روزی روزگاری: یاد باد آن روزگاران، یاد باد… | نقد و بررسی بازی Stronghold 2
نمی دانم چند سال دارید، چند وقت است که مشغول انجام بازیهای ویدیویی هستید و یا اینکه چگونه با این دنیا آشنا شده اید، اما یک چیز را می دانم. اگر به دوران کودکی و نوجوانی خود نگاهی بیاندازید، قطعا عناوینی را خواهید یافت که در آن زمان عاشقشان بوده و صدها بلکه هزاران ساعت را صرف انجام آنها کرده اید. دوستی دارم که گیم برای او با نام Resident Evil معنا پیدا می کند و به گفته خودش نسخه های چهارم این سری را بیش از صد بار با پایان رسانده است! فرد دیگری را می شناسم اوقات نوجوانانی خود را صرف انجام نسخه های قدیمی Doom می کرده است. به همین ترتیب هر کدام از ما، عنوان یا فرانچایزی خاص در گذشته داشته ایم که فارغ از کمبود ها و نقطه ضعف هایشان، از تک تک لحظات آن بازی لذت می بردیم. زمانی که نه خبری از متا و نمره منتقدان بود، و نه از IGN و VGA چیزی می دانستیم. امروزه برای اکثر ما ملاک عناوین سرگرم کننده تغییر کرده است. اکثر ما گیمر های امروزی، چه کژوال و چه هاردکور، بسیار سخت پسند شده ایم. وجود تعلیق کافی در داستان، پرداخت مناسب شخصیت ها، نبود مشکلات فنی، بخش آنلاین سرگرم کننده و فاکتور های بسیار دیگری وجود دارن. که به شدت به آنها اهمیت می دهیم. اما همیشه شرایط به این گونه نبوده است. ما GTA San Andreas را بازی می کردیم چون عاشق این عنوان بودیم، نه به دلیل اینکه این بازی بهترین بازی جهان آزاد زمان خودش بود. اگر از افرادی که Resident Evil 4 چهار را در آن زمان تجربه کردند می پرسیدید، چند درصد آنها از نمرات بالا و جوایزی که کسب کرده اطلاع داشتند؟
دوران کودکی و نوجوانی دوران کاملا متفاوتی بود. نمیدانم در این مورد با من هم نظر هستید یا خیر اما بازی ها لذت دیگری داشتند. هنوز هم به خوبی می دانم لذتی که از تجربه دو نسخه بسیار قدیمی Assassin’s Creed یعنی Brotherhood و Revelation بردم، به مراتب بیشتر از لذت و سرگرمی نسخه های بعدی مانند Syndicate بود. نمی دانم شاید گذشت زمان جنس تجربه ها را عوض می سازد.
در کنار عناوینی مانند Silent Hill, Resident Evil و Super Mario, یکی از عناوینی که کودکی و نوجوانی من به شدت با آن گره خورده است، فرانچایز Stronghold است. مجموعه ای که در کشور با نام قلعه و یا جنگ های صلیبی شناخته شده، و کاملا عنوانی نام آشنا برای گیمرهای ایرانی به شمار می آید. پی سی گیمر ها و افرادی که پلتفرم اصلی آنها PC است قطعا این بازی را می شناسند و تجربه کرده اند و بعضا همچنان برخی از نسخه های سری بر روی PC شان نصب است. حتی افرادی که از کنسول ها به عنوان پلتفرم اصلی خود استفاده می کنند به احتمال فراوان حداقل برای مدت اندکی هم شده یکی از نسخه های Stronghold را تجربه کرده اند. عنوان استراتژیک همزمانی که به سرعت تبدیل به یکی از محبوبترین عناوین در سرتاسر کشور ما شد. لذت ساخت و گسترش یک قلعه و دژ عظیم و قدرتمند، آن هم از نقطه صفر و با وجود چالش های متعدد، یک لذت وصف ناشدنی را به مخاطبان منتقل می سازد. ساخت ساختمان های مختلف جهت فراهم کردن آذوقه، ایجاد سربازخانه، کشیدن دیوار به شکل دلخواه و ده ها ویژگی دیگر باعث هر چه لذت بخش شدن نسخه اول Stronghold شدند. عنوانی که در دوران جنگ های صلیبی روایت می شد و اتمسفر، سربازان و محیط کلی بازی با این دوره پیوند خورده بود.
