نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد

امیرسالار کریمی
۱۰:۰۰ ۱۴۰۲/۰۷/۲۲
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

در سینمای ایران دو چیز و یا شاید بشود گفت که دو معیار ارزش یک اثر سینمایی را تعیین می‌کند. فیلم ممنوعه و مثلا نشان دادنِ عمق دردِ جامعه. چرا اینجا از کلمه مثلا استفاده کردم؟ چون فیلمساز فقر، خشونت و اعتیاد را به تصویر می‌کشد، درحالی که خود یا ساکن آمریکاست یا اینجا زندگی لاکچری دارد؛ نمونه‌اش سعید روستایی. حال جدیدا نسخه قاچاقی فیلمی به نام اورکا پخش شده که دوباره با همین سناریو پا به میدان گذاشته است. اورکا مستند خوبی است چرا که فیلمساز (خانم سحر مصیبی) درگذشته مستندساز بوده، اما این فیلم از بابت سینمایی آچمز شده و اصلا فُرم سینمایی ندارد.

نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

از همان سکانس اول شروع می‌کنم. مهتاب کرامتی وارد یک سالن می‌شود. دوربین با تکنیکِ تعقیبِ سوژه او را دنبال می‌کند. دوربین کات نمی‌خورد و به نوعی به کاراکترِ خانم کرامتی نوعی مرموزی داده می‌شود. تا اینجا خوب است. اما این خوب بودن ۳۰ ثانیه بیشتر دوام نمی‌آورد. دوربین از تعقیب سوژه که تداعی کننده شخصیتی مرموز بود، ناگهان کات می‌زند به صورت کاراکتر! یعنی نه به آن مرموز بودن و نه به این معرفی دقیق. حال این موضوع را نادیده بگیریم. از این سکانس ناگهان کاتی زده می‌شود به یک بیمارستان و دختری که مورد ضرب و شتم قرار گرفته است! خب اگر الهام (ترانه علیدوستی) قهرمان داستان است، پس چرا در سکانسِ نخستین با کاراکتر دیگری همراه شدیم؟ آن هم با تکنیک تعقیبِ سوژه که مخاطب را با یک کارکتر همراه می‌کند. یعنی ما با کسی همراه می‌شویم که اصلا قرار نیست همراه او باشیم. از طرفی نیز این سکانس اول اصلا ربطی به فیلم ندارد. یعنی پیرنگ داستان اشتباه است. تدوین نیز اشتباه است. الان می‌گویم چرا. همان‌طور که می‌دانید در سینما فیلمبرداری صحنه‌ها و سکانس‌ها اصلا خطی نیست. یعنی مثلا یک روز را به سکانس‌های بیمارستان ربط می‌دهند و در طول مدت فیلم هر صحنه‌ای که نیاز به بیمارستان دارد در یک روز فیلمبرداری می‌شود. سپس فیلم که تمام شد در مرحله تدوین این سکانس‌ها با خط زمانی درست و در جای درست قرار می‌گیرند. خانم مصیبی نیز فیلم را گرفته و در مرحله تدوین همه‌چیز را قاطی هم کرده و به آن چند چیز خوب فیلم هم صدمه زده است. به جامپ‌ کات‌ها دقت کنید. وقتی یک فیلم می‌خواهد روند غیرخطی را پیش بگیرد باید یک پایه انتخاب کند و بر اساس آن فلش بک، فلش فوروارد بزند. مثلا یک ساعت قبل از کما و یک ساعت بعد از کما. یعنی کما می‌شود پایه و بر اساس آن ما داستان غیر خطی خود را پیش می‌بریم. اما در این فیلم چندین و چند پایه وجود دارد. نخست فیلم می‌نویسد چند ماه قبل از خودکشی. بعد می‌نویسد چند ماه بعد از کما. نمی‌دانم چند ماه بعد از اولین رکورد و … اصلا من مخاطب در اواسط فیلم، خط داستانی را گم کردم. یعنی فکر می‌کردم که زندگی در بندر قبل از کتک خوردن است.

نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

برسیم به کاراکترهای این فیلم. الهام با بازی ترانه علیدوستی برگرفته از یک شخصیت واقعی است. بازی ترانه نیز طبق معمول خوب است اما این فیلم نیز مثل بیشتر فیلم‌های ترانه بد است و همین موضوع به بازی ترانه صدمه می‌زند. بگذارید کمی بیشتر وارد شخصیتِ الهام شویم.

سینما چیست؟ سینما تجربه کردن است. فیلم اورکا ما را با کاراکترهایش هم تجربه نمی‌کند. در کل طول مدت فیلم شخصی به نام احمد وجود دارد که همسر الهام بوده و به صورت وحشیانه‌ای  او را کتک زده، الهام نیز سر همین مسئله افسردگی گرفته است. فیلم سعی می‌کند یک چیز را به مخاطب القا کند، از احمد متنفر باش! من چگونه می‌توانم از احمد متنفر باشم وقتی که او را نمی‌شناسم؟؟ این تنفر باید یک بُعدِ سوبژکتیویته داشته باشد؟ خب سینما خیلی اُبژکتیویته است، پس مدیوم شما اشتباه است.

از همین احمد می‌رسیم به افسردگی الهام. الهام افسرده است ولی به تصویر کشیدن این افسردگی خیلی عام است. نخ نما و کلیشه‌ای. او چیزی نمی‌خورد، حرف نمی‌زد و به در و دیوار خیره می‌شود. حال در کنار این عام بودن، اصلا واقعیتی هم از افسردگی او ساخته نمی‌شود. مثلا الهام می‌گوید که می‌خواهد به بندر رفته و آنجا خودش را پیدا کند یا با خودش آشتی کند. خب برای همین است که بنده می‌گویم این فیلم ما را با کاراکترهایش هم تجربه نمی‌کند. بر فرض مثال: دقیقا در این بندر چه اتفاقی افتاد؟ او چگونه خود را شناخت؟ چه چیزی او را متحول کرد؟ چگونه بر افسردگی‌اش پیروز شد؟ فیلم هیچ یک از این موارد را به ما نشان نمی‌دهد. جالب این است که فیلم زمان هم نمی‌تواند بسازد. یعنی هر موقع که می‌بیند نمی‌شود زمان ساخت می‌نویسد سه هفته بعد.

مسئله دیگر حول محور شخصیت الهام، آب است. فیلمساز خیلی سعی می‌کند از آب نماد بسازد. الهام دست به آب می‌زند، شستنِ ماهی را تماشا می‌کند، به آب می‌رود که برنگردد، پدرش می‌گوید که در دوسالگی آب او را دوست داشته و… اما آب در این فیلم نماد نیست. این فیلم نتوانسته از آب نماد بسازد و صرفا همه‌ جا خیس است. بگذارید کمی بیشتر درباره نماد حرف بزنیم. همینگویِ بزرگ (نویسنده مورد علاقه‌ام) درباره نماد می‌گوید: شما هیچ کتاب خوبی پیدا نمی‌کنید که نویسنده‌اش پیشاپیش و با تصمیم قبلی، نماد یا نمادهایی در آن وارد کرده باشد… من کوشش کردم در داستانم یک پیرمرد واقعی، یک پسربچه واقعی، یک دریای واقعی، یک ماهی واقعی و یک کوسه‌ماهی واقعی خلق نمایم؛ و تمام این‌ها آن قدر خوب و حقیقی از کار درآمدند که حالا هر یک می‌توانند به معنی چیزهای مختلفی باشند.”

یک اثر هنری بدون اتکا به دلالت‌ها، نمادها و… (حتی اگر ناخودآگاه وارد اثر شده باشند) باید بتواند منطق خود را حفظ کند. پس اینکه برای درک اثر، دست‌ به ‌دامن نمادگرایی‌اش بشویم، نشان از بی‌سوادی فیلمساز دارد.

