آشنایی با موتور گرافیکی ایرانی SeganX | قسمت اول
همانطور که می دانید، بازی ایرانی جاده های نبرد (Roads of Battle) راه زیادی تا تاریخ انتشارش ندارد و اولین پرونده ی ویژه ی گیمفا، به این بازی خوش ساخت ایرانی تعلق دارد. از این رو بر آن هستیم تا توضیحاتی راجع به موتور گرافیکی این بازی را برای مخاطبین همیشگی گیمفا بازگو کنیم. پس اگر کنجکاو هستید که این انجین داخلی چه ویژگی هایی دارد، به ادامه ی مطلب رجوع کنید.
همانطور که می دانید بازی ایرانی جاده های نبرد یا همان Roads of Battle، در سبک دفاع از قلعه (Tower Defence) می باشد که انس با این ژانر، بیشتر در اسمارت فون باز ها دیده می شود. از این روتوقع ها در حدی نیست که بازی با این سبک گیم پلی و سیاق محیطی، دارای گرافیک فنی بالا و بی نظیری باشد. خودتان هم بهتر از ما با شرایط و سختی های بازیسازی در کشورمان آگاه هستید؛ به همین دلایل استودیو پارسه (سازنده ی جاده های نبرد) تصمیم گرفت تا موتور گرافیکی این بازی را خودشان بنویسند و موتور SeganX را یک انجین ایرانی و بومی بدانیم.
برویم تا نیم نگاهی به SeganX داشته باشیم و طی مقاله ای مختصر با برخی از ویژگی های خوب و بد این موتور گرافیکی آشنا شویم….
همیشه عناوین استراتژی از یک بخش صداگذاری تقریباکلیشه ای بهره مند بوده اند و با توجه به اینکه سبک تاور دیفنس هم زیر مجموعه ای از ژانر استراتژی محسوب می شود، انتظاری باب سنت شکنی و نوآوری آن چنانی در بخش صداگذاری نمی توان داشت. همچنین برای پخش صدا از Bass استفاده شده است که به گفته ی سازندگان، ارزان بودن لایسنس آن باعث جلب توجه آن ها شده است. اما اگر از آن دسته کسانی باشید که سابقه ی کار با انجین ها را دارید، قطعا می دانید که Bass تنها قابلیت پخش صدا را داراست و هیچ ابزاری را برای Sound Culling ندارد. به همین دلیل، با همت سازندگان، بخش های بسیاری به بخش صدای بازی افزوده شد تا کمیِ وسعت در این بخش تا حد ممکن کاهش یابد و بخش صداگذاری بازی، به آنچه که مورد انتظار است، نزدیک شود.
اجازه دهید تا از بخش صداگذاری فاصله بگیریم و سراغ آن چه برویم که در اولین شنود از واژه ی موتور گرافیکی، به یاد هر بازیبازی می افتد؛ گرافیک و فیزیک!
برای مدیریت صحنه ها در این بازی، از یک ساختار درختی ساده استفاده شده و همانطور که انتظار می رفت، رسم صحنه ها به یاری DirectX 9 اِعمال شده است.
دیگر بخش های موتور گرافیکی SeganX به صورت کامپوننت طراحی شده اند تا به لطف آن شاهد انعطاف پذیری بیشتر و بهتری از کاراکتر ها باشیم. برای مثال تاور های طراحی شده در جاده های نبرد از مش، انیماتور برای مدیریت انیمیشن های تاور، پارتیکل هایی که هنگام کاشتن تاور ها موجود است، خراب شدن و یا منفجر شدن تاور ها و… تشکیل شده اند و از طرفی به کار رفتن تعداد زیادی صدا، پایه اسلحه و لوله ی اسلحه و…، همه ی این اجزا به صورت کامپوننت در ادیتور به تاور متصل شده اند. ادیتور بازی هم با استفاده از بخش GUI و ابزار های خودِ موتور ساخته شده است که دو بخش اصلی را شامل می شود؛ اولین بخش اصلی جهت طراحی کاراکتر ها و متصل ساختن کامپوننت ها به آنها می باشد و بخش بعدی در طراحی صحنه ها کاربرد دارد.
