نقد انیمیشن Transformers One | حماسه آپتیموس پرایم
تبدیل شوندگان بدون هیچ شک و تردیدی یکی از محبوبترین و پُر طرفدارترین فرنچایزهای تاریخ سینماست. اثری که حداقل به کارگردانی مایکل بی، توانسته بود چه در فروش و چه در ساخت یک اثر با کیفیت، عملکردی عالی داشته باشد. البته بعد از افتضاح Transformers: Rise of the Beasts مخاطبین کمی نسبت به روند خوب این فرنچایز نا امید شده بودند که با انتشار Transformers One این نا امیدی نیز کنار رفت. چرا که Transformers One اثری فوقالعاده تماشایی، هیجانانگیز و حماسی است که در روایتی بسیار دیدنی ما را به منشا تمامی اتفاقاتِ تبدیل شوندگان میبرد. جایی که حماسه آپتیموس پرایم شکل میگیرد.
اینکه سازندگان تصمیم گرفتند با پیش درآمدی به سراغ داستان تبدیل شوندگان بروند قطعا تصمیمی سخت بوده است. به هر حال شخصیت آپتیموس پرایم طی سالهای بسیار برای مخاطبین شکل گرفته و اگر کارگردان نمیتوانست جوانیِ آن آپیتموس پرایم همیشگی را خلق کند، قطعا فرنچایز آسیب جدی میدید. اما از همان آغاز داستان و در پلان به پلان Transformers One دقیقا آپتیموس پرایمی شکل میگیرد که همه ما با آن آشنا هستیم. شخصیتی که تمامی فاکتورهای قهرمان دراماتیک را دارد و جذبه رهبری او نیز بیهمتاست. Transformers One نیز سعی میکند همه این فاکتورها را تشریح کرده و به ما بگوید که چرا و چگونه آپتیموس پرایم به آنی تبدیل شد که میشناسیم. مثلا در افتتاحیه و در آن تعقیب و گریز هیجانی و جذاب، در بک گراند تصویر، سیاره سایبرتران برای مخاطب ساخته میشود. سیارهای از رباتها که سالهاست منبع انرژی خود را از دست داده و برای تامین انرژی رباتها میبایست کارگرانی به درون زمین رفته و منابع مخصوص این انرژی را استخراج کند. آپتیموس پرایم ما نیز جزوی از همین کارگرهاست. اما نسبت به شخصیت هیروتیک خود، نمیتواند این طبقه و این نوع زندگی را قبول کند. پس همیشه در تکاپو برای پیشرفت، هیجان و افتخار است. در راستای همین میلها، آپتیموس پرایم تصمیم میگیرد در مسابقهای که مخصوص پرایمهاست شرکت کند. مسابقهای فوقالعاده هیجانانگیز و تماشایی که با موسیقی متن مناسب، موفق میشود سکانسی به یادماندنی را خلق کند. بعد از این مسابقه نیز قهرمان داستان ما در مسیری قرار میگیرد که قرار است زندگیاش را تغییر دهد. او برای یافتن منبع انرژی گمشده عازم سفری حماسی میشود.
با پیشبرد داستان در این سفر حماسی شخصیتهای نوستالژیک این فرنچایز نیز کم کم به داستان اضافه میشوند. قطعا اولین و مهمترین کاراکتر مهم بعد از آپتیموس پرایم، دی ۱۶ است. کسی که بخش عمدهای از داستان این فرنچایز را شکل داده و اینبار همچون داستانهای حماسی قرن ۱۶ میتوان به گذشته رفته و دلیل شرورت این کاراکتر را فهمید. دومین شخصیت مهم الیتا ۱ است که در خط داستانی تبدیل شوندگان حضور پُر رنگی دارد. بعد از این کاراکترها، شاید محبوبترین و دوست داشتنیترین کاراکتر دنیای تبدیل شوندگان یعنی بامبلبی (بی۱۲۷) نیز در این انیمیشن حضور دارد. کسی که از ابتدای حضورش در Transformers One رنگ و بوی تازهای به اثر داده و با دیالوگهای بامزه و خندهدار توانست ریتم خوب انیمیشن را حفظ کند. البته وقتی میتوان به شخصیت پردازی خوب این اثر پی برد که نگاهی کامل به فرنچایز داشته باشیم. مثلا شخصیت بامبلبی دقیقا همانی است که مایکل بی به تصویر کشیده بود. یا شخصیت خوفناک دی ۱۶(مگا ترون) که در این اثر آرام آرام شکل گرفته و منبع دشمنی خونین او با آپتیموس پرایم نیز آشکار میشود. اینها المانهایی است که Transformers One را کمی نوستالژیک کرده و این موضوع قطعا برای مخاطبین قدیمی تبدیل شوندگان جذاب است.
