بهترین فیلمهای علمی تخیلی تاریخ سینما | بخش سوم
بهترین فیلمهای علمی تخیلی تاریخ سینما توانستند داستانهای جذاب و مهیجی را برای مخاطبان به نمایش در بیاورند که تا به امروز ماندگار شدند.
در ادامه مطالب قبلی، در این مطلب تازه قرار است به معرفی تعدادی دیگر از بهترین فیلمهای علمی تخیلی تاریخ سینما از رتبه ۲۰ تا رتبه نخست بپردازیم. این آثار توانستند با داستانهای خودشان و همچنین رویکردی که در پیش گرفتند، در تاریخ سینما ماندگار شوند و توجه مخاطبان بسیار زیادی را به خودشان جلب کنند.
۲۰. فیلم Star Trek II: The Wrath of Khan – محصول سال ۱۹۸۲
- کارگردان: نیکلاس میر
- بازیگران: ویلیام شتنتر – لئونارد نیموی – جورج تاکی
«پیشتازان فضا» سریالی بسیار موفق بود که در اواخر دهه شصت میلادی پخش شد و پس از آن نیز چندین اثر سینمایی در این مجموعه ساخت شدند که ماجراجوییهای گروه اصلی را ادامه دادند و سپس سریالها و فیلمهای مختلف دیگری که در همان جهان جریان داشتند نیز ساخته شدند. یکی از اولین آثار نیز فیلم Star Trek: The Motion Picture محصول سال ۱۹۷۹ میلادی بود که در سال ۱۹۸۲ میلادی نیز دنبالهای اکشن و مهیجتری برای آن به نام فیلم «پیشتازان فضا ۲: خشم خان» اکران شد. همین نیز سبب شده تا برخی ادعا کنند که این اثر سینمایی یکی از بهترین دنبالهها در تاریخ سینما است.
این اثر سینمایی بار دیگر شخصیت خان را باز میگرداند، کسی که در سریال اصلی حضور داشته و در این اثر سینمایی نیز تهدیدی بزرگ برای خدمه USS Enterprise است. حتی لازم نیست که برای لذت بردن از این فیلم کلاسیک، طرفدار سرسخت مجموعه «استار ترک» باشید اگرچه اگر از طرفداران آن باشید، از سکانسهای اکشن و لحظات احساسی آن بیشتر لذت خواهید برد.
۱۹. انیمیشن WALL-E – محصول سال ۲۰۰۸
- کارگردان: اندرو استنتون
- صداپیشهها: جف کارلین – فرد ویلارد – بن برت
ژانر علمی تخیلی قبل از انیمیشن «وال ای» توسط استودیو پیکسار به درستی مورد کاوش و بررسی قرار نگرفته بود و جالب است بدانید که کمپانی دیزنی نیز قبل از این اثر آن طور که باید به این ژانر توجه نکرده است و دیزنی بیشتر توجه خودش را روی ژانر فانتزی معطوف کرده است. انیمیشن «وال ای» به تغییر همه چیز کمک کرد و نشان داد که داستانهای علمی تخیلی نیز باید بیشتر در انیمیشنهای با بودجه بالا به نمایش گذاشته شوند. در سالهای پس از آن نیز آثار بیشتری در این ژانر به صورت انیمیشنی ساخته شدند.
انیمیشن «وال ای» آیندهای را نشان میدهد که به طور قابل توجهی توسط مصرفگرایی خارج از کنترل آسیب دیده است و زمین نیز بهخاطر اینکه قابل سکونت نیست، خالی از سکنه شده است. با این حال، در روی زمین رباتی وجود دارد که مسئولیت تمیز کردن زبالهها را برعهده دارد و احتمالاً کلید بازگرداندن زمین به شکوه سابقش را در دست دارد. این اثر سینمایی سرگرمکننده، جذاب و صمیمانه است و به بررسی مفاهیم و موضوعات علمی تخیلی به روشی خانوادگی و دوستانه میپردازد.
۱۸. فیلم Everything Everywhere All at Once – محصول سال ۲۰۲۲
- کارگردان: دنیل کوان – دنیل شینرت
- بازیگران: میشل یئو – جیمی لی کرتیس – که هوی کوآن
فیلم «همه چیز همه جا به یک باره» با به دست آوردن جایزه اسکار بهترین فیلم در اسکار توانست تاریخ سازی کند چراکه اولین فیلم علمی تخیلی است که چنین جایزهای را در اسکار به دست آورده است. این اثر سینمایی فیلمی مهیج و جاهطلبانه است و با توجه بهعنوان آن نیز میتوان تجربه همهجانبهای داشت. این اثر شاید صرفاً علمی تخیلی نباشد اما یکی از ژانرها در کنار دیگر ژانرها همچون ماجراجویی، اکشن، کمدی و درام است.