ویدئویی از روند بازی “جاده های نبرد”
[jwplayer mediaid=”71109″]
اما کاربرد محوری دیگری گه از موتور های بازی بر می آید، هوش مصنوعی (یا همان AI) است. سیستم اصلی هوش مصنوعی SeganX بر پایه ی State-Driven Hierarchical Agent Bihavior می باشد که برای اولین بار توسط کتاب آقای “مت بوکلند” در سایت ایشان در معرفی شد. این سیستم از نظام FSM استفاده نمی کند و در عوض از یک سیستم طبقه بندی شده برای مدیریت دستورات بهره می برد. در حال حاضر هوش مصنوعی موتور بازی زیر نظر تیم سازندگان جهت اجرای بازی توسعه یافته و اجزای کلیدی مانند تعریف ماموریت، یافتن هدف و شلیک به آن، سیستم مسیر یابی و چند جز کوچک دیگر را شامل می شود.
و اما دیدگاه آقای سجاد بیگ جانی، کارگردان بازی درباره ی موتور گرافیکی SeganX:
“به سراغ موتور های آماده نرفتیم زیرا استفاده از موتوری که خودمان توسعه داده بودیم و زیر و بم آن را می دانستیم برایمان صرفه زمانی و مالی بیشتری داشت. از سویی می توانستیم به راحتی مکانیک ها و گیم پلی هایی را که نیاز داشتیم در بازی اضافه کنیم و تلاش کنیم که تا حد امکان گیمر یک مکانیک نرم و روان را تجربه کند. از دیگر مهمترین چالش های ما بهینه سازی موتور بود که می توانستیم با استفاده از نرم افزارهای آنالیز کد نقاط ضعف را یافته و برای آنها چاره ای اندیشه کنیم یا وقتی دوستانمان همچون آقای تقدیسیان نکته خاصی را عنوان می کردند می توانستیم آن را لحاظ کنیم. با توجه به اینکه صحنه ها و بعضی از مدل های ما دارای پلی گان ها و جزئیات زیادی بودند و صحنه های شلوغ با تعداد زیادی یونیت در کنار افکت هایی چون غبار و مه، آب، باران، بازتاب، انفجار، دود، سایه و … داشتیم، نمی توانستیم روی موتورهای ارزان قیمتی که برای بازی ها کوچک عرضه می شوند حساب کنیم. زیرا این کار ریسک بالایی برایمان داشت. برای مثال به تصاویری که از ادیتور بازی منتشر شده دقت کنید. در پایین ادیتور صحنه ( بدون حضور تاورها و یونیت های دشمن در خود بازی ) تعداد رئوس و مثلث هایی که در هر فریم رسم می شوند نوشته شده است.
تا اینجا موتور برای ساخت بازی های مشابه این سبک توسعه پیدا کرده و هنوز قابلیت های زیادی ندارد. برای مثلا در حال حاضر موتور فاقد فیزیک و اسکریپت است. سیستم عوارض زمین کامل نیست و پیاده سازی دوربین های سینماتیک نیز در آن دشوار است. تنها نور خورشیدی را پشتیبانی کرده و فاقد نورهای نقطه ای است. هوش مصنوعی آن نیز برای این سبک توسعه پیدا کرده و نمی توان برای سبک های دیگر روی آن حساب کرد. در مجموع توسعه موتور تنها در راستای بازی شامل مدیریت صحنه های شلوغ، پیاده سازی مکانیک و گیم پلی نرم روان و … صورت پذیرفته است.
وی در ادامه افزود :
در حال حاضر برنامه ای برای پورت بازی بر روی پلتتفرم های دیگر مانند آی پد و غیره نداریم. چرا که برای این کار مجبوریم تمام مدیا فایل ها را تغییر بدهیم و لو پلی کنیم. علاوه بر آن ما بازی را به گونه ای بالانس کردیم که در بسیاری از مواقع صحنه ها مملو از دشمنان و تاورها خواهد بود و برای پورت بازی بر روی پلتفرم های دیگر باید بالانس بازی نیز تغییر داده و خلوت کنیم. البته پورت خودِ موتور نیز زمان بر و هزینه بر می باشد. در مجموع باید دید بازخورد بازیبازان نسبت به این بازی بر روی پلتفرم رایانه شخصی چگونه است چرا که این موضوع بر روی تصمیمات آینده ی ما تاثیر مهمی خواهد گذاشت.”
گفته های مذکور، تنها بخشی از ابعاد این موتوربازی بود که زحمات و هزینه های جالب توجهی را متوجه سازندگانش کرد تا موتوربازی تماما ایرانی SeganX خلق شود.