نکته مهمی که فکر میکنم بسیار مهم است؛ قدرت نویسنده Transformers One در خلق حماسه است. قطعا سازندگان این انیمیشن بلد بودند که چگونه حماسه را به عنوان یکی از پایههای اصلی Transformers One قرار داده و آن را توسعه دهند. دقت کنید که برای خلق حماسه نیازمند کاراکترهای هیروتیک است، نیازمند موسیقی متن پُر ابهت و درنهایت نیازمند داستانی است که بتواند این قهرمانپروریها را به نتیجه رسانده و داستان را به فرم نهایی خود نزدیک کند. همانطور که نوشتم از بابت کاراکتر، Transformers One عالی است (جلوتر کمی نقد وارد خواهم کرد). موسیقی برایان تایلر نیز مثل همیشه عالی است. فیلمنامه هم به صورت فشرده نوشته شده ولی در کل عالی است و همه اینها در روند دیالکتیکی خود، به خلق یک حماسه و داستان هیروتیک انجامیده است. مثلا پروسه فهمیدن خیانتِ سنتینل پرایم و تصمیم برای سرنگونی او باعث میشود شخصیتهای داستان ما در مسیر قهرمان شدن قدم برداشته و در پایان نیز در نبردی قهرمانانه و حماسی این اپیک بودنِ داستان دوچندان میشود. پس چنین میشود نوشت که Transformers One در بحث خلق حماسه دست کمی از شاهکار ندارد. مخصوص با توجه به اینکه در پایان اوراین پکس به روشی بسیار تماشایی تبدیل به آپتیموس پرایم میشود. و یا اینکه چگونه دی ۱۶ از یک رفیق دوست داشتنی تبدیل به دیکتاتوری خونخوار و شرور میشود. تبدیل دی ۱۶ به مگاترون دقیقا نمونه بارز مثالی است که نیچه گفت: به هنگام مبارزه با هیولا باید مواظب بود که خود تبدیل به هیولا نشوی.
یکی از نخستین اعتراضات به Transformers One این بود که چرا اثر “انیمیشن” شده؟ چرا فیلم نه؟ شاید واقعا سوال مهمی باشد اما وقتی که اثر را تماشا میکنیم، پی میبریم که مدیوم انیمیشن نه اینکه به اثر صدمه نزده بلکه باعث پیشرفت آن هم شده است. اول اینکه در این اثر برخلاف کل فرنچایز، خبری از انسان نیست. از طرفی هم تبدیل شوندگان همیشه مدیون تکنولوژی و پرده سبز بودهاند. پس وقتی که قرار است همهچیز پرده سبز باشد و انسانی هم در کار نیست، چرا انیمیشن نه؟ آن هم انیمیشنی بسیار با کیفیت و درجه یک که تمامی پلانها را با دقت کار کردهاند و عملا هیچ ایرادی نمیشود از تکنیک تصویر گرفت. حتی کمپوزیسیون تصویر هم فوقالعاده تماشایی و درست است که در ترکیب با موسیقی متن برایان تایلر به راستی با چیز خوبی طرف هستیم. از سوی دیگر صدا بازیگران این انیمیشن هم توانستهاند عملکرد خوبی داشته و لذت ما را دو چندان کنند. گروه گروه صداپیشگانی که شامل کریس همسورث، برایان تایری هنری، اسکارلت جوهانسون، کیگان-مایکل کی، استیو بوشمی، لارنس فیشبرن، و جان هم میشوند.
در پایان هم سازندگان اعلام کردهاند که این انیمیشین ادامهدار خواهد بود. در آوریل ۲۰۲۳، دی بوناونتورا اعلام کرد که بحثهایی برای گسترش تبدیلشوندگان یک به سهگانهٔ سینمایی وجود دارد. تا ژوئن آن سال، او تأیید کرد که داستان برای تکامل در سه فیلم برنامهریزی شده است. در سپتامبر ۲۰۲۴، دی بوناونتورا تأیید کرد که در صورت موفقیت فیلم، دنبالهای برای تبدیلشوندگان یک خواهند ساخت و فیلمسازان در حال ابداع ایدههایی برای دنبالهای شخصیتمحور مانند فیلم قبلی هستند. پس اگر دوستدار انیمیشن و داستان تبدیل شوندگان هستید، شک نکنید که روزهای خوبی پیش روست.