حال اصلا فرض کنیم که نماد قرار است ساخته شود، چگونه باید چنین کرد؟ نماد باید از صفر ساخته شود. برای مثال روانی هیچکاک را به خاطر آورید. باران معمولا نماد چیست؟ باران نماد پاکی، خیر و برکت است. اما هیچکاک در این فیلم از باران یک نماد شر می‌سازد اما چگونه؟ قهرمان داستان بعد از دزدیدن پول‌ها سوار ماشین خود شده و راهی جاده می‌شود. در جاده باران شدیدی می‌بارد. قهرمان به سختی جاده را می‌بیند. سپس در سکانس معروف دوش، قهرمان داستان به قتل می‌رسد! دقت کردید؟ او زیر دوش که همان نماد باران و شر بود به قتل می‌رسد. یعنی نماد لحظه به لحظه ساخته شده و از طریق خودآگاهی وارد ناخودآگاهی مخاطب می‌شود.

نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

کاراکتر دیگر، مدیر فدراسیون با بازی مهتاب کرامتی است. خانم کرامتی نیز مثلا نماد است؛ نماد دیکتاتور. دیکتاتوری که وارد داستان می‌شود و ناگهان رفته و بعد از چند سکانس طولانی دوباره سر و کله‌اش پیدا می‌شود. شخصیت او نیز ساخته نشده است. صرفا چند صفتِ آدم بدهای قصه به او داده شده است. او الکی شلوغش می‌کند و الکی خودش را جدی نشان می‌دهد. حال فیلمساز سعی کرده او را ضد قهرمان داستانش کند و جنگی بین خیر و شر به راه بیاندازد. اما ما با هیچ یک از این کاراکترها همراه نمی‌شویم و اصلا این خانم برای ما مهم نیست. فقط کمی اعصاب خردکن است و واسلام.

نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

در ابتدای نقد اشاره کردم که این فیلم مستند خوبی است. یعنی چه؟ خانم مصیبی مستندساز است. یک مستند خوب هم درباره خواهران منصوریان دارد. دوربین او نیز بی‌آنکه بداند مستند ضبط می‌کند. مسئله هم خوب است و به فرم می‌رسد. چه مسئله‌ای؟ مسئله نگاهی که ضد زن است. ورزشی که بی درو پیکر است. اما روی همین مسئله، من نیز مسئله دارم. نگاهِ دوستان بالایی ضد زن است و هیچ شکی در این نیست. دیوار فدراسیون را به خاطر آورید. پُر بود از ورزشکاران مرد. چرا عکس هیچ زنی در آن بنرها نبود؟ الهام نیز جایی می‌گوید من اگر مرد بودم هزار بار به من مجوز داده بودید. راست است زن اینجا محدود است. اما فیلمساز نگاهی دیگری دارد. اصلا فیلمساز از ورزش خبر دارد که می‌خواهد آن را تفکیک کند و بگوید مال مردان خوب است، مال زنان نه؟ جان کلام بنده این است که ورزش ایران بی درو پیکر است و اصلا هم به آن امیدی نیست. بدتر از همه هم وضع زنان است. ولی فیلمساز در حدی نیست که درباره این چیزها فیلم بسازد. او ساخته تا مدرک مهاجرت خود را جور کند که کرده و رفته.

نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

درپایان می‌شود گفت که فیلم اورکا اصلا فیلم خوبی نیست. اورکا چند آرشیو مستندی دارد که قابل توجه است. نقد به ورزش بانوان هم بد نیست. ترانه علیدوستی نیز تنها اتفاق خوب و مثبت فیلم است و مثل همیشه بازی خوبی از خود نشان داده است اما این بازی خوب در این فیلم بد، حیف شده است.

