مروری بر معمولیترین تا بهترین انیمههای ساخته شده توسط هایائو میازاکی
به لطف هایائو میازاکی شاهد ساخته شدن انیمههای ارزشمند و فراموش نشدنی هستیم که میتواند ذهن و قلب هر بینندهای را به تسخیر خود دربیاورد.
کارگردانان بسیار کمی را میتوان در مدیوم انیمه پیدا کرد که حتی به اصطلاح ضعیفترین ساخته آنها نیز همچنان بتواند جذاب و ارزشمند ظاهر شده باشد تا حدی که عملاً پروژه ناامید کنندهای در کارنامه هنری خود نداشته باشد. دستاوردی که هایائو میازاکی در طول ۵۰ سال گذشته موفق به کسب آن شده و خود را به عنوان یکی از تاریخسازترین کارگردانان تاریخ به شهرت رسانده است.
آثار این کارگردان ۸۲ ساله نه تنها دنیای انیمه را حسابی تحت تاثیر قرار داده و موجب پیشرفت و شناخته شدن آن گشته است، بلکه حاوی مفاهمیم تاثیرگذار، ارزشمند و آموزندهای از مقولههای مهم زندگی میباشد که میتوند دیدگاه بینندگان خود نسبت به مسائل مختلفی را به چالش کشیده و چه بسا زندگی آنها را دگرگون نماید.
به همین سبب نیز در مقاله امروز به سراغ ۱۱ ساخته هایائو میازاکی رفته و قصد داریم مروری از آثار “خوب” تا “شاهکار” وی داشته باشیم. پس در ادامه این مقاله جذاب و خواندنی ما را همراهی نمایید.
انیمه Porco Rosso (پورکو روسو) محصول سال ۱۹۹۲
در کارنامه هنری هایائو میازاکی شاید که نتوان اثر بدی را پیدا کرد اما زمانی که به انیمهای نظیر Porco Rosso برخورد میکنیم، قطعاً با واژه شاهکار فاصله زیادی خواهیم داشت.
انیمهای که ما را با یک خوکنمای نفرین شده به عنوان قهرمان داستان آشنا کرده که به عنوان خلبان کهنهکار جنگ جهانی اول، با گسترش رکورد اقتصادی خود را در شرایطی میبیند که میبایست تا به تنگدستان و نیازمندان کمک کرده و از غارت اموال آنها در برابر راهزنان و دزدان محافظت نماید. Porco Rosso مملو از سکانسهای کمدی و اکشن بوده که آن را به محصولی سرگرمکننده تبدیل کرده است؛ محصول سرگرمکنندهای که در مقایسه با باقی ساختههای هایائو میازاکی چندان ماندگار جلوه پیدا نکرده است.
انیمه The Castle of Cagliostro (قلعه کاگلیوسترو) محصول سال ۱۹۷۹
تاکنون آثار مختلفی حول محور Lupin the Third ساخته شده و میتوان آن را به عنوان یکی از فرنچایز مطرح بین مخاطبین ژاپنی خطاب کرد که مانگا، انیمه و لایو اکشنهای متعددی از آن ساخته شده است.
هایائو میازاکی برای ساخت نخستین انیمه بلند خود به سراغ اقتباسی از این مجموعه با عنوان The Castle of Cagliostro رفت. انیمهای که بیش از ۴۰ سال از عمر آن گذشته و اگرچه که به عنوان نخستین انیمه بلند وی، آن بلوغ و روح معنادارش را شامل نمیشود اما همچنان میتواند مخاطبینش را سرگرم نماید. نباید فراموش کنیم که The Castle of Cagliostro یکی از کمدیترین ساختههای هایائو میازاکی به شمار میرود که در تلفیق با سکانسهای اکشن و ماجراجویی سبب شده تا با اثری سرگرمکننده طرف باشیم.
انیمه Ponyo (پونیو) محصول سال ۲۰۰۸
اصولاً اکثر ساختههای هایائو میازاکی به عنوان آثاری شناخته میشوند که برای تمام اعضای خانواده مناسب بوده و مفاهیم آن مخاطبین بزرگسال را بیش از پیش هدف قرار میدهد.
با این حال انیمهای به نام Ponyo تا حدودی مختص به کودکان به شمار رفته و اثر فانتزی و رنگارنگ محسوب میشود که حول محور یک ماهی به نام پونیو جریان داشته و تصور میکند که دنیا بسیار فراتر از دانستههای وی بوده و به همین سبب نیز ماجراجویی پر فراز و نشیبی را شروع میکند که او را با اتفاقاتی غیرمنتظره روبرو خواهد کرد. هایائو میازاکی به واسطه Ponyo سعی داشته تا پیدا کردن مسیر درست در زندگی را به کودکان آموزش دهد و به سبب بهرهگیری از روایتی ساده و در عین حال زیبا موفق شده تا چنین دستاوردی را کسب نماید.
انیمه The Wind Rises (باد میخیزد) محصول سال ۲۰۱۳
شاید برای شما جالب باشد تا بدانید که پیش از معرفی انیمه The Boy and the Heron (پسرک و هرون) برای مدت زمان نسبتاً زیادی تصور میشد که The Wind Rises آخرین ساخته هایائو مایازکی بوده و به همین سبب نیز حسابی مورد توجه قرار گرفته بود.
این انیمه که یکی از جدیترین لحنهای آثار میازاکی را برخوردار میباشد، حول محور طراح جنگندههای هوایی زیرو در جریان جنگ جهانی دوم یعنی جیرو هوریکوشی جریان دارد. جنگندههایی که در نبرد پرل هاربر بر علیه نیروهای آمریکایی استفاده شد و باعث شد تا مسیر جنگ به کل تغییر کرده و با ورود آمریکا، شاهد شکست ژاپن و آلمان نازی بودیم. هایائو میازاکی برای تولید The Wind Rises تا حد زیادی المانهای فانتزی خود را کنار گذاشت و اثری به شدت احساسی و تاثیرگذار را از ناگفتههای جنگ به تصویر کشید که قلب هر بینندهای را به درد میآورد.
انیمه Kiki’s Delivery Service (سرویس تحویل کیکی) محصول سال ۱۹۸۹
به لطف Kiki’s Delivery Service شاهد روایتی فانتزی حول محور مقوله بلوغ میباشیم که مخاطبین نوجوان را هدف قرار داده تا پیامهای آموزندهای را برایشان تدارک ببیند.
در این انیمه زیبا با دختری به نام کیکی آشنا میشویم که از قضا یک جادوگر بوده و برای آن که بتواند زندگی مستقل خود را در پیش بگیرد، با سختی و چالشهای گوناگونی مواجه میشود که دیدگاهش را به زندگی مورد چالش قرار داده و نشان میدهد که حتی برخورداری از طلسم و جادو نیز نمیتواند رویارویی با برخی از مشکلات را ساده جلوه نماید. مقاطعی از زندگی همچون پایان دوران دبیرستان و ورود به دانشگاه، بر عهده گرفتن شغلهای پارهوقت و مواجه با سختیهای روزگار برای قشر نوجوانان و جوان جامعه میتواند چالشبرانگیز و حتی غیرممکن جلوه داشته باشد و Kiki’s Delivery Service میتواند کمک نماید تا با چنین شرایطی به درستی و منطق رفتار نماییم.
انیمه Laputa: Castle in the Sky (لاپوتا: قلعهای در آسمان) محصول سال ۱۹۸۶
اگر از دنبال کنندگان آثار هایائو میازاکی بوده باشید باید بدانید که او علاقه عجیبی به قلعهها و چیزهای مرتبط با هوا دارد! حال ترکیب این ۲ مقوله به تولید اثری تحت عنوان Laputa: Castle in the Sky منجر شده که تماشای آن هر بینندهای را به وجد خواهد آورد.
در این انیمه با دنیایی آشنا میشویم که پس از سقوط قلعهای معلق در هوا جریان داشته و با گذشت چندین و چند نسل ۲ نوجوان به شیتا و پازو با یکدیگر ماجراجویی هیجانانگیزی را شروع کرده تا بلکه بتوانند بقایای این قلعه با نام لاپوتا را پیدا نمایند. Laputa: Castle in the Sky یکی از بهترین آثار ماجراجویی دنیای انیمه و کارنامه هایائو میازاکی محسوب میشود تا حدی که در سال ۱۹۸۶ حسابی سر و صدا به راه انداخت و انیمیشنهای آن به حدی در زمان خود انقلابی بود که هنوز هم با گذشت ۳۷ سال هر بینندهای را در بهت و حیرت فرو خواهد برد.
انیمه Nausicaä of the Valley of the Wind (نائوشیکا از دره باد) محصول سال ۱۹۸۴
انیمه Nausicaä of the Valley of the Wind در کارنامه هایائو میازاکی از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد؛ زیرا نخستین پروژهای از سمت او بود که تمام و کمال در ژانر فانتزی و پسا-آخرالزمانی جریان داشت و در زمان خود تخیل به کار گرفته شده در آن به حدی گسترده و جدید ظاهر شد که بینندگانش را شگفتزده نمود.
دنیای این انیمه هزاران سال پس از “۷ روز آتشین” را به تصویر میکشد. یک جنگ ویرانگر و آخرالزمانی که تمدن بشر را برای همیشه نابود کرد و اثرات استفاده از سلاحهای مخرب سبب شد تا شاهد به وجود آمدن حشرات جهش یافته و غول پیکری باشیم که هر موجود زندهای را به بدترین شکل ممکن سلاخی میکردند. در این بین سر و کله دخترکی شاهزاده به نام نائوشیکا پیدا شده تا دنیای پسا-آخرالزمانی اطرافش را درک کرده و شاید که راه نجاتی برای آن پیدا نماید. Nausicaä of the Valley of the Wind در کنار ارائه پیامهای محیط زیستی و هشدار درباره جنگطلبی بشریت، روایت تاثیرگذاری را به تصویر میکشد که با گذشت چندین و چند سال هنوز هم جزو بهترین ساختههای هایائو میازاکی به شمار میرود.
انیمه My Neighbor Totoro (همسایه من توتورو) محصول سال ۱۹۸۸
یکی از ساختههای کوتاه ولی در عین حال شیرین و زیبای هایائو میازاکی My Neighbor Totoro نام دارد که میتواند روح شما را مورد نوازش قرار دهد.
این انیمه حول محور ۲ دخترک جوان جریان دارد که همراه با پدرشان به حومه شهر نقل مکان کرده و در نبود مادرشان با اتفاقات مختلفی مواجه میشوند که پای روحی دوست داشتنی به نام توتورو را به داستان باز کرده تا وقایعی شگفتانگیز را رقم بزند. My Neighbor Totoro به حدی مشهور و موفقیتآمیز ظاهر شد که حتی مخاطبین خارج از دنیای انیمه نیز با آن آشنایی داشتهاند؛ زیرا موجود توتورو به نماد خوش شانسی استودیو جیبلی تبدیل شده و از آن در تبلیغات مختلفی استفاده گشته است.
انیمه Howl’s Moving Castle (قلعه متحرک هاول) محصول سال ۲۰۰۴
یکی دیگر از انیمههای منحصر به فرد هایائو میازاکی که از واژه قلعه در عنوان خود استفاده کرده و حول محور یکی از المانهای مورد علاقه وی جریان دارد، Howl’s Moving Castle نام دارد.
اثری که در آن با جنبههای مخرب و ویرانگر جنگ روبرو شده و با جادوگری به نام هاول آشنا میشویم که در بحبوحه جنگ، از همراهی با دیگر جادوگران خودداری کرده و سعی دارد تا به شیوه خود بر یک نسلکشی پایان دهد. Howl’s Moving Castle اثری شدیداً انتقادی حول محور مقوله جنگ بود که با تاثیر از حمله همه جانبه ایالات متحده آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ ساخته شد تا خشم بی حد و اندازه هایائو میازاکی نسبت به جنگ عراق را از طریق این انیمه به تصویر کشیده و احساسات خود را با مخاطبینش به اشتراک بگذارد.
انیمه Princess Mononoke (شاهزاده مونونوکه) محصول سال ۱۹۹۷
برخی از آثار با گذر زمان نه تنها قدیمی و فراموش نمیشوند، بلکه بالعکس جایگاهشان بیش از پیش در نزد مخاطب ارزشمند جلوه میکند. مسئلهای که در قبال حماسیترین ساخته هایائو میازاکی به نام Princess Mononoke صدق میکند.
این انیمه در اواخر دوره تاریخی کشور ژاپن به نام موروماچی جریان دارد؛ زمانی که همچون Nausicaä of the Valley of the Wind شاهد روایت داستانی هستیم که حاوی پیامهای مهمی برای مخاطبینش بوده تا از طریق روایت یک داستان بسیار حماسی و تاثیرگذار، دیدگاه آنها را نسبت به محیط زیست به چالش بکشد. میزان حماسه و مقیاس داستانی Princess Mononoke به حدی عظیم و شگفتانگیز است که به مانند یک گوهر ارزشمند و نایاب در کارنامه هنری هایائو میازاکی خودنمایی کرده و به عنوان یکی از بهترین انیمههای تمام تاریخ شناخته میشود که تماشای آن بر هر بینندهای واجب میباشد.
انیمه Spirited Away (شهر اشباح) محصول سال ۲۰۰۱
رتبهبندی آثار هایائو میازاکی تا پیش از رسیدن به رتبه نخست، کار چندان سخت و دشواری محسوب نمیشود. با این حال انتخاب بهترین ساخته او امری دشوار بوده و شاید که اثری همچون Spirited Away لیاقت تصاحب چنین جایگاهی را داشته باشد؛ تنها انیمهای که موفق به کسب جایزه اسکار در تاریخ سینما شده است.
انیمهای که حول محور دخترکی ۱۰ ساله بنام ارمیا چیهیرو جریان داشته و شاهد ماجراجویی شگفتانگیز وی در دنیای ارواح میباشیم تا بلکه بتواند والدین خود را پیدا کرده و آنها را نجات دهد. Spirited Away در کنار ارائه انواع و اقسام پیامهای آموزنده و تاملبرانگیز، یکی از سرگرمکنندهترین و تخیلیترین انیمههای سینمایی ساخته شده محسوب میشود که به همراه جلوههای بصری دیوانهواری که تدارک دیده میتواند هر مخاطبی را فارغ از هر سن و سالی شگفتزده کرده و آنها را به وجد بیاورد.
بهترین ساخته هایائو مایازاکی از دیدگاه شما چه نام دارد؟ آیا میتوان سازنده انیمه دیگری را پیدا کرد که تا این اندازه انقلابی ظاهر شده باشد؟ دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: کولایدر
پر بحثترینها
- بازیگر شخصیت اصلی Intergalactic نیل دراکمن را خدای بازیهای ویدیویی میداند و از همکاری با او هیجانزده است
- رکورد دیسلایک تریلر Concord توسط Intergalactic در یوتیوب شکسته شد
- رئیس ناتی داگ: تست بازیگری Intergalactic به اندازه انتخاب بازیگر نقش الی شگفتانگیز بود
- بازیهای انحصاری کنسولی بیشتری از پلی استیشن برای Xbox عرضه خواهند شد
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- ظاهراً تریلر معرفی Intergalactic: The Heretic Prophet به تاریخ عرضه آن اشاره دارد
- دیجیتال فاندری تریلر Intergalactic را از نظر بصری شگفتانگیز توصیف میکند
- سازنده بازی Black Myth: Wukong بابت برنده نشدن در مراسم The Game Awards 2024 گریه کرد
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- مدیرعامل مایکروسافت: طرفدار Xbox بودن یعنی تجربه بازیهای آن روی تمامی دستگاهها
نظرات
تقریبا اکثر انیمه هاش رو دیدم
پونیو ، همسایه من توتورو ، قلعه متحرک هاول و شهر اشباح واقعن قشنگن
انیمه های استاد هیچ وقت قدیمی نمیشه چه بسا برخی از اونها مثل شهر اشباح رو هر چند بار که بیشتر ببینی به نکات بیشتری پی میبری
انیمه های مه حتی اگر هر روز ببینی بازم جذابن
کاش میازاکی همیشه زنده میموند و …….
سلطان انیمه تاریخ❤️
خیلی انیمه هاش رو دوست داشتم
بعضی ها رو چند بار میدیدم
من همیشه میبینم
وای یه دقیقه خط اخر رو خوندم فک کردم فوت شدن نزدیک بود سکته کنم🥲 خودمم خنده ام میگیره ولی شاید باورتون نشه هر روز برای سلامتیشون دعا می کنم حس می کنم انیمه بدون ایشون کامل نیست🥰🙏🏻
😂منم هر روز بعد نماز براش دعا می کنم❤️😂
چرا من باهاشون ارتباط نمیگیرم پس؟ 😶
نمیدونم والله ولی تا اونجا که من میدونم تو دنیا کم پیدا میشه کسی با انیمه های میازاکی ارتباط نگیره
انیمیشن و گرافیکش با انیمه های عادی فرق داره یجوریه
خیالیه دیگه ولی خیلی جذاب و فانتزی
تیتر خبرو دوست داشتم 🙂
کاش یه انیمه عین شهر اشباح بسازه دوباره
نمیدونم نمیدونم
راستیتش توی spirited away چیزی ندیدم
سوال من اینه چه بخشی از این فیلم باعث میشه اونو بهترین بدونن؟
پوینتم اینه آیا نکته ای هست که مخاطب عادی که منتقد نیست (مثل خودم) بتونه براش گیرا باشه؟
Spirited Away از نظره نماد شناسی، فلسفه و مفاهیم قوی ترین اثره میازاکی هست. این اثر طوری هست که درکش به تنهایی برای مخاطب ممکن نیست و تنها با دیدنش قادر نیست تمام زوایای مفهومی و نمادهاش رو بفهمه.
به شما پیشنهاد میکنم بری چندتا تحلیل از این انیمه مطالعه کنی تا متوجه بشی هیچی از مفاهیم و فلسفه پنهان در این اثر نمیدونی.
حتی اسم این انیمه هم تحلیل داره، و کاملاً ساده انگارانه به “شهر اشباح” ترجمه شده.
وای این اثر یه شاهکاره هم برای بینندگان و هم برای نقادان کمتر اثری هست که همه بتونن باهاش همزاد پنداری کنن مردم بیشتر متوجه این نکته شدند که همیشه حق با والدین نیست ولی نماد هایی در این انیمه به کار رفته شده که فوقالعاده زیباست هاکو (رودخانه) زنیبا و یوبابا همه اینا خودشون تک تک نمادن و همچنین اشاره به یه اتفاق تلخ مربوط به گذشته( فروش فرزندان) هم داره خلاصه خیلی فلسفیه در عین حال کسیم که این نمادا رو بلد نیست واقعا ازش سیر نمیشه من خودم بار ها دیدمش
واقعا هیچ کدوم از انیمه های میازاکی ” ضعیف” یا “بد” نبودن
هر انیمه میازاکی یک اثر زیبا و فاخر بود بشخصه باد برمی خیزد و پرنسس مونونوکه رو بسیار دوست داشتم
باقی انیمه ها هم دوران کودکی من رو ساختن و بار ها هر کدوم رو تماشا کردم، شهر اشباح هم که یک شاهکار تمام عیار بود
خب خب شرم برم من باد سه تاش را ندیدم برم ببینم
استاد میازاکی با انیمه هاش زندگی کردیم
نمیدونم بازدهیه یا سبک ولی انیمه های دستیشون انگار کامپیوتریه
[با لَحن شیرفرهاد] هااااا… اِی که گفتی یعنی چه؟؟؟
طراحیشون خیلی از زمانش جلو بودع
مربوط به انیمه که باشه همه ذهنشون میره سمت CGI وقتی بگی کامپیوتری که فک نکنم بجز چین ساو من و تا حدودی اتک آن تایتان هیچ کدوم کیفیت خوبی داشته باشن توی این ۳۰ سال و خورده ای که ازش استفاده شده
این انیمه ها هم به خاطر بودجه و زمان کافی ساخت اینطورین
همه فریم هاشون تا جا داشته روش کار کردن و مجبور نشدن یسری فریم هارو جا بندازن
حالا انیمه های مَرد ارّه برقی و AOT که CGI کامل نیستن و فقط برخی از بخش هاشون مثل تایتان ها در اتک که تقریباً از فصل ۲ به بعد کم-کم بصورت CGI طراحی شدن از این تکنیک بهره بردن. ولی انیمه فول CGI خیلی خوب هم داریم، مثل:
Dorohedoro
Knights of Sidonia
Kengan Ashura
Ultraman 2019
دهه ۱۹۸۰ دوران طلایی صنعت انیمه ژاپن بوده و انیمه های ساخته شده در این دهه از نظره طراحی بهترین هستن.
جایگاه هایائو میازاکی برای من مثل شیگرو میاموتو یه اسطوره بی همتاس🔥🔥❤️
شاید ب جرعت بگم ،قشنگ ترین نوع و تفسیری ک از عشق دیدم ،توی باد بر میخیزد بود ….،عشق ی چیز مقدس قشنگ ،اون چیزی که باید باشع …،دمش گرم ،امیدوارم تفسیر همه از عشق ی روزی اینجوری بشه ن این چیزی که هست
ولی این میازاکی کجا و آن میازاکی کجا…
وای یعنی میشه برم ژاپن ببینمش🤣🤣
هم سن و سالای من : در انتظار امضا گرفتن از سلبریتی های مشهور
من: در انتظار یه بار دیدن میازاکی از نزدیک🤣🌺 و فقط و فقط امضا گرفتن ازش
کم پیش میاد کسیو انقدر قبول داشته باشم و از اونایی نیستم زندگی خودمو به خاطر یه مشت سلبریتی نابود کنم ولی به خدا مگه میشه فن کارهای میازاکی نشد!
تو هم مثل همسن و سالهای خودت هستی، فقط سلبریتی که دوست داری بجای مَمَد گلنار و رونالدو، میازاکی هست.
…
Celebrity یعنی “فرد مشهور”
هایائو میازاکی هم در صنعت انیمه سلبریتی هست.
Spirit awayکلا آدمو ناخودآگاه میبره به یه جو عجیب…
بخش قطار تو شهر اشباح چه حس غریبی به آدم میده، همزمان هم آرامش بخشه هم غمناک یه حسی شبیه به دلتنگی. آهنگ The Sixth Station که تو این صحنه پخش میشه آدمو واقعا جادو میکنه.
آیا نباید همه ساخته های استاد توی این لیست باشه؟؟؟
پس چرا ناقصه
ده امتیاز برای تیتر دقیق و مناسب :)
در مورد رتبه بندی ها هم دوست داشتم the wind rises رتبه بهتری داشته باشه …
همرو دیدم غیر یکی.
یه چندتایشو ندیدم و حتما میبینم ولی شهر اشباح و قلعه متحرک هاول چندین و چندبار ، شاهزاده مونونوکه ۲ یا ۳ بار و پونیو که چند هفته پیش برای اولین بار دیدم و داستان همسایه من توتورو تقریبا میدونم و تمامی این آثاری که دیدم واقعا شاهکار هستن و داخل متنی که شما گذاشتید یه مشکلی هست اونم درباره پونیو هست که گفتین تا حدودی مختصه کودکانه که به هیچ عنوان اینو قبول ندارم داخل این انیمه مفاهیم و نمادهایی وجود داره که اگر از فرهنگ ژاپن بدونین دیگه اونو اصلا انیمه شاد و گوگولی نمیدونین و واقعا ناراحت کننده هست هرچند فکرکنم بیشتر آثار ایشون دارک هستند و مطمعنم تمامی آنها مفاهیم زیادی دارن که اگر بتونین نماد و نکته هایی که دارن ببینین و بفهمین کاملا دیدی که قبلا نسبت به اون اثر داشتینو عوض میکنه مثل همسایه من توتورو و شهر اشباح حالا چیزی نمیگم تا اسپویل نشید
هر موقع انیمه های میازامی میبینم نمیدونم چرا اشکم در میاد اینقدر خوبن مخصوصا پایاناش و دنیای محیط تمام انیمه میازاکی
عاشق کاراشم خصوصا با هاول و توتورو خیلی خاطره دارم
شاید خیلیا ندونن
ولی گالم های ماینکرفت از ربات های انیمه قلعه ای در آسمان الهام گرفته شدن