پس از عرضه موفق عنوان Stronghold Crusader, که موفق شد فقط در آمریکا بیش از ۲۲۰ هزار نسخه به فروش برساند، سازنده بازی یعنی استودیو کوچک Firefly ساخت نسخه دوم این سری را آغاز کرد. عنوانی که بر خلاف نسخه اول، این بار در قرون وسطی روایت می شد و همین مسأله موجب تفاوت در اتمسفر، طراحی محیطی و سربازان در نسخه دوم شده بود. در ادامه به نقد و بررسی این عنوان قدیمی، اما جذاب و لذت بخش می پردازیم. با من و گیمفا همراه باشید…
داستان Stronghold 2, در قرن یازدهم و دوازدهم روایت می شود. جایی که در انگلستان پادشاه به طرز مشکوک و رمزالودی ناپدید شده و به همین دلیل کشور وارد هرج و مرج می شود. در همین زمان یکی از شوالیه های بلند پایه دربار، یعنی سر ویلیام به سختی تلاش می کند تا ارباب و پادشاه را بیابد. سرویلیام در کنار خود Matthew Steele را میبیند. فردی که در ابتدای بازی شوالیه ای معمولی بود اما با گذشت زمان و انجام وظایف مختلف، کم کم نقشی بسیار مهم در وقایع سیاسی بازی ایفا می کند. بازیبازان در طول بخش داستانی بازی کنترل همین شخصیت یعنی Steele را برعهده خواهند گرفت.
داستان بازی دیگر نقطه خاصی در برندارد و در ادامه بیشتر شاهد حضور شخصیت ها، لرد ها و شوالیه های مختلف و در واقع جنگ بر سر قدرت هستیم. در کل داستان در عناوین Real Time Strategy یا استراتژیک همزمان، آنچنان نقش خاصی ندارند و بیشتر بستر لازم برای خلق مراحل مختلف را مهیا می سازند. Stronghold 2 نیز شرایط مشابهی داراست. از یک طرف شاهد پیشرفت نظامی سیاسی شخصیت اصلی بازی هستیم و از طرف دیگر شاهد نبرد و کشمکش مختلف برای رسیدن به پادشاهی هستیم. البته داستان بازی در اواخر بخش داستانی یک انتخاب مهم را پیش روی بازیبازان قرار میدهد که انتخاب بازیباز مسیر سه مرحله آخر را دو شاخه می کند. از یک طرف می توانید به پادشاه و سرویلیام وفادار بمانید و از طرف دیگر توانایی خیانت به آنها و برای رسیدن شخص خودتان به تاج و تخت تلاش کنید. با این وجود باید بگویم در کل چیزی به نام پرداخت شخصیت، روایت منسجم و موارد این چنینی را شاهد نیستیم و داستان بازی تا حد زیادی قابل پیشبینی است. البته به هیچ وجه این نکته را نمی توان نقطه ضعف به شمار آورد چرا که انتظار یک داستان کامل و شاخه دار با شخصیت های چندلایه از یک عنوان استراتژیک همزمان، انتظاری کاملا غیرمنطقی و عجیب است. البته باید بگویم شخصیت سر ویلیام را باید کامل ترین شخصیت بازی از لحاظ داستانی دانست که نسبتا دارای پرداخت کامل تری است. شخصیت های دیگر عموما سفید و سیاه هستند و اهداف و نیت آنها واضح و مشخص است و شاهد Plot Twist خاصی در این زمینه نیستیم…
اما مهم ترین بخش بازی، بلاشک بخش گیم پلی و قسمت مربوط به ساخت و ساز ساختمان ها، سرباز خانه ها و مکان های مختلف جهت برآورده کردن نیازهای قلعه شماست. در هر مرحله، در ابتدا فقط دارای یک ساختمان اصلی هستید که لرد شما در آنجا حضور دارد و در ادامه با ساخت انبارخانه ها، ساختمان ها برای مردم، سرباز خانه، مغازه های مختلف جهت ساخت سلاح، لباس و آیتم های متفرقه دیگر و موارد مشابه این چنینی قلعه خود را گسترش خواهید داد. مهم ترین نکته در بازی های استراتژیک نوبتی مانند Stronghold 2 این است که در زمانی که شما مشغول ساخت و ساز قلعه و آماده سازی مردم و لشکرتان هستید، در همان لحظه دشمن یا دشمنانتان در حال گسترش قلعه خود و اماده سازی نیرو هایشان هستند. همین مسأله است که به نوعی عناوین استراتژیک همزمان را برتر از عناوین استراتژیک نوبتی می سازد. چون هنگام تجربه عناوین همزمان، هیجان، استرس و جذابیت بالاتری برای بازیبازان وجود خواهد داشت و هر دقیقه ارزش خود را دارد و تلف کردن وقت و یا تعلل در آماده سازی قلعه با دیوار، برج ها و نیروهای دفاعی مناسب از یک سو، و بی توجهی به آذوقه مردم و رضایت آنها از سوی دیگر می تواند شما را در وضع بسیار بغرنجی قرار دهد.