بگذارید چنین بنویسم که بنده به شخصه از تماشای Transformers One به شدت لذت بردم. مخصوصا در نبردهای پایانی و آن حماسه آپتیموس پرایم. اما در مقام منتقد متوجه مشکلی شدم که تمامی مشکلات اثر زیر مجموعه آن قرار میگیرد. ایراد اصلی Transformers One فشرده بودنِ بیش از حد داستان است! بگذارید کمی بیشتر در این باره بحث کنیم. ما بعد از آشنایی با کارگران معدن و همچنین مسابقه بزرگ و نبرد پایانی تنها یک ساعت زمان طی کردیم! یعی این همه اتفاق مهم در عرض یک ساعت! به نظر من اگر Transformers One یک انیمیشن سریالی مثلا ۱۰ قسمته میشد، میتوانست هر یک از گرههای داستان را گسترش داده و به صورت اصولی به هر کدام بپردازد. مثلا باید بیشتر به کارگران معدن و سختی زندگی آنها پرداخته میشد تا پروسه دیکتاتور شدن دی ۱۶ هم فرم جدیتر به خود میگرفت. و یا قیام کارگران معدن بر علیه طبقه حاکم را در این صورت بهتر و واقعیتر میشد تجربه کرد. مسابقه بزرگ یکی از نکته عطفهای مهم داستان است که میشد بیشتر به آن پرداخته و شور و هیجان شهر را به تصویر کشید. یا مثلا بر روی رابطه چهار کاراکتر اصلی، ابدا کار نشده و نمیتوان بعضی جاها این رفاقت و وفاداری را فهمید. مثلا وفاداری بامبلبی به آپتیموس پرایم. یا داستان رفاقت آپیتموس پرایم با مگاترون و پروسه جدا شدنِ این دو از هم. پس اگر سازندگان Transformers One تصمیم میگرفتند کمی از فشرده بودنِ داستان خود کم کنند، بهتر میتوانستند نتیجه گرفته و همه المانها را میشد گسترش داد. از پرایمهای اصلی گرفته تا رابطه دو دوست دیرینه و حتی زندگی بامبلبی و حتی بهتر میشد به دشمن اصلی سیاره سایبرتران هم پرداخت. اما متاسفانه Transformers One از همه اتفاقات مهم داستان، از هر کدام کمی را به ما نشان میدهد.
در پایان چنین میشود گفت که انیمیشن Transformers One اثری فوقالعاده تماشایی و جذاب است که توانسته در مقام پیش درآمدی بر دنیای تبدیل شوندگان، سنگ تمام بگذارد. داستان، فیلمنامه، موسیقی متن، صدا بازیگران و در کلامی ساده همهچیز عالیست و شک نکنید که شما نیز از تماشای این اثر حماسی و درست و حسابی لذت خواهید برد. البته همانطور که در نقد عنوان کردم؛ تنها ایرادِ Transformers One، فشرده بودنِ بیش از حد داستان است که باعث میشود بعضی جاها مخاطب نتواند به اثر احساس نزدیکی کند. اگر سازندگان Transformers One تصمیم میگرفتند تا کمی بیشتر داستان را گسترش دهند، بهتر و بیشتر میشد با اثر احساس نزدیکی کرده و به فرم آن نزدیک شد. با این حال و با وجود این ایراد بزرگ، Transformers One عالی است.
نمره نویسنده به انیمیشن: ۸ از ۱۰
پر بحثترینها
- کانیه وست، رپر آمریکایی اعتقاد دارد که The Last of Us: Part II بهترین بازی تاریخ است
- مدیرعامل پلی استیشن: Uncharted برای همیشه صنعت گیمینگ را دگرگون کرد
- سازندگان Astro Bot امید زیادی به Intergalactic دارند
- برخی توسعهدهندگان معتقدند که دنبال کردن گرافیک پیشرفته در بازیهای AAA دیگر امکانپذیر نیست
- گزارش: کنسول جدید کشور روسیه توانایی رقابت با ایکس باکس و پلی استیشن را ندارد
- تعجب تهیهکننده Gears of War نسبت به رویکرد Assassin’s Creed حول روایت در ژاپن
- توسعهدهنده Witcher 4 به استفاده از بات برای کنترل جنجال پیرامون شخصیت سیری متهم شد
- تحلیلگر: آینده درخشانی در انتظار Xbox خواهد بود
- دیجیتال فاندری ۳ بازی برتر سال ۲۰۲۴ از نظر گرافیک بصری را مشخص کرد
- گپفا ۲۷؛ پنج بازی برتر شما در سال ۲۰۲۴
نظرات
شاهکار بود
یکی از بهترین اقتباس ها از دنیای تبدیل شوندگان که تا حالا دیدم
پس از بهترینای سریه در کل
نقد عالی ، داستان فوق العاده بود و غیر کلیشه ای .
بلاخره زمانی که عمق فاجعه و حقیقت میان آپتیموس پرایم و مگاترون رو فهمیدم ،
با شجاعت میتوانم من دیگر اتوبات نیستم ، من دیسیپتیکان هستم
If revealing the truth is Decepticon, then we’re all gladly guilty
اگه گفتن حقیقت دسپتیکان محسوب میشه، پس ما همگی با کمال میل گناهکار هستیم
به شخصه میتونم بگم از فیلم های لایو اکشن این مجموعه هم حتی قوی تر بود
حتما حتما برای نوجون ها بذارین ببینن تا مفهوم اتحاد و هم فکری و در مقابل غرور و پلیدی رو بفهمن
واقعا سینمای پر مفهومی بود
زنده باشی. واقعا این روزها بهش نیاز دارن
خوشبختانه این انیمیشن نشان داد که هاسبرو هنوز میتونه مثل قدیم عمل کنه و یک سینمایی خیلی خوب(بر خلاف فیلم قبلیش) ارائه بده.
امیدوارم این روند بازگشت به ریشه هاش توی بقیه فرانچایزهاش هم دیده بشه.
در باره اون قضیه که گفتید فیلم داستان فشرده و سریعی داره؛ باید بگم متاسفانه کلا یکم روند داستان سری Transformers توی تقریبا تمام آثارش یکم سریع و همینطور پیچیده هست. فیلم به صورتی بود که انگار توقع داشت مخاطب حداقل یه شناخت نسبی از جهان این سری داشته باشه و همین یکم این فیلم رو برای مخاطب کاملا جدید، غریب میکنه.
کمپانی Hasbro در ساخت فیلمهای قبلی دخالت چندانی نداشته. Hasbro Entertainment که شاخه مالتی-مدیای کمپانی Hasbro هست تازه سال ۲۰۲۳ راه اندازی شده و انیمیشن Transformers One اولین اثری هست که مستقیماً در ساختش دخالت داشته و تولید کرده.
یکی از بهترین فیلم هایی بود که از سری تبدیل شوندگان دیدم
چیز خاصی نیست یه اسپویل ریزی هست:…………………………………….
ای کاش بجای این مدل سنتیل پرایم از مدل کامیک Megatron origins استفاده میکردن
این که سنتینل خبیث باشه و خیانت کنه
بهتر به نظرم تا اینکه مگاترانوس از پرایم های اصلی! بر اساس کمیک خیانت کنه
@mahad
من منظورم از نظر دیزاین بود نه رفتاری از اونجایی که خود مگاترون دیزاینی شبیه مگاترون کامیک Megatron origins هست بد نیست که سنتینل هم مثل کامیکاش باشه
در اینکه این انیمیشن عالی بود شکی نیست ولی هنوزم نه فیلم های سینمایی و نه حتی این انیمیشن به نظرم به قدرت سریال ترنسفورمز قدیمی دهه ۹۰ نمیرسه درسته تو معدن به شخصیت جاز یه اشاراتی شد ولی حسرت به دلم مونده یه بار مثل سریال قدیمی انیمیشینی که یه زمانی از تلویزیون خودمون هم پخش میشد همه شخصیت ها کنار هم باشن آیرون هاید – رچت – کراس هیر – دریفت – میراژ – ویل جک – جت فایر کلیف جامپر – دینو باتس و کلی اتوبات دیگه همون سریال دهه ۹۰ رو ادامه میدادن بهتر بودن حداقل همشون بودن
حرفت رو قبول دارم.