اگر قصد دارید با تکنیک ها و زیر و بم و جزئیات بیشتر این موتور گرافیکی آشنا شوید، منتظر قسمت بعدی مقاله باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازی ایرانی جاده های نبرد به بخش پرونده ی اختصاصی این بازی مراجعه کنید
پر بحثترینها
- ادعای مدیر سابق Sweet Baby: استودیوها سراغ ما میآیند تا داستان بازیهایشان را بهبود دهیم
- مشخصات کامل سختافزار پلی استیشن ۵ پرو فاش شد
- مدیرعامل پلی استیشن: طرفداران باید انتظارات خود را کاهش دهند، PS5 Pro یک کنسول نسل بعدی نیست
- سازنده سابق راکستار: مردم سالها از واقعگرایی GTA 6 صحبت خواهند کرد
- ۷ بازی مخفیکاری با پیشرفتهترین هوش مصنوعی دشمنان
- ادعای سازنده Concord: اثری ساختیم که تجربه فوقالعادهای را به گیمرها ارائه میدهد
- شمار بازیکنان همزمان Dragon Age: The Veilguard در روز عرضه به بیش از ۷۰,۰۰۰ نفر رسید
- Horizon Zero Dawn Remastered در زمان عرضه روی استیم تنها ۲.۵ هزار بازیکن فعال داشته است
- تهیهکننده Final Fantasy: اسکوئر انیکس میخواهد بازیهای آینده را همزمان روی Xbox منتشر کند
- شرکت Sweet Baby نقشی در پروسه ساخت Dragon Age: The Veilguard نداشته است
نظرات
موتور بومی…فوق العادست… :rotfl:
ممنون بابت مطلب…. :yes:
موتور بسیار بسیار خوبی هستش منم میخوام یادبگیرم که بازی بسازم کمکم کنید
خوبه کم کم داره رقیب برای ریج هم پیدا میشه
موتوری که سازنده هاش خودشون بشینن و همه چیزشو خودشون بنویسن اونم با تعداد کم و بودجه کم …صد برابر یک موتور که سازند هاش فقط نشستن چند تا نرم افزار رو با هم مچ کردن و دو خط هم برنامه نوشتن و یک چیزی در اوردن می ارزه …
۱- با این حرف میخواستم ارزش بالای کارشون رو بگم
۲- خوشم میاد فراموشی داری در حد تیم ملی ریج ۲ خط؟ ریج نسل ها و تلاش ها رو پشت سر گذاشته تا به اینجا رسیده یه نگاه به عقب بنداز اون زمانی کوچولو بودی!
همچین میگی انگار چه خبره 😀 :smug: اون موقعه ای اپیک داشت آنریل انجین ۱ رو می ساخت که با ساخت آنریل تورنومنت دنیا رو دگرگون می کرد که موتور پایش چی بود ؟ ID TECH موتوری که با بازی هایی مثل DOOM و و QUAKE و mock-3D ولفنشتاین ساخته شدن که همگی تو سال انتشار یک سری چیز های جدید رو به بازی ها اضافه می کردن {از لحاظ فنی}مثل سایه های REAL TIME و خیلی چیز های دیگه…راکستار هنوز بلد نبود دو خط اسکریپت بنویسه :yawn: و همچنین VALVE بزرگ های این صنعت اینا هستن که با بازی هاشون دنیا رو دگرگون می کردن .:لول:….RAGE یک انجین نوشته شده بر پایه ی موتور ANGEL هست که توسط انجل استدیو ساخته شده که بازی های مختلفی داشته که از نظر من Midtown Madness 2 بهترینشونه :smug:موتور ANGEL مال نسل ششم بود که بعد این استدیو {یا همون راکستار سندیگو الان} با گروه فنی راکستار نشستن و موتور Rage رو بر پایه ی همون موتور نوشتن که تو سال ۲۰۰۶ هم معرفی شد…این موتور از ۳ موتور فیزیک استفاده می کنه که همگی نرم افزاری های open source بودن که برای این موتور استفاده شدن…و همچنین یک موتور انیمیشن سازی {که برای بازی ها استفاده میشه} هم داره که همون Euphoria هست که راکستار با موتور ادغامش کرده ولی هنوز با همون اسم می شناسشن…{البته La noire رو فکر کنم با این انجین نساختن}…id tech 5 یکی از بزرگترین انجین های این نسل بود خروجی این انجین فوق العادست و همچنین خروجی کنسولی مطمنم تو بازی هایی مثل ولفنشتاین هم این قضه کاملا مشخص میشه