تنوع مراحل بازی نیز قابل قبول است. در ابتدا شاهد مراحل بسیار ساده مانند جمع آوری تعدادی لباس یا ساخت یک پل هستیم اما در ادامه شاهد مراحلی گسترده با اهداف و Objective هایی سخت تر، پیچیده تر و بزرگتر هستیم. همچنین نکته جالبی که در مورد برخی مراحل وجود دارد این است که در برخی مراحل، به جای ساخت قلعه و تشکیل ارتش، در ابتدا تعداد مشخصی نیرو در اختیار دارید که این نیرو ها خود از سربازان و نظامیان مختلف مانند کمان دار، نیزه دار، شوالیه و… هستند. در این دسته مراحل دیگر شاهد قلعه و ساخت و ساز نیستیم بلکه شما باید با نیروهایی که در اختیار دارید به قلعه یا نیروهای دشمن حمله کرده و به هدفی خاص که معمولا کشتن فرمانده یا لرد دشمن است دست یابید. وجود گاه و بیگاه این مراحل باعث ایجاد جذابیت و تنوع مناسبی در روند انجام مراحل شده است. با این وجود هنوز اکثر مراحل بازی از همان روند کلاسیک ساخت و ساز و تشکیل ارتش پیروی می کنند. تنها نکته ای که در مورد مراحل داستانی باری وجود دارد این است که متأسفانه تعداد این مراحل آنچنان زیاد نیست و می توانستیم به مراتب مراحل بیشتری را شاهد باشیم.
در کنار مراحل داستانی، یکسری فعالیت های فرعی نیز در بازی گنجانده شده است. برای مثال برخی مراحل تکی وجود دارند که شما می توانید با انتخاب نقش بین تیم حمله کننده یا تیم دفاع کننده از قلعه به انجام آنها بپردازید. این مراحل از حیث طراحی در سطح مناسبی به سر میبرند. همچنین مانند نسخه اول می توانید مراحل مورد علاقه خود را بسازید و در نقشه های مختلف با دشمنان مورد نظر به مبارزه و مقابله بپردازید. تعداد دشمنان، میزان پول در ابتدای بازی و موارد دیگر را در این بخش می توانید به صورت دستی تنظیم سازید. همچنین بازی دارای بخش Multiplayer نیز هست که تمامی اصول و شرایط بخش داستانی و تک نفره در آنجا نیز به چشم خورده و در نتیجه شاهد اختلافی خاص بین این دو قسمت نیستیم.
در مورد طراحی هنری بازی نیز باید بگویم با توجه به سال عرضه بازی و همچنین گرافیک غیر سه بعدی نسخه Crusader, عملکرد گرافیکی Stronghold 2 را می توان قابل قبول ارزیابی کرد. گرافیک هنری بازی جذاب است و هماهنگی بسیار خوبی با اتمسفر و فضای بازی داراست. از طرف دیگر طیف رنگ به کار رفته در محیط ها و ساختمان ها توانسته است تا حد مناسبی تنوع در طراحی هنری را به کار اضافه سازد. در مورد باگ های گرافیکی نیز بازید بگویم آنچنان شاهد باگ تاثیر گذار در بازی نیستیم. هر چند به طور گاه و بیگاه یکسری باگ های گرافیکی و مشکلات فنی به چشم میخورند که خوشبختانه تعداد آنها بسیار کم است و هم مشکلی برای مخاطب ایجاد نمی سازند..
در پایان در مورد موسیقی متن بازی و همچنین صداگذاری بخش های مختلف مانند نبرد ها یا کارها و فعالیت های روزمره نیز باید بگویم استودیو Firefly در این زمینه عملکرد متوسطی از خود به جای گذاشته و حداقل ها را برآورده ساخته است. صدای حرکات و اتفاقا مختلف در پس زمینه قلعه شما به واقعی تر شدن دنیای بازی و اتفاقات در حال انجام کمک شایانی می کنند.