این نظر شخصیمه ولی دیگه سری تبدیل شوندگان مثل قدیم نیست یه مثالی بخوام بزنم مثل earth spark و Robots in Disguise که Robots in Disguise قرار بود ادامه Transformers prime باشه که گند زد و earth spark که اصلا چیزایی مثل اینکه یکی از کاراکتر ها اصلا جنسیت نداشت.
بخوایم هم از فیلم های خوب مثال بزنیم مثل Transformers prime میشه گفت.
یچیز دیگه هم که هست فن بیس کاراکتر هاست که الان مثلا تو فرض کن فیگور blitzing رو بیاری با optimus بیاری معلومه از اونجایی که optimus طرفدارانش بیشترین فروشش بیشتره بخواطر همینه که دیگه ما خبری از کاراکترهای g1 دیگه ای نداریم.
شرمنده اگه یکم طولانی شد متن
دقیقا درست میگی ولی به نظرم تو قسمت دوم باقی اتوبات ها هم باشن چون آخر همین قسمت ۱ اگه پشت آپتیموس رو ببینی خیلی هاشون هستن امیدوارم باقی شخصیت هارو هم نشون بدن مثلا میراژ و جاز خیلی خفنن هم قابلیت هاشون هم پتانسیلشون کنار بامبلبی بیشتر میشه
اره یه سری از کرکتر های G1 بودن jazz هم بود توی فیلم فکر کنم.
فیلم پتانسیل زیاد داره مثلا میتونن تو فیلم بعدی از پرایم ها استفاده کن که زیاد یادم نیست تو انیمیشن یا فیلمی از تبدیل شوندگان بوده باشن یا حرف زیادی درموردشون زده شده باشه از نظر شخصیت ها خودم خیلی دوست دارم combiner ها یا titan ها رو ببینم چیز قشنگی در میاد
احتمال زیاد تو قسمت ۲ بهش اشاره میکنن
.
آره منم ربات های اصلی تو بازی وار و فال اف سایبرترون آشنا شدم
دریفت که یکی از منفور ترین آتوباتاس
بامبلبی هم محبوب ترین آتوبات.
البته آپتیموس پرایم هم خیلی محبوبه
کاری به منفور و غیر منفورش ندارم کلا دوست دارم همشون باشن مثلا اون سکانس دیدن های گارد که مگاترون جلوی استار اسکریم لاتیشو پر کرد و زد ترکوندش یه لحظه برام سریال دهه ۹۰ تداعی شد و بزرگترین خوبی این انیمیشن طراحی وفادار به اورجینشون بود که استار اسکریم و باقی شخصیت ها دقیقا مشابه کمیک و اورجینشون بودن به هر شکل تو یه ترنسفورمز دوست دارم همه باشن
کاملا میفهمم چی میگی ولی متأسفانه فیلمای اخریه این سری اصلا وفادار نبودن شایدم همین دلیلیه که اولین فیلم ترنسفورمرز بهترینه سریه چون یه سری از اتوبات های اصلی رو کنار هم جمع کرده بود و بیشتر داستان رو اتوبات ها داشتن پیش میبردن برخلاف قسمت دوم و سوم به بعد که ۴ و ۵ فاجعه ای بیش نبودن. این فیلم جدیده هم که زباله برای یه لحظه اش بود
یه چیزی که قشنگ یه plot armour بود توی فیلم خود megatronus بود هشدار اسپویل………………………………….
مدلی که برای. Megatrounus استفاده کرده بودن کپی tarn بود که بعد از اون باعث شد خیلیا بیان بگن که tarn یا یه decadent از megatrounus هست یا یه reincarnation از اونه
حقیقتا من از سری اول لایو اکشن این فرانچایز خوشم نیومد. ارتباط گیری با کاراکتر ها خیلی سخت بود . بدن و چهره پر از جزئیات ماشینی و صدای بسیار بم و رباتیک مونوتون کار ارتباط با کارکتر رو خیلی سخت میکرد . اما این یکی عالی بود. و به قول نویسنده فقط زمانش برای روایت داستان پرمغزش کوتاه بود .
هنوز این انیمیشن رو تماشا نکردم ولی مطمئنم که بعد از تماشا کلی لذت میبرم، ولی جدی اون سگانه افسانهای به فراموشی سپرده شد(منظورم قسمت اول،دوم و سوم ترنسفورمرز هستش) چقدر از زمان خودشون جلو تر بودن و چقدر من دلم برای اون موقع ها که شرکت ها فیلم هاشونو با سیاست های کثیف پر نمیکردن و نمیساختن تنگ شده.