علی عبداللهیDARKSIRENDaniallox😃Lady ApranDanielllmario.𝗔𝗿𝗶𝗮 𝗛𝗮𝗺𝗶𝗱𝗶𝗮𝗻Master bladeJ117meysambاکشن بازهیولا (زنده باد هدَفِ والا 🥷)KhafiGrandWarden

ایرانیکارت

مطالب مرتبط سایت

تبلیغات

نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

  • پوزش بابت اسپم:

    چرا شما به فیلم هایی که تماشا میکنید و اونها رو نقد میکنید مثل بازی ها امتیاز نمیدید؟

    ولگرد اوسکلAMIR WAZOWSKImarioDaniallox😃ARSHIAAAA𝗔𝗿𝗶𝗮 𝗛𝗮𝗺𝗶𝗱𝗶𝗮𝗻هیولا (زنده باد هدَفِ والا 🥷)
  • عجب نقد فوق العاده ای !
    موشکافانه ریزبینانه و نکته بینانه
    فک کنم شما هم اینقد مثل من ب جزییات توجه میکنی همه فیلما زهرت میشه 😂
    “چون فیلمساز فقر، خشونت و اعتیاد را به تصویر می‌کشد، درحالی که خود یا ساکن آمریکاست یا اینجا زندگی لاکچری دارد؛ نمونه‌اش سعید روستایی”
    نه تنها فیلمساز با اینا اشنا نیست بلکه کسایی هم که طرفدار این فیلم ها هستن و میگن ایران واقعی اینجوریه زندگی لاکچری دارن 😄
    “بازی ترانه نیز طبق معمول خوب است اما این فیلم نیز مثل بیشتر فیلم‌های ترانه بد است”
    زنده باد 😄
    اون چندتا فیلمش که بد نیست کدومان ؟😂
    “همینگویِ بزرگ (نویسنده مورد علاقه‌ام)”
    ممکن نیست 😂
    چون نویسنده ی مورد علاقه ی منم هست
    من کلا کتاب داستانی کم خوندم
    ولی کتاب پیرمرد دریا و زنگ ها ب صدا در می آیند خوندم فوق العاده بودن
    بخدا که منو تو همزاد هستیم امیرسالار عزیز 😅
    باید انیمه بینت کنم
    از الان هم بگم اگه شما فیلم مارولز نقد نکنی امریکا رو ب اتش میکشم
    باید ضربه ای سهمگینی ب فمینستا وارد کنیم 😆

    علی عبداللهیولگرد اوسکلKyojuro, sama🔥AMOGUSAMIR WAZOWSKI.RockmarioDaniallox😃امیرسالار کریمی𝗔𝗿𝗶𝗮 𝗛𝗮𝗺𝗶𝗱𝗶𝗮𝗻more
    • دمت گرم رفیق، عجب کامنت پر مهری.
      ترانه هم واقعا بازیگر خوبیه ولی چون به دنبال معنا تو فیلماس نمیتونه چیز خوب بازی کنه.
      همینگوی هم که استاده، واسه منم همیشه کتاب وداع با اسلحه بوده. بد جوری لمسم کرد.
      اون فیلمی که میگی رو هم اگر سعادتی باشه حتما.
      مورد دیگه اینکه باید به فمنیسم نما ها ضربه وارد کنیم وگرنه من خودم فمنیسمم.
      در مورد انیمه هم که اخیرا اتک تایتان رو دارم میبینم، حقیقتا پشمام ریخته. عجب چیزیه! مخصوصا با فرمانده اروین دارم حال میکنم.

      ولگرد اوسکلKyojuro, sama🔥AMOGUSAMIR WAZOWSKIJoel MorganDaniallox😃ARSHIAAAAهیولا (زنده باد هدَفِ والا 🥷)
    • Daniallox😃 گفت:

      جدی چرا ترانه نمیره فیلمای خوب
      ببین فمینیست وقتی خلق شد خوب بود الان بده

      ولگرد اوسکلLady ApranEloise~هیولا (زنده باد هدَفِ والا 🥷)
  • poker king گفت:

    میدونی چرا مستند خوب در میاد چون بازی نمیکنه یعنی نقش رو در نمیارن و خودشونن نمونشو توی اینستاگرام هم میبین زمانی که بی خبر باشه بازدید میلیونی میخوره و همه دوست دارن و وقتیم بازی میکنن کار در نمیاد ( فیک ) … حالا چرا فیلم خوب در نمیاد منظورم فیلمهای آبدوخیاری نیست منظورم همون ۵ تا فیلمی هست ک هر سال اکران میشه و نسبتا حرفی برای گفتن داره .علت اصلی فروش بالای فیلم داستانه مشکل اصلی این فیلمها هم دقیقا همینه ! اصلا حوصله ندارم بنویسم پس کلی میگم ساخت فیلم برای پول و فروش فیلم رو نابود میکنه و اصلا حسش نیست اصلا حوصله ندارم بنویسم ایییی ببین من یه فیلم از ترکیه دیدم همین چند ماه پیش باورم نمیشد یه فیلم داره من رو به اوج لذت میرسونه یعنی تا قبل این فک نمیکردم فیلم این قدرت رو داشته باشه قالب و ظرفیت لذت من شکافت و آب از درون اون سرازیر شد… اسم فیلم _ درخت گلابی وحشی یا The Wild Pear Tree هستش

    ولگرد اوسکلDaniallox😃
  • Daniallox😃 گفت:

    ادم بده چادریه بریم کن رو بیاریم

    علی عبداللهیولگرد اوسکل
  • Daniallox😃 گفت:

    چرا عکس هیچ زنی در عکس نیست
    تاریخ فقط نوشته نشده تاریخ در حاله نوشته شدنه
    ورزشکاره خوبه زن نداریم ولی میتونیم داشته باشیم
    فور هورس دومم( نمیدونم درست نوشتم یا نه ) توی کشتی کج نشون دادن اگه بعضی افراد جنس مخالف رو الگو قرار میدادن دنیا بهتر بود

    ولگرد اوسکلهیولا (زنده باد هدَفِ والا 🥷)
  • اول از همه خسته نباشید میگم به آقای کریمی که یک نقد خوب و خواندنی دیگه رو نوشت.
    متاسفانه سینمای ما که اوضاعش اصلا خوب نیست و حالا یکی از بزرگترین معضلات سینمای ما اینه که به همه آثار برچسب زده میشه. برچسب ها هم به هیچ وجه سینمایی نیست و به شدت غیر سینماییه. همین فیلم رو که شما الان نقد کردید خیلیا بهش لقب “شاهکار” میدن فقط به همین خاطر که با جبهه اونا موافق بوده. یا برعکسش هم برای گروه های دیگه و آثار دیگه صادقه. متاسفانه این جناح بازی ها و برچسب زدن ها فقط سینمای ما رو عقب تر میبره.

    • سلام رفیق عزیزم. دمت گرم.
      به نظرم سینمای ایران ایدوئولوژی زده است. یعنی یه فیلم تو هر کدوم از این جبهه دو قطبی باشه میشه ارزش.
      انگار اصلا سینما مهم نیست.
      سر این فیلم هم که کلا چرت و پرت بود، یه عده اومدن به من پیام دادن که شما حکومتی هستی، کارمند صدا و سیما هستی و از این جور چیزا…
      از اون طرف هم فیلمسازهای غیر هنری ممکلت ما از این آشفته بازار سود میبره. یعنی میشینه میخواد یه تفکری رو از فیلمش بیرون بکشه که خودش هم اون تفکر رو نمیدونه و مسئله اش نیست.
      بعد به یه جایی میرسیم که منوچهر هادی میشه فیلمساز و کلاس کارگردانی میزاره…

      علی عبداللهی
نقد فیلم اورکا | مستندِ خوب، فیلمِ بد - گیمفا