سخن پایانی:
اگر عنوان Stronghold 2 را تجربه کرده باشید، احتمالا خاطرات زیادی با این عنوان ساخته اید. از لحظات شیرین و جذاب گرفته تا شکست یا ناکامی. اما مهم تر از همه، عناوینی مانند Stronghold 2 همواره یک حس عمیق و فوق العاده نوستالژی را بر دوش می کشند. حس نوستالژی که یادآور ساعت ها سرگرم شدن با عناوین نه چندان بزرگ است. با وجود کم و کاستی ها مختلف، باید به این نکته اذعان کرد که Stronghold 2 عنوانی جذاب، سرگرم کننده و لذت بخش است که در زمره برترین عناوین استراتژیک همزمان قرار می گیرد…
پر بحثترینها
- اینترگلکتیک، کانکورد، ناتی داگ؛ در اتاق فکر سونی چه میگذرد؟
- گزارش: طراحی سختافزار پلی استیشن ۶ برخلاف نسل بعدی ایکس باکس، به پایان رسید
- حساب توییتر پلی استیشن باعث ترند شدن دوباره Bloodborne Remake شده است
- یوشیدا: Horizon Forbidden West در حد انتظارم نفروخت
- یوشیدا: اگر خواهان بازی های انحصاری جدید PS5 هستید، بهتر است از ریمسترها حمایت کنید
- منبع داخلی: PS6 در سال ۲۰۲۷ عرضه خواهد شد + اطلاعات بیشتر
نظرات
چوب کم است! سرباز کماندار ! پیامی از صلاح الدین !
خدایا پیر شدیم 😥
دم تیم دوبلش گرم لعنتی به بازی جون دادن یه دوبله مسخره ولی باحال سرباز کماندار عربش خیلی باحال میگفت
خدا چقدر پیر شدیم رفت
آره واقعا نسخه یک خیلی خوب بود
قلاب سنگداران عرررررررررب :snicker: :rotfl:
اون نسخه اولش بود عزیزم
:yes: بچه ها با جنگ های صلیبی اشتباه گرفتن .
:rotfl: :rotfl: اخ اخ یادش بخیر یادمه هروقت بازیش میکردم بابام فحشم میداد :rotfl: اون زمان هدفون نداشتم و اسپیکر بود صداشم زیاد بود نیرو میگرفتم یا رو نیرو ها کلیک میکردم همش میگفت سوارکار عرب :rotfl: یا سرباز کماندار عرب :rotfl: بابامم از صدای یارو اینقد بدش میومد تا یک نیرو میساختم فحش مارو میداد از بس رفته بود رو اعصابش :rotfl:
هیییییییی چه دورانی بود 😥 😥 😥
اون نسخه اولش بود
قاطی کردی
فقط دارن یاد آوری خاطرات می کنن علی جان 😉
چون قدیمی تره
زمانی که بحث متا نبود و جنگ نبود فقط هرکی از هرچی لذت ببره…
وای خدا چقدر این سری و این بازی باحاله یادش بخر فقط هم نسخه یک چقدر تو گیم نت بازی میکردیم من که فقط کماندار میساختم میبردم طرف هیچ کاری نمیتونست بکنه لعنتی خیلی کیف میداد از اون بازی ها بود که گیم پلیش همه مشکل های ریز و درشتت رو پنهان میکردم دلم برای یه همچین نوع بازی تنگ شده
واای این بازی واقعا نوستالژیه
سر ویلیام 😥
عجب بازیی بود . من که پدرم در اومد تا تمومش کنم . چه قدر از این دست بازیا الآن کم شده .
با این که آدما از نظر اندازه کوچیک بودن و وضوح گرافیکی خاصی هم نداشتن ولی اون قدر داستان جذاب بود و شخصیت پردازی هاشون عالی بود که همشون رو باور کرده بودم. دوبله ی محشری هم داشت
یادمه یه نکته ی اعصاب خرد کن داشت اونم این که لرد ها خیلی کند راه میرفتن به خاطر زرهی که تنشون بود :laugh: البته فک کنم تو تنظیمات یه گزینه برای افزایش سرعت بازی بود .
تقریبا جزییات داستان یادم رفته. حتی یادم نیست پایانش دقیقا چی شد . فقط یه مرحلش دقیقا تو ذهنم مونده…اون مرحله ایی که میخواستن سر ویلیام رو اعدام کنن باید میرفتیم جلوشون رو میگرفتیم :laugh: چه هیجانی داشت
یادش به خیر :yes:
من مدت ها اسم بلوتوث گوشیم سر ویلیام بود!
