانی و ویو درباره رفتارها و احساسات جسی که گاهی به راحتی قابلفهم نیست (مثل فرو رفتن جسی در نقش یک یتیم) مرتباً گفتگو میکنند؛ جانی و همکارانش درخصوص حرفهایی که کودکان در حین مصاحبهها عنوان کردند، به گفتگو مینشینند؛ و گاهی هم احساسات و ایدهها در قالب غیرمستقیم خواندن متنی داستانی یا غیرداستانی بیان و منتقل میشود. گویی یک متن از پیشنوشتهشده به خوبی از پسِ بیان احوال جانی برمیآید.
به عبارت بهتر، در فیلم با الگویی تکرارشونده از وقوع یا یادآوری یک رویداد و سپس تأمّلورزی، شرح و تلاش برای فهم و درک آن، درونکاوی و رمزگشایی از احساسات، برداشتها، رفع سوءتفاهمها و… مواجه هستیم.
![brody cmon cmon movie j نقد و بررسی فیلم C’mon C’mon؛ این کودکان پیچیده - گیمفا](https://gamefa.com/wp-content/uploads/2022/02/Brody-Cmon-Cmon-Movie-j.jpg)
فیلمبرداری سیاه و سفید زیبای فیلم را میتوان کوششی برای برقراری انسجام میان قطعاتِ ظاهراً گسستهی فیلم تفسیر کرد. از یک سو، فیلمبرداری یکدست سیاه و سفیدْ فصلهایِ مستند، داستانی و غیرداستانی را به لحاظ بصری به یکدیگر متصل کرده است. قطعاتی که از حیث مضمونی با بخشی از فیلم در ارتباط و در کل، در خدمت درونمایههای اصلی آن هستند. اوّل اینکه، فیلمبرداری سیاه و سفید و رنگپریدهْ فضایی دلگیر و افسرده به فیلم بخشیده که با حال و هوای داستان و شخصیتهای اصلی، وضعیت آشفتهی خانوادگی و تنهایی هر کدام از آنها تناسب دارد.
دوّم اینکه، یک پیوستگی بصری میان بخشهای مستند، داستانی و غیرداستانی برقرار کرده که دستاوردی مهم و ارزشمند برای فیلم است. در واقع، فیلم به دفعات زیاد از خط روایی خود خارج میشود و بیانی غیرمستقیم مییابد. مصاحبههای مستند با کودکان، تدوین چشماندازهای شهری با مناظر طبیعی اقیانوس، آسمان، درختان و…، خواندن داستانکها (مثل داستان خانوادهی خرس قطبی که پوششی میشود بر ارائه اطلاعات درباره وضعیت خانوادهی خواهر جانی)، خواندن جستارهای غیرداستانی (مثل جستارِ «مادران: جستاری درباب عشق و جفا» که با تصاویری از روابط جسی و ویو همراه است).
با این حال، در نگاهی موشکافانهتر، فیلم C’mon C’mon فیلمی درباره شنیدن و شنوندهای فعّال بودن است. شغل جانی در مقام خبرنگاری رادیویی که به فُرم «مصاحبه» گرایش دارد و دائماً در حال شنیدن فایلهای صوتی مصاحبههای انجامگرفته با کودکان به تصویر کشیده شده است. صحنههایی تکرارشونده از جانی و جسی که صداهای پیرامونی در شهر (پیادهرو، خیابان، زیر پل، قطار شهری، محوطه اسکیتبازی، و…) و طبیعت (ساحل، جنگل و…) را ضبط و گوش میکنند. جانی که به ثبت احوال و خاطرات به طور صوتی میپردازد و احتمالاً خودشْ شنونده خودش است یا میخواهد خودش را بشنود.
مکالمات تلفنی که بخش عمدهی فرآیند روایی فیلم بر بستر آن رخ میدهد و در نهایت، خواندن جُستار «لیستی ناتمام از آنچه آدم دوربینی میتواند انجام دهد»؛ همگی تکرار و تأکیدات فیلم بر اهمیّت نقش «شنونده فعّال بودن» در کار و زندگی شخصی است. در واقع، گویی مصاحبهگری در تار و پود زیست شغلی و روزمره جانی چنان ریشه دوانده که به بخشی ضروری از شخصیت وی تبدیل شده است. بخشی که البته نیازمند مراقبت و تلاش همیشگی است.
![cmon cmon movie behind the scenes نقد و بررسی فیلم C’mon C’mon؛ این کودکان پیچیده - گیمفا](https://gamefa.com/wp-content/uploads/2022/02/Cmon-Cmon-Movie-Behind-the-Scenes.jpg)
از این نظر، میتوان چنین تصور کرد که فیلم در حال ارائه پیشنهادی به بیننده است که هر موقعیت ارتباطی زندگی روزمره را به یک مصاحبه تبدیل کند. جایی که بتوان با برعهده گرفتن نقش «مصاحبهگر» به شرط رضایت طرف یا طرفین مقابل، به کندوکاو احساسات یا ایدهها دربارهی اتفاقات و پدیدهها پرداخت. به گفتگو و مصاحبه با خود نشست. راهی برای تفاهم جُست. الگویی برای «شنیدن» و «شنیده شدن» را تمرین کرد. مهارتی برای زندگی را پروراند و احتمالاً در زندگی روزمره به کار بست. چنان که جانی توانست رابطهی کمرنگشده با ویو را احیاء کند، به فهمی از خواهرزادهی نُه سالهاش برسد، به اشتباهاتش، به دلتنگیاش برای لوئیزا، زنی که عاشقش بود؛ اعتراف کند، از کودکی نُه ساله عذرخواهی کند. و به طور کلی، با احساساتِ مثبت و منفی و گاه متناقضش کنار بیاید. همین بینش را به جسی نیز پیشنهاد کند.
در پایان، میتوانم تصوّر کنم که اگر جسی، واقعی بود و این نوشتار درباره فیلم را میخواند، در مقایسه این نوشته با خود فیلم که فیلمی گرم و پراحساس است، احتمالاً چه واکنشی نشان میداد. احتمالاً با صدای نازک و لحنی مسخرهکننده، با آن صورت بانمک و جذابش میگفت: «حرف مفت، حرف مفت، حرف مفت، …»[Blah Blah Blah…].
![آرین آرین](https://gamefa.com/wp-content/uploads/avatars/92969/6134ebf001347-bpthumb.jpg)
![مینو فرجی مینو فرجی](https://gamefa.com/wp-content/uploads/avatars/46726/1686403079-bpthumb.jpg)
![P.morgan 𔓙 P.morgan 𔓙](https://gamefa.com/wp-content/uploads/avatars/50974/1693957481-bpthumb.jpg)
پر بحثترینها
- نقدها و نمرات بازی Avowed منتشر شدند
- شاید عرضه Xbox Series S یک اشتباه بود
- آیا ایده ساخت Intergalactic از زمان عرضه The Last of Us وجود داشته است؟
- کارگردان Assassin’s Creed Shadows: بازیکنان اگر بیشتر با یک شخصیت بازی کنند، چیز زیادی را از دست نمیدهند
- مایکروسافت نسبت به سونی بازیهای بیشتری برای پلی استیشن ۵ در سال ۲۰۲۵ منتشر میکند
- گزارش: Hellblade 2 بهزودی برای پلی استیشن ۵ معرفی میشود؛ احتمال رونمایی در State of Play
نظرات