فیلم «همه چیز همه جا به یکباره» ایده مولتیورس را بهتر از هر فیلم یا سریال علمی تخیلی دیگری مورد بررسی قرار داده است و طرح داستانی آن نیز زنی را دنبال میکند که خودش و نسخههای دیگرش احتمالاً تنها کسانی هستند که میتوانند جلوی کسی را بگیرند که به دنبال پایان دادن به تمام جهانها در مولتیورس است. این اثر از سرعت خوبی برخوردار است، سرگرمکننده و تازه است و توانسته بهترین فیلم علمی تخیلی دهه ۲۰۲۰ میلادی تا به الان باشد.
۱۷. فیلم A Clockwork Orange – محصول سال ۱۹۷۱
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: مالکولم مکدول – پاتریک مگی – مایکل بیتس
با وجود اینکه فیلم «پرتقال کوکی» به ژانر ترسناک تعلق ندارد اما فیلمی ناراحتکننده و هولناک است و یکی از تاریکترین و آزاردهندهترین فیلمهای علمی تخیلی در تاریخ سینما به شمار میرود. این اثر سینمایی آیندهای دیستوپیایی را به تصویر میکشد که در آن، جرم و جنایت بیداد میکند و کسانی که انتظار میرود با جنایت مقابله کنند نیز برای انجام این کار متوسل به اقداماتی بسیار خشونتبار و هولناک میشوند.
این اثر سینمایی پرسشهای مهمی درباره اراده آزاد مطرح میکند و اینکه آیا گرفتن آن از کسی میتواند عملی خشونتآمیز تلقی شود، حتی اگر هدف از این کار جلوگیری از خشونت باشد. این فیلمی است که هیچ جنبهای ندارد که بتوان آن را خوب دانست و همین نیز آن را به یک تجربه تماشای غمانگیز اما قابل تأمل تبدیل میکند و یکی از آثاری است که ژانر علمی تخیلی و جنایی را ترکیب کرده و نتیجه آن نیز اثری هیجانانگیز و بهیادماندنی شده است. علاوه بر این، فیلم «پرتقال کوکی» به طور شگفتانگیزی از نظر مالی موفق بود، علیرغم اینکه تماشای آن دشوار است و وقتی امروزه نیز آن را تماشا کنید، همانند یک داستان علمی تخیلی پیشگامانه به نظر میرسد.
۱۶. فیلم Back to the Future – محصول سال ۱۹۸۵
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: مایکل جی فاکس – کریستوفر لوید – لیا تامپسون
تعداد کمی از فیلمهای علمی تخیلی همانند اولین فیلم «بازگشت به آینده» محبوب، سرگرمکننده و دوستداشتنی هستند. دنبالهها نیز به نوبه خودشان خوب هستند اما نسخه اصلی به مراتب بهترین است و توانسته جایگاهی برجسته بهعنوان یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما درباره سفر در زمان به دست بیاورد و شکی در آن نیست که فیلم «بازگشت به آینده» یکی از بهترین فیلمهایی است که رابرت زمکیس در کارنامه هنری خودش کارگردانی کرده است.
داستان این اثر سینمایی نوجوانی را دنبال میکند که به طور تصادفی به ۳۰ سال قبل سفر میکند و در آنجا، او در وقایع گذشته به گونهای تداخل ایجاد میکند که باعث میشود والدینش دیگر عاشق یکدیگر نشوند. این میتواند منجر به عدم وجود او در آینده شود، بنابراین، او باید آنها را عاشق یکدیگر کند و سپس به زمان خودش بازگردد. این اثر به طرز شگفتانگیزی در طول این سالها جذاب باقی مانده و اثری کلاسیک و دلنشین از دهه هشتاد میلادی است که افراد بسیار زیادی آن را دوست دارند.
۱۵. فیلم Children of Men – محصول سال ۲۰۰۶
- کارگردان: آلفونسو کوآرون
- بازیگران: خوآن گابریل یاکوزی – کلایو اوون – جولین مور
از میان تمام آیندههایی که در ژانر علمی تخیلی در طول تاریخ این ژانر در دنیای سینما به نمایش گذاشته شده، تعداد کمی به اندازه آینده بشر در فیلم «فرزندان انسان» پر از کابوس است. اتفاقات این اثر سینمایی در اواخر دهه ۲۰۲۰ میلادی جریان دارد که ناباروری جهانی آنقدر مشکل بزرگی است که طی ۱۸ سال گذشته هیچ فرزند جدیدی به دنیا نیامده است اما این وضعیت زمانی تغییر میکند که زن جوان و مجردی که پناهندهای در انگلیس است، متوجه میشود که باردار است.