:laugh: :yes: یادش بخیر
دستتون طلا اقای زاهدی عزیز بخاطر نقد بسیار کامل و درجه یکتون
واقعا جز برترین بازی های استراتژی دنیا هستش این سری برای من در سبک استراتژی که برترین هستش
تمامی نسخه هاشو بازی کردم همگی عالی بود عالی بهترین نسخه اش برای من stronghold legends بود حسابی باهاش حال کردم
بی صبرانه منتظر قسمت بعدیش هستم ولی زیاد با مکان اتفاقات قسمت جدید حال نکردم بهتر میبود میرفتن سراغ داستان های افسانه ای دوباره یا…
سلام حمید رصا جان
خیلی ممنونم. لطف داری
آره واقعا Stronghold legend خیلی جذاب و سرگرم کننده بود هر چند بعضی ها زیاد استقبال نکردن ازش…
آقای زاهدی عزیز نمیدونم چجوری از شما تشکر کنم یک لحظه انگار تو زمان سفر کردم با خوندن بخش اول نقدتون.این نسخه از بازی قلعه در کنار نسخه لجندز بهترین های مجموعه هستند البته نسخه جنگ های صلیبی هم فوق العاده بودش با اون دوبله محبوب :inlove:اما با این حرفتون که میگید از یک بازی استراتژی همزمان نباید انتظار یک داستان پیچیده و غنی داشت مخالف هستم بازی هایی مثل وارکرفت۳ استارکرفت ۱ و ۲ عصر اساطیر عصر امپراطوری های۳ و company of heroes و سه گانه هوم ورلد کاملا حرف بنده رو اثبات میکنند همین مجموعه استارکرفت داستانش از خیلی از بازی های نقش آفرینی هم غنی تر و جذابتره البته رکن اصلی در این بازی ها گیم پلی و هوش مصنوعی هست اما اصلا نباید داستان بعضی هاشون رو نادیده گرفت.بازهم ممنون برای نقد این بازی خاطره انگیز
همه اینایی که گفتی رو بازی کردم جز استارکرفت ۱
دل نشین ترین و قشنگترین داستان بینشون به نظرم واسه وارکرفت۳ بود
یه ۱۰ ۲۰ روز دیگه نسخه reforge هم میاد دوباره بشینیم بازی کنیم لذت ببریم :yes: :yes:
چند سالی هست بازیهای سبک Real Time Strategy کم شدن یا مثل بازیهای که گفتی شاهکار نمیشن :-((
سلام دوست عزیز
خوشحالم از مقاله راضی بودین
در مورد داستان توی باری های استراتژیک همزمان باید بگم منظورم این بود نبود داستان خوب نقطه صعف محسوب نمیشه. وجرنه اگه یه بازی بخش داستانی عالی داشته باشه یه مزیت بزرگه…
یادش بخیر چقدر اینو تو گیم نت بازی میکردم
حتی یادمه رفیقم تو این بازی یه کاری میکرد که از راه دور هرچی رو که میخواست تخریب میکرد حالا نمیدونم گلیچ بود یا رمز ولی نامرد آخر بهم نگفتش :laugh:
فقط میتونم بگم یادش بخیر همین..
فک کنم موقعی که ما اینک بازی می کردیم نیمی از گیمفا هنوز بدنیا نیومده بودن
پیر شدیم دیگه…
واقعا. آدم یاد این دوران میافته دلش میخواد فقط گریه کنه 🙁
خدایی همین دیشب داشتم تو استیم با یکی از دوستان از این بازی یاد میکردیم
و اینکه چقدر قشنگ دوبله شده بود
سرباز یاغی کماندار عرب :rotfl:
مردم شمارا میپرستند :rotfl:
پیامی از طرف اولاف :rotfl:
و…..
واقعآ یادش بخیر
به نظرم نمره کامل باید میدادین بازی تو این سبک زیاد نیست ولی همین تعداد کم هم بیشترشون شاهکار هستن :yes:
یادمه گیم فا به Warcraft 3 هم نمره کامل نداد 😐 :no: :no:
ممنون زاهدی جان .. چه عشقی بود این بازی .. در کنار سری عصر فرمانروایان بهترین های استراتژیک بود :heart: