در این مقاله به برخی از بازیهای فراموش شده کنسول دستی PSP میپردازیم که از قضا آثاری از کمپانیهای بزرگ و نامدار هستند.
PSP را شاید بتوان یک پدیده در زمینهی سختافزارهای گیمینگ و دنیای کنسولهای دستی تلقی کرد. از طراحی بسیار خوب آن گرفته تا سختافزار قدرتمندی که تا حد زیادی توانسته بود تجربههای کنسولهای خانگی را در ابعاد دستی ارائه دهد، همگی از دلایل محبوبیت این کنسول نه تنها در بین گیمرها، بلکه در میان بازیسازان و توسعه دهندگان بود. همین محبوبیت موجب شد توسعهدهندگان و کمپانیهای بزرگ سرمایهگذاری بسیاری روی این کنسول و بازار مقصد آن انجام دهند و از همینرو، ما شاهد ورود بسیاری از فرنچایزهای برجسته به اکوسیستم این کنسول بودیم.
با این وجود، در حالی که برخی از این آثار تا حد زیادی درخشیدند و ماندگار شدند، برخی دیگر به دلایل مختلف نتوانستند ردپایی از خود به جا بگذارد و در نهایت به فراموشی سپرده شدند. امروز قصد داریم یادی از برخی از این آثار بکنیم و به دلایل فراموش شدن آنها بپردازیم.
Coded Arms

Coded Arms از آن دسته آثاری است که وقتی در سال ۲۰۰۵ اولین بار با آن مواجه میشدید، با خود میگفتید: «این بازی واقعاً روی یک کنسول دستی اجرا میشود؟!». Coded Arms یک تجربهی اول شخص شوتر با تم سایبرپانکی است که توسط کمپانی Konami در سال ۲۰۰۵ به صورت انحصاری برای PSP عرضه شد. بازی در اواخر قرن ۲۱ در جریان بوده و پیشرفت تکنولوژی موجب شده امکان اتصال ذهن انسانها به یک شبکهی کامپیوتری امکانپذیر شود و در همین راستا، سیل عظیمی از هکرها نیز در این زمینه شروع به فعالیت میکنند.
داستان بازی در یک برنامهی آموزش نظامی مجازی به AIDA در جریان است که مدتهاست به صورت متروکه رها شده و تبدیل به یک مکان برجسته برای ویروسهای کامپیوتری متعدد و هکرها شده است، چرا که آنها با ورود و استخراج اطلاعات مهم و فروش آنها، میتوانند پول بسیار خوبی به جیب بزنند، اما ابتدا باید با این ویروسها که حالا خودشان را به شکل سربازان و رباتهای نظامی در آوردهاند، درگیر شوند. شما نیز در نقش یکی از همین هکرها دقیقا به همین قصد وارد سیستم میشوید اما باید به یاد داشته باشید که ورود بیش از حد به عمق این سیستم و عبور از پروتکلهای غیرانسانی آن، میتواند موجب ناپایدار شدن ذهن و ایجاد نوعی بیماری به نام Achiba Syndrome شود که گیر افتادن همیشگی هکر و مغزش درون این دنیا را در پی دارد.
همانطور که میبینید، ما با ایدهی روایی جالبی روبهرو هستیم. همچنین، این اثر در زمان عرضه به عنوان یکی از خوشگرافیکترین آثار PSP توسط منتقدان مورد ستایش قرار گرفت، اما از طرف دیگر به دلیل شخصیتپردازی ضعیف، هوشمصنوعی نه چندان دقیق و کنترلهای بد مورد انتقاد قرار گرفت. جالب است بدانید سونی در E3 2006 از ادامه بازی با نام Coded Arms: Assault رونمایی کرد که قرار بود برای PS3 عرضه شود، اما حتی با وجود ادامهی نمایشها و انتشار تریلر جدید، در نهایت این بازی هرگز عرضه نشد و با لغو شدنش، آیپی Coded Arms نیز به فراموشی سپرده شد.
Yakuza: Black Panther

بازی Yakuza: Black Panther یا Black Panther: Like a Dragon New Chapter یک نسخهی فرعی از فرنچایز محبوب Yakuza بود که به صورت اختصاصی در ژاپن عرضه شد بنابراین اگر تا امروز این اثر را تجربه نکرده و یا با آن آشنایی ندارید، دلیل آن عدم عرضه جهانی است. این بازی حاصل همکاری بین کمپانی SEGA و استودیوی AKI Corporation(Syn Sophia امروزی) بود که در سال ۲۰۱۰ برای کنسول PSP عرضه شد.
این بازی، شما را در نقش Tatsuya Ukyo قرار میدهد، در حالی که با هدف دزدی از مافیای چینی خودش را به جای یکی از افراد Tojo Clan جا میزند اما در حین فرار، به شکلی تصادفی یکی از یاکوزاهای واقعی Tojo را به نام Naoki Toda به قتل میرساند و همین مسئله او را نه تنها در رادار مافیای چینی قرار میدهد، بلکه حالا یاکوزاهای Tojo Clan نیز به دنبال او هستند و در همین راستا Tatsuya برای بقاء درگیر کشمکشهای مختلفی میشود.
از آن جایی که پیرامون یک نسخه از فرنچایز Yakuza صحبت میکنیم، میتوان مطمئن بود که این تجربه به نوعی قرار است در قالب خود تحول ایجاد کرده و در جایگاه متمایز خود بایستد و دقیقا همینطور است. از آن جایی که این بازی حاصل همکاری با استودیوی Syn Sophia بوده و از قضا این استودیو سازنده عناوین Def Jam است، Yakuza: Black Panther به طور مستقیم برخی از خصوصیات آن اثر را به ارث میبرد. گیمپلی این عنوان برخلاف عناوین اصلی مجموعه، روی مبارزات تک به تک تمرکز دارد اما به طور همزمان، بسیاری از خصوصیات برجستهی مجموعه از جمله مینیگیمهای متعدد و محتوای فرعی گسترده را نیز شامل میشود.
لازم به ذکر است که این بازی توانست یک دنباله نیز دریافت کند که حدود دو سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۲ مجددا به صورت اختصاصی تنها در ژاپن عرضه شد و میتوان گفت حتی ناشناختهتر از نسخهی ابتدایی خود بود. به طور کلی، بازیهای کنسولهای دستی در آن دوره عموما آثار کم سروصداتری نسبت به عرضههای بزرگ برای کنسولهای خانگی بودند و Yakuza: Black Panther نه تنها اثری انحصاری برای کنسول دستی سونی بود بلکه تنها در کشور ژاپن عرضه شد و به همین خاطر فراموش شدن آن حتی توسط بسیاری از مخاطبان پروپاقرص فرنچایز چندان تعجبآور نیست.
Soulcalibur: Broken Destiny

Soulcalibur: Broken Destiny دقیقا از آن دسته آثاری است که تا حد زیادی فراموش شده و دلیل اصلی آن عرضه روی یک کنسول دستی است. این نسخه از Soulcalibur که تا حد زیادی بر پایهی مبانی نسخهی چهارم ساخته شده است، حدودا یک سال قبل از عرضه، برای کنسولهای نسل هفتمی در دسترس قرار گرفت و از همین رو، برخی از بخشهای جذاب آن، جمله بخش شخصیسازی کاراکترها، در این اثر نیز دیده میشود.
از طرف دیگر، با وجود اینکه بسیاری حضور Kratos در بازیهای مبارزهای را با عنوان Mortal Kombat در سال ۲۰۱۱ به خاطر میآورند، پیشتر این کاراکتر به عنوان مهمان در Soulcalibur: Broken Destiny حضور داشت که دلیل اصلی آن در انحصار قرار داشتن بازی برای کنسول PSP است. این بازی توانست نمرات نسبتاً خوبی از منتقدان دریافت کند از جمله Famitsu که یک نمره ۷ و سه نمره ۸ به آن اختصاص داد.
برخی از انتقادات مشترک بین اکثریت نقدها، نبود مودهای کافی آفلاین و آنلاین و داستان بود اما با این وجود، میتوان از آن به عنوان یک اثر مبارزهای بسیار مطلوب مخصوصا برای یک کنسول دستی یاد کرد. عرضه در دورانی پر جنبوجوش از ژانر مبارزهای، در دسترس قرار گرفتن آن با فاصلهی کم نسبت به یک بازی کنسولی بزرگ از این فرنچایز و همچنین عرضه انحصاری روی یک کنسول دستی، از دلایلی است که این اثر شاید آن طور که باید دیده نشد. البته لازم به ذکر است که Soulcalibur: Broken Destiny امروزه در قالب عناوین کلاسیک کنسول PSP روی فروشگاه PSN در دسترس و قابل خرید است.
Killzone: Liberation

این عنوان در سال ۲۰۰۶ برای کنسول PSP عرضه شد و دنبالهای مستقیم برای قسمت اول مجموعه محسوب میشد. شما مجددا در نقش Jan Templar، پروتاگونیست نسخهی اول، قرار میگیرید و داستان این کاراکتر را دو ماه پس از روایت قسمت ابتدایی دنبال میکنید، در حالی که سعی دارد گروهی از گروگانها را نجات داده و اطلاعات مهمی را درباره Helghast جمعآوری کند. بسیاری از مخاطبین در آن دوره گرافیک و گیمپلی این اثر را مورد ستایش قرار دادند و حتی بخش چندنفره این اثر نیز مورد توجه بسیاری از منتقدان قرار گرفت که برای یک بازی PSP امری غیرمعمول به حساب میآید!
Killzone: Liberation با وجود اینکه یک اثر جذاب در فرنچایز خود به شمار میآید، اما در دوران ابتدایی و پیش از بلوغ گسترده این مجموعه در قسمت دوم عرضه شد. در آن دوره هنوز Killzone به یک نام بزرگ و برجسته برای کمپانی سونی تبدیل نشده بود و مخاطبان کمی داشت، مخصوصا که نسخهی ابتدایی اثری نبود هر کسی را به خودش جذب کند.
زمانی که قسمت دوم در سال ۲۰۰۷ معرفی شد، تمامی نگاهها به سمت آن اثر رفت و Killzone: Liberation آرام آرام به جمع آثاری که کمتر از آن یاد میشود پیوست. با این وجود، درست همچون Soulcalibur: Broken Destiny، این عنوان نیز در کتابخانهی آثار PSP روی کنسولهای نسل هشتم و نهم سونی در دسترس قرار دارد و اگر هرگز موفق به تجربهی آن نشدهاید، شاید بد نباشید از این فرصت استفاده کرده و آن را تجربه کنید.
Resistance: Retribution

سری Resistance به راستی مجموعهای است که پتانسیلهای فراوانی دارد و این مسئله حتی در این تجربهی کوچکتر از فرنچایز نیز دیده میشود. از همین رو، دیدن اینکه چطور این آیپیها در آرشیو سونی خاک میخورند، به راستی دردناک است. Resistance: Retribution به وقایع بین نسخههای اول و دوم میپردازد و نه توسط استودیوی Insomniac بلکه توسط Bend Studios توسعه یافته بود و میتوان گفت این استودیو عملکرد بسیار خوبی در زمینهی جان بخشیدن به این ایده در قالب یک تجربه مبتنی کنسول دستی داشت.
این عنوان نه تنها از روایتی درگیرکننده برخوردار است، بلکه برخلاف بسیاری از عناوین شوتر حاضر روی کنسول PSP، سیستم کنترل آن نیز بسیار خوب بود. کاورگیری خودکار و Aim Assist کمک بهسزایی به روانتر و آسانتر شدن تجربه روی PSP میکنند، مخصوصا وقتی که در نظر بگیریم این کنسول تنها از یک آنالوگ برخودار است. این بازی به طور کلی توانست نمرات بسیار خوبی در دوران خودش از منتقدان کسب کند و در حالی که تکراری شدن روند بازی یکی از مشکلات اصلی این اثر به شمار میآمد، اما همچنان یک تجربهی سرگرم کننده بود.
مجددا بد نیست اشاره کنم که این اثر هم روی کنسولهای PS5 و PS4 از طریق آرشیو کلاسیک پلی استیشن قابل خریداری است. بنابراین اگر به یک PSP دسترسی ندارید یا دوست دارید از برخی از امکانات شبیهساز مدرن سونی که در اجرای این بازی روی کنسولهای مدرن استفاده میشود بهرهمند شوید، میتوانید این اثر را خریداری کرده و نگاهی به یکی از بازیهای از یاد رفته کنسول PSP از یک فرنچایز فراموش شده بیندازید.
کنسول دستی PSP به دلایل مختلف، به عنوان یکی از برترین کنسولهای دستی تاریخ شناخته میشود اما اگر بخواهیم یکی از برگهای برندهی اصلی آن را نام ببریم، قطعا باید به آرشیو قدرتمند آن اشاره کنیم. همانطور که میبینید، حتی در بین بازیهای «فراموش شده» این کنسول نیز آثاری از کمپانیها یا فرنچایزهای شناخته شده مشاهده میکنیم که به وضوح نشان دهنده گستردگی سرمایهگذاری و اعتماد بالایی است که بسیاری از این کمپانیها در آن بازه زمانی نسبت به این کنسول داشتند. PSP کنسولی بود که توانست مرزهای استانداردهای کنسولهای دستی را جابهجا کند و حتی یک نگاه جزئی به همین مواردی که امروز به آنها پرداختیم، میتواند گواهی بر این مسئله باشد.