گروههای مختلفی از مردم به دلایل مختلفی میخواهند که به این زن دسترسی داشته باشند و همین نیز باعث میشود تا شخصیت اصلی تلاش کند تا این زن را به مکانی امن ببرد. فیلم «فرزندان انسان» فیلمی با ظاهری شگفتانگیز است، بازیگران بسیار تأثیرگذاری از جمله مایکل کین، کلایو اوون و جولین مور دارد و همچنین مملو از برداشتهای طولانی بلندپروازانه، اکشنهای پر تنش و همچنین داستانی احساسی است که به راحتی بیننده جذب آن میشود.
۱۴. فیلم The Thing – محصول سال ۱۹۸۲
- کارگردان: جان کارپنتر
- بازیگران: کرت راسل – کیث دیوید – تی کی کارتر
فیلم «موجود» به هنگام اکرانش روی پرده سینماها به حدی بهعنوان یک فیلم ترسناک و علمی تخیلی مؤثر بود که باعث شد تا مردم از تماشای آن اجتناب کنند. این اثر ممکن است برای آن زمان و منتقدان و بینندگان آن دوران بسیار خونین و منزجرکننده باشد اما از آن زمان توانسته به اثری کلاسیک در ژانرهای ترسناک و علمی تخیلی تبدیل شود و احتمالاً یکی از بهترین فیلمهای دهه هشتاد میلادی است.
این اثر سینمایی داستان تیمی از محققان را در قطب جنوب دنبال میکند که توسط موجودی بیگانه مورد هدف قرار میگیرد، موجودی که میتواند با لمس موجود زنده دیگری به طور کامل به شکل آن تغییر پیدا کند. این امر موج شدیدی از پارانویا را شروع میکند چراکه هیچ کس در این پایگاه ایزوله نمیتواند به شخص دیگری اعتماد کند. فیلم «موجود» به خوبی توانست فرض داستانی سادهاش را بررسی کند و تا به امروز و با گذشت بیش از ۴۰ سال از اکرانش نیز همین گونه است و به راحتی توانسته خودش را در بین ترسناکترین فیلمهای علمی تخیلی تاریخ سینما جای بدهد.
۱۳. فیلم Godzilla – محصول سال ۱۹۵۴
- کارگردان: ایشیرو هوندا
- بازیگران: تاکاشی شیمورا – آکیهیکو هیراتا
از سال ۱۹۵۴ میلادی تعداد زیادی فیلمهای گودزیلا به روی پرده سینماها آمدند، اگرچه فیلم اصلی اثری کاملاً ساده و جدی است. این اثر سینمایی به جای یک فیلم ترسناک و علمی تخیلی بیشتر یک فیلم علمی تخیلی و اکشن سرگرمکننده است و دنبالههای آن نیز همین گونه هستند. از میان دنبالههای آن نیز برخی از آنها شاید سرگرمکنندهتر از این نسخه اصلی از سال ۱۹۵۴ میلادی باشند اما این اثر سینمایی بهخاطر شروع این فرنچایز بزرگ شایسته احترام است، فیلمی که با گذشت این همه سال توانسته همچنان فیلمی واقعاً تاریک و دلهرهآور باقی بماند.
در این اثر سینمایی، گودزیلا بهخاطر سلاحهای هستهای و آسیبهای عظیمی که آنها میتوانند وارد کنند، برجسته است. این اثر شروعی تاریک و غمانگیز برای این مجموعه است که معمولاً بسیار سرگرمکننده است. این اثر سینمایی به عنوان اولین فیلم گودزیلا و به دلیل کاوش موضوعی جدی، اثر کلاسیک عالی و خارقالعادهای باقی مانده است.
۱۲. فیلم RoboCop – محصول سال ۱۹۸۷
- کارگردان: پل ورهوفن
- بازیگران: پیتر ولر – نانسی آلن – رانی کاکس
فیلم «پلیس آهنی» اثری جنایی، اکشن و علمی تخیلی است که به طرز شگفتانگیزی طنز تیره و بسیار سرگرمکننده دارد و توانسته هم بهعنوان یک اثر سرگرمکننده ساده و هم بهعنوان کیفرخواستی از تاکتیکهای تهاجمی و خشونتآمیز پلیس خوب عمل کند و همچنین نسبت به مصرفگرایی و سطحی بودن فرهنگ و سرگرمی نیز طنزی ارائه بدهد. این اثر سینمایی داستان افسری را دنبال میکند که پس از درگیری وحشتناکی با یک باند تبهکار، دوباره بهعنوان یک سایبورگ متولد میشود و حالا او با بدن جدیدش بهعنوان پلیس آهنی در خیابانها قدم میزند.
این اثر همانند محصولی از دهه هشتاد میلادی احساس میشود اما در عین حال، به طور مؤثری نیز توانسته نگرشهایی که در آن دهه بیشتر مورد توجه قرار داشتند را مورد انتقاد و هجو قرار بدهد. دنبالهها و بازسازی این اثر سینمایی در مقایسه با آن چندان برجسته نبودند اما نسخه اصلی توانسته درخشان باقی بماند و همین نیز نقطه عطف و بزرگی در کارنامه هنری کارگردان آن یعنی پل ورهوفن است.
۱۱. فیلم E.T. the Extra-Terrestrial – محصول سال ۱۹۸۲
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: هنری توماس – دی والاس – رابرت مکناگتون
فیلم «ای تی موجود فرازمینی» اولین یا آخرین فیلم علمی تخیلی استیون اسپیلبرگ نبود اما قطعاً یکی از بهترینهای آثار او است. این فیلم داستان بیگانهای را دنبال میکند که روی سیاره زمین سرگردان است و با پسر جوانی دوست میشود و حالا این دو با هم کار میکنند تا این بیگانه بتواند بار دیگر والدینش را ببیند.
این اثر سینمایی یکی از آن دسته فیلمهای علمی تخیلی است که بسیار ساده و در عین حال رضایتبخش است و جنبه احساسی و عاطفی استیون اسپیلبرگ را به بهترین شکل ممکن نشان میدهد. طراحی ای تی نیز ممکن است برای برخی از افراد جالب نباشد اما باید گفت که این اثر سینمایی بسیار جذاب، سرگرمکننده و همچنین تکاندهنده است. اینکه چیزی را عالی خطاب کرد، ادعایی جسورانه به نظر میرسد اما باید گفت که فیلم «ای تی موجود فرازمینی» اثری کامل است.
۱۰. فیلم Brazil – محصول سال ۱۹۸۵
- کارگردان: تری گیلیام
- بازیگران: رابرت دنیرو – جاناتان پیرس – ایان هولم
فیلم «برزیل» داستان یکی از بدشانسترین شخصیتهای سینما را دنبال میکند و فیلمی علمی تخیلی دیستوپیایی و کمدی تلخ سوررئال درباره بوروکراتی به نام سام لوری است. او وارد توطئه عجیب و غریب و مجموعهای از اتفاقات میشود که هرگز نمیتواند به طور کامل آنها را درک کند و بینندگان نیز در مدت زمان ۱۴۳ دقیقه این اثر سینمایی ممکن است به اندازه شخصیت اصلی گیج و سردرگم باشند.
با این حال، با توجه به پذیرش پوچ بودن توسط فیلم، این کار عمدی به نظر میرسد و کسانی که مایل به گذراندن چیزهای آزاردهنده و گاهی اوقات ناخوشایند هستند، در انتها نتیجه جالبی پیدا خواهند کرد. فیلم «برزیل» سفری منحصربهفرد است که به یک اندازه استرسزا و خندهدار است و در حالی که تری گیلیام در طول دوران کارگردانیاش فیلمهای جذابی از خودش به جای گذاشته اما باید گفت که فیلم «برزیل» جذابترین فیلم وی است.
۹. فیلم Jurassic Park – محصول سال ۱۹۹۳
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: سم نیل – لورا درن – جف گلدبلوم
فیلمهای بلاکباستری بهتری از فیلم «پارک ژوراسیک» وجود ندارد. اگرچه برخی از دنبالههای آن سرگرمکننده هستند اما هیچ کدام به حد و اندازه فیلم اصلی نیستند و حتی با وجود گذشت ۳۰ سال از زمان اکرانش، این اثر سینمایی همچنان بهترین فیلم در زیر ژانر دایناسوری در ژانر علمی تخیلی به شمار میرود.
همانند فیلم ای تی ساخته استیون اسپیلبرگ از ۱۰ سال قبل از این فیلم، بزرگترین نقطه قوت فیلم «پارک ژوراسیک» سادگی آن است. اتفاقات فیلم در جزیرهای رخ میدهد که دایناسورها در آن زنده شدهاند. با این حال، اشتباهی رخ میدهد و حالا کاراکترها باید برای نجات جان خودشان تلاش کنند. صراحت و خلوص این اثر سینمایی آن را بسیار عالی کرده و این واقعیت که بیشتر جلوههای آن هنوز هم بسیار خوب به نظر میرسند، به این موضوع کمک کرده و باعث شده تا فیلم «پارک ژوراسیک» اثری مهیج، تخیلی و جذاب تلقی شود.
۸. فیلم The Matrix – محصول سال ۱۹۹۹
- کارگردان: لانا و لیلی واچوفسکی
- بازیگران: کیانو ریوز – لارنس فیشبرن – کری ان ماس
فیلم «ماتریکس» از طریق داستان اصلی خودش سؤالی جذاب میپرسد: چه میشود اگر زندگی یک شبیهسازی باشد و اکثریت جمعیت این موضوع را ندانند؟ این چیزی است که شخصیتهای اصلی فیلم آن را میدانند و برای آزادسازی جمعیت انسانی از بردگی ماشینها که نژاد بشر را درون شبیهسازیای به نام ماتریکس به دام انداختهاند، با آن مبارزه میکنند.
فیلم «ماتریکس» از زمان اکرانش روی پرده سینماها به فیلمی بسیار تأثیرگذار تبدیل شده و این احتمال وجود دارد که اگر بهخاطر فیلم «ماتریکس» نبود، بسیاری از فیلمهای اکشن و علمی تخیلی امروز ظاهر و احساس متفاوتی میداشتند. این اثر آنقدر نمادین و ریشهدار است که تمجید از آن امری غیرضروری به نظر میرسد اما مردم نباید فراموش کنند که این فیلم یکی از بهترین فیلمهای ژانر علمی تخیلی است. این اثر همچنین یکی از بهترین فیلمهای دهه ۹۰ میلادی است.
۷. فیلم Close Encounters of the Third Kind – محصول سال ۱۹۷۷
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: ریچارد دریفوس – فرانسوا تروفائوت – تری گار
در سال ۱۹۷۷ میلادی، استیون اسپیلبرگ فیلمهای مهیج، جنایی و فیلمی ترسناک و ماجراجویی به نام Jaws ساخت اما فیلم «برخورد نزدیک از نوع سوم» اولین تجربه کارگردانی او در ژانر علمی تخیلی بود. از آن زمان، این ژانری است که او بارها و حتی در قرن بیست و یکم در آن فیلم ساخته که شامل فیلم Minority Report محصول سال ۲۰۰۲ و فیلم Ready Player One محصول سال ۲۰۱۸ میشود.
با این حال، فیلم «برخورد نزدیک از نوع سوم» نسبت به بسیاری دیگر از فیلمهای علمی تخیلی او کمی آرامتر است و به همان اندازه که یک فیلم علمی تخیلی است، یک فیلم درام خانوادگی است. این اثر سینمایی داستان پدری را دنبال میکند که پس از مشاهده یک بشقاب پرنده، شیفته ایده UFO میشود. این یک فیلم علمی تخیلی با روند آرام است که در پایان جالب میشود و به راحتی در بین بهترین فیلمهای استیون اسپیلبرگ قرار میگیرد.
۶. فیلم Terminator 2: Judgment Day – محصول سال ۱۹۹۱
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: آرنولد شوارتزنگر – لیندا همیلتون – ادوارد فورلانگ
در حالی که فیلم «ترمیناتور» محصول سال ۱۹۸۴ میلادی اثری برجسته و کلاسیک به شمار میرود، دنباله آن محصول سال ۱۹۹۱ میلادی یعنی فیلم «ترمیناتور ۲: روز داوری» حتی فیلم بهتری است. این اثر اکشن و تعلیق را افزایش میدهد و از بودجه بیشتر خودش برای فاصله گرفتن از ژانر وحشت و ارائه سکانسهای بزرگتر و انفجاریتر بهره میبرد. این سطح جدیدی از جیمز کامرون را نشان داد و این در حالی است که در دهههای بعدی، فیلمهای او حتی بزرگتر و حماسیتر شدند.
در حالی که فیلم «ترمیناتور ۲» اکشنی سرگرمکننده دارد اما این اثر بهخاطر اینکه صحنههای کمتر انفجاری و متمرکز بر شخصیتهای آن نیز فوقالعاده هستند، توانسته به اثری کلاسیک و ماندگار تبدیل شود. این اثر سینمایی در مرکز خودش داستانی صمیمانه درباره دوستی پسر جوانی با یک ربات دارد که مواردی را از یکدیگر یاد میگیرند اما این اثر سینمایی در کنار این موارد، اکشن شگفتانگیزی را نیز ارائه کرده است.
۵. فیلم Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back – محصول سال ۱۹۸۰
- کارگردان: آیروین کرشنر
- بازیگران: مارک همیل – هریسون فورد – کری فیشر
همانند فیلم «ترمیناتور ۲» مجموعه جنگ ستارگان نیز یکی از مواردی است که در آن، اولین دنباله برای نسخه اصلی بدون شک بهترین است. فیلم «جنگ ستارگان: امپراتوری ضربه میزند» به خوبی توانسته از زمینهسازیهای فیلم اول در سال ۱۹۷۷ میلادی کمک بگیرد و دامنه داستان را افزایش بدهد و در عین حال، تمام شخصیتهای اصلی را به شکلی عمیقتر مورد کاوش و بررسی قرار بدهد.
از زمان فیلم «جنگ ستارگان: امپراتوری ضربه میزند» طرفداران جنگ ستارگان عموماً در مورد بیشتر فیلمها و سریالها اختلاف نظر دارند اما حداقل درباره برجسته و کلاسیک بودن دو فیلم اول جنگ ستارگان اتفاق نظر دارند. برخی ممکن است نسخه اصلی را به فیلم «امپراتوری ضربه میزند» ترجیح بدهند اما فیلم دوم از نظر احساسی شدیدتر است و به خوبی از ظرفیت ذاتی خودش برای موفقیت استفاده کرده است و توانسته تجربه تماشای پر از احساسات، توسعه شخصیت عالی و اکشن شگفتانگیزی ارائه کند.
۴. فیلم Alien – محصول سال ۱۹۷۹
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: سیگورنی ویور – تام اسکریت – جان هرت
فیلم «بیگانه» با الهام از فیلم «آروارهها» توانسته با عنوان ساده خودش هر آنچه که درباره این فیلم نیاز دارید را تنها در یک کلمه به شما بگوید. این اثر سینمایی داستان خدمه سفینهای فضایی را دنبال میکند که با موجودی بیگانه مواجه میشوند، موجودی که همه اعضای خدمه را یکی یکی شکار میکند.
این اثر سینمایی هم یک فیلم علمی تخیلی و هم یک فیلم ترسناک است و در هر صورت نیز اثری عالی و درخشان به شمار میرود. حس تنش و ترس این اثر آن چیزی است که باعث شده تا بهعنوان یک فیلم علمی تخیلی و ترسناک با روند آرام بسیار مؤثر باشد و دشوار نیست که فهمید که این فیلم کلاسیک یکی از شناختهشدهترین فرنچایزهای علمی تخیلی تاریخ را آغاز کرده است. این اثر سینمایی همچنین فیلمی کلیدی در مجموعه آثار کارگردان آن یعنی ریدلی اسکات به شمار میرود که توانسته به محبوبیت بازیگر نقش اولش یعنی سیگورنی ویور کمک شایانی بکند.
۳. فیلم ۲۰۰۱: A Space Odyssey – محصول سال ۱۹۶۸
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: کیرا دولیا – گری لاکوود – ویلیام سیلوستر
فیلم «۲۰۰۱: ادیسه فضایی» یکی از کلاسیکترین فیلمهای علمی تخیلی به شمار میرود که درباره تکامل، رابطه بشریت با فناوری و سفرهای فضایی و موارد دیگر است. این اثر به مسئله زمان نیز میپردازد و در ابتدا گذشته را به تصویر میکشد و سپس تصویری از آینده ارائه میکند و این در حالی است که در اکت پایانی خودش نیز نگاهی به آینده دور و احتمالی بشریت دارد.
این اثر سینمایی سعی میکند تقریبا همه چیز را در بر بگیرد و این کار را با روند آرام خودش انجام میدهد. این اثر فیلمی شگفتانگیز است که همه اینها را به خوبی در کنار هم قرار داده است اما این فیلمی است که برای درک بهتر آن باید چند بار تماشا کرد. صحنههای نمادین متعدد و جاهطلبانه و جلوههای ویژه آن همچنان پس از گذشت بیش از نیم قرن از آن فوقالعاده به نظر میرسند و همین نیز آن را به فیلمی ماندگار در ژانر علمی تخیلی تبدیل کرده است.
۲. فیلم Blade Runner – محصول سال ۱۹۸۲
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: هریسون فورد – روتگر هائور – شان یانگ
تنها سه سال پس از ساخت فیلم «بیگانه»، ریدلی اسکات سکان کارگردانی فیلم علمی تخیلی دیگری را در دست داشت که بسیار متفاوت بود اما به همان اندازه فیلم قبلی وی اثری تأثیرگذار و افسانهای در این ژانر است. این اثر نیز فیلم «بلید رانر» محصول سال ۱۹۸۲ میلادی بود و اگرچه در زمان اکران چندان محبوب نبود اما با گذشت زمان، محبوبیت آن افزایش پیدا کرد.
این اثر سینمایی داستان مردی را دنبال میکند که به او دستور داده شده تا گروهی از نسخههای مهندسی زیستی شده که سرکش شدهاند را بکشد چراکه آنها تهدیدی برای بشریت هستند. این اثر از طریق فرض داستانی سادهاش به بررسی مجموعهای از موضوعاتی پیرامون هویت، طبقه و آن چیزی میپردازد که یک انسان را میسازد. فیلم همه این کارها را به زیبایی انجام میدهد و در عین حال موسیقی متن فراموشنشدنی از ونجلیس دارد.
۱. فیلم Metropolis – محصول سال ۱۹۲۷
- کارگردان: فریتز لانگ
- بازیگران: آلفرد آبل – گوستاو فروهلیچ – تئدور لوس
واقعاً شگفتانگیز است که فیلم علمی تخیلی خارقالعادهای همچون فیلم «متروپلیس» برای مدتی گم شده بود اما خوشبختانه امروزه ۹۹ درصد این اثر موجود است. این فیلم یک اثر حماسی صامت محصول سال ۱۹۲۷ میلادی است که داستانی به ظاهر جاودانه درباره جنگ طبقاتی، انقلاب و آنچه باید برای جلوگیری از جنگیدن بشریت با خودش انجام داد، را روایت میکند.
اتفاقات فیلم در شهر متروپلیس جریان دارد و توانسته هم جامعهای یوتوپیایی و هم جامعهای دیستوپیایی و زیرزمینی را به تصویر بکشد و نشان میدهد که این کارگرها هستند که شهر را به جریان میاندازند اما این فقط افراد ثروتمند هستند که از مزایای آن لذت میبرند. این اثر اولین فیلم علمی تخیلی نبود اما اولین فیلم استادانه و شاهکار بود و میتوان گفت که در اکثر فیلمهای علمی تخیلی پس از خودش تأثیرگذار بوده است. فیلم «متروپلیس» به دلیل تأثیر سینمایی، روایت شگفتآور مرتبط، جلوههای ویژه خلاقانه و همچنین سرعت داستانی که همچنان کارآمد و سریع به نظر میرسد، توانسته بهترین فیلم علمی تخیلی تاریخ سینما باشد.
منبع: collider
پر بحثترینها
- بازیگر شخصیت اصلی Intergalactic نیل دراکمن را خدای بازیهای ویدیویی میداند و از همکاری با او هیجانزده است
- رکورد دیسلایک تریلر Concord توسط Intergalactic در یوتیوب شکسته شد
- رئیس ناتی داگ: تست بازیگری Intergalactic به اندازه انتخاب بازیگر نقش الی شگفتانگیز بود
- بازیهای انحصاری کنسولی بیشتری از پلی استیشن برای Xbox عرضه خواهند شد
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- ظاهراً تریلر معرفی Intergalactic: The Heretic Prophet به تاریخ عرضه آن اشاره دارد
- دیجیتال فاندری تریلر Intergalactic را از نظر بصری شگفتانگیز توصیف میکند
- سازنده بازی Black Myth: Wukong بابت برنده نشدن در مراسم The Game Awards 2024 گریه کرد
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- مدیرعامل مایکروسافت: طرفدار Xbox بودن یعنی تجربه بازیهای آن روی تمامی دستگاهها
نظرات
عجب دورانی بود وقتی این فیلمها رو نگاه میکردم🥺
Alien
Terminator 2
The Matrix
Jurassic Park
the Extra-Terrestri
RoboCop
Back to the Future
انیمیشن WALL-E
یادش بخیر هر فیلم یه دنیا خاطره داره با خودش یدک میکشه
خاطرات خوبی با همه ی اینا داشتیم درسته
ولی گیمفا؟ 😳
خب ژانر علمی تخیلی بزنه به کمرت وقتی فیلم اینتراستلار و توی لیستت نیاوردی من اصلا خوشم نیومد از این کارت
من ۲۰۱۴ بیست سالم بود نشستم فیلم و نگاه کردم و باهاش گریه کردم مخصوصا اون جا که میاد پیام های بچه هاش و می بینه
بعد تو این فیلم و نیاوردی؟ خسته نباشی گلم
فیلم متروپلیس فیلم خیلی خوبی هست ولی بنظرم میتونستن فیلم های دیگری توی رتبه اول باشن
از نظر تاثیرگذاری شاید فقط جنگ ستارگان اول باهاش قابل مقایسه باشه از اون نظر حقشه از نظر کیفیتم بشخصه بنظرم فقط بلید رانر ازش فیلم بهتریه تو این لیست
واقعا یک و دو یه سر و گردن از همه بالاترن بعد از این دوتا هم ترمیناتور ۲ و الینو دوست دارم کلا اسکات تو اوجش خیلی خوب بود
Everything everywhere all at once فوق العاده قشنگو خنده داره حتما ببینید
داداشا این فیلم اسکار گرفته جو گیر نشین دیس بدین🗿
فقط دیس اسماعیل که تو همه موارد تخصص دارن مورد قبوله
بقیه همینجوری دادن 🗿
باز هم کولایدر و باز هم …
اینسپشن رتبه ۳۵ ، اینتراستلار رتبه ۲۶ ؟؟
خوشبختانه این لیست های مضحک کولایدر هم تموم شد آخه وال ئی رتبه ۱۹؟! پایین تر از Everything Everywhere ؟!
چرا ۳ گانه فیلم مومیایی نبودن تو لیست ؟ 🥲
مومیایی فقط تخیلی هست
نه علمی تخیلی
هعی روزگار … 🚶🏼♂️
💚☘️
اصلا نباید انیمیشن هارو در کنار فیلم قرار میداد
این خودش کاملا مشخصه، حال درستی نداشتن
گفته بهترین های علمی تخیلی نگفته بهترین فیلم ها که!!
با ژانر کار داره
با چ منطقی آخه؟ 😐😐
کولایدر 🗿☕
پرتغال کوکی لذت بخش ترین سکانس عمر مو داشت
سکانسی که با موسیقی اون پیرمرده انتقام میگیره
واقعا رتبه یک و نیستم دیگه برترین نیست
گیمفا خودش لیست بسازه خیلی بهتره. رتبه بندی های کولایدر اکثرا افتضاح بود.
چرا باید متروپلیس تو این لیست باشه حتی فیلم خوبی هم نیست مگه قراره هرچی قدیمی باشه چیز خوبی باشه
در لیست، خبری از فیلمهای فوق العاده و واقعاً علمی-تخیلی مثل:
A.I. Artificial Intelligence 2001
I, Robot 2004
The Martian 2015
Chappie 2015
نیست. بعد مـــزخـــرفـــی مثل Everything Everywhere All at Once هست!!! آشغالی که اگه اشتباهاً ببینی، باید چشمهات رو با اسید بشوری :///
با Everything Everywhere All at Once موافقم اما بقیه فیلم های این مقاله شاهکار تر از اونین که فیلمی مثل I Robot بتونه جاشونو بگیره یا مثلا مریخی یا آی آی. به نظر خودت این فیلما میتونستن مثلا با فرزندان انسان یا بلید رانر رقابت کنن؟ واضحه که نه
فیلم علمی-تخیلی واقعی، فیلمی هست که روی مسائل علمی با چاشنی تخیل تمرکز کنه. برخی از فیلمهای این لیست مثل DUNE و Star Wars درسته که در ژانر علمی-تخیلی طبقه بندی میشن. ولی به هیچوجه فیلمهای علمی ایی نیستن و متعلق به زیر ژانر اپرای فضایی و فانتزی فضایی هستن که علم درشون هیچ جایگاهی نداره. درحالیکه چهار فیلمی که من نامبردم کاملاً روی مسائل علمی و آینده نگرانه ایی چون هوش مصنوعی، روباتها و زندگی در سیارات دیگه تمرکز دارن. میشد این فیلمها جایگزین فانتزی های فضایی چون DUNE و Star Wars بشن.
فیلمی مثل Mad Max هم هیچ جنبه علمی-تخیلی نداره. این فیلم یک اکشن/پسااخرالزمانی هست که به هیچ پدیده علمی ایی نمیپردازه. حتی Alien هم یه فیلم ترسناک/بقاء/فضایی هست. شاید تنها فیلم سری alien که واقعاً علمی-تخیلی هست فقط فیلم Prometheus 2012 هستش. به صرف سفینه فضایی هر فیلمی رو نمیشه علمی-تخیلی خواند.
اپرای فضای، آخرالزمانی، وسترن فضایی و… همشون از زیرژانر های علمی-تخیلی به حساب میان. ممکنه از لحاظ عقلانی به نظر بیاد علمی تخیلی باید حتما روی پیشرفت های علمی تمرکز کنه اما همین فیلمایی که گفتی (بجز مد مکس) همشون المان هایی از خیلی ژانر ها رو دارن. مثلا استاروارز المان های اپرای فضایی، وسترن فضایی، بقا، اکشن و… داره.
از طرفیم بعضی فانتزی های علمی-تخیلی رو برای اولین بار به مدیوم سینما آورد یا بهشون بال و پر داد مثل جنگ افزار هایی که توانایی نابودی سیاره هارو دارن یا امپراتوری کهکشانی. به همین علل بی انصافیه که به dune یا استار بگیم علمی-تخیلی نیستن هرچند این بحث تخصصی تر از حد حداقل منه
خوب شد توضیح دادی فیلم علمی تخیلی یعنی چی نمیگفتی فکر میکردم درباره …😂 ماریجوانا چه میکنه
واقعا بنظر منم مریخی خیلی کمتر از چیزی که حقشه بهش توجه میشه آخرین فیلم خوب ریدلی اسکاته و بشدت فیلم جذابیه
هرچی فیلم شاهکار بود تو این پارت جمع کردین❤️ تیتر “بهترین شاهکار های تاریخ سینما” برای مقاله مناسب تر بود. گل سرسبد مقاله هم که The Empire Strikes Back خودمونه👌
Back to the future شاید جز بهترین فیلمای عمرم باشه
Everything everywhere all at once یکی بدترین فیلم هایی هست که دیدم
لایق حضور در صد تا هم نیست
فیلم هوش مصنوعی اسپیلبرگ جز بهترین فیلم هایی هستش که دیدم و تو لیست نیست
هر چند این لیست هم صرفا سلیقیه