![[DEMON] [DEMON]](https://gamefa.com/wp-content/uploads/avatars/195400/1745412526-bpthumb.jpg)





فکر کنم کسی اصلا چیزی بنام Killzone نسخه پلی۲ نشنیده.
جا داشت به the 3rd birthday که دنباله معنوی و نسخه سوم سری parasite eve بود اشاره بشه
از بهترین آثار این کنسول دستی
یادش بخیررر
همه اهنگاش همیشه رو گوشیم دارم و گوششون میدم
The 3rd Birthday Soundtrack – 63 Brea the Brave
The 3rd Birthday Parasite Eve – Arise Within You [Extended]
و ای کاش parasite eve 2 رو ریمیک کنن فکر کنم هنوز سیوشو رو مموری پلی ۱ داشته باشم.
جالبه PSP حداقل یه نسخه از یک آیپی بزرگ از تمام کمپانیهای بزرگ به یادگار گرفته :
از اسسینز کرید و اسپلینترسل تا کالآودیوتی و جیتیای و …
کنسول شاهکار دیگری از سونی
تجربه داشتنش برام خیلی لذت بخش بود و دل کندن ازش وقت فروش واسم سخت بود
البته الان می تونی با شبیه ساز پی اس پی آنلاین روی موبایل بازی کنی ولی هیچ لذتی که بازی با خود کنسول میده شبیه ساز یا کنسول های مبدل و پورت کامپیوتر نمیدن!
ممنون از راهکارت
اما بلافاصله بعد از فروشش ویتاگرفتم که قابلیت اجرای بازیای پی اس پی رو داره
الان شبیه ساز ویتا هم هست.🗿
روی موبایل.
البته هنوز که هنوزه امتحانش نکردم ببینم چطوریه.
لامصب خیلی ستینگ پیچیده ای داره یعنی رفتم توی شبیه ساز اونقدر منوی شلوغ در شلوغی داره که نگم.
حالا یک نفر رو دیدم روش Ninja Gaiden 1رو روش بازی می کرد فکر کنم اونم قابلیت آنلاین داره البته یک شبیه ساز پلی۲ پیدا کردم کره ای هستش و خیلی راحت بازی هارو اجرا می کنه روی گوشی با ۶۰ اف پی اس و جدید هم هستش ولس رابط کاربری به شدت ت.خ.م.ی داره یعنی جوری هستش که سر از آخر مجبوری بری مستقیم بازی رو از تو فایل های گوشیت پیدا کنی مستقیم به وسیله شبیه ساز بازی کنی من روی ۱۴۴۰ پیکسل گذاشتم تا الان ۶۰ اف پی اس دارم ولی بعضی اوقات اف پی اس بازی می کنه ۲ یا ۳ تا بالا و پایین هی میشه.
البته پیشنهاد می کنم این شبیه ساز جدیده پلی۲ که میگم رو نری چون امتحان کردم دیدم مشکل تاچ داره و یک ضربه رو دوبار ثبت می کنه.🥴
این کنسول هارو نباید فروخت. من هنوز گیم بویم رو هم دارم.
بعدا دیگه گیر نمیاد ب راحتی
منی که هنوز PSP و نگه داشتم و به یاد قدیم هنوز بازی میکنم 🥰💔😎
پاتاپون، والاکایری کرونیکل ، پرسونا ، برن اوت ، LBP ، متال گیر ، سایلنت هیل و شاهزاده ایرانی هم میتونستن تو این لیست باشن.
Burn out خدا بود
یه یادی هم بکنیم از Tekken Tag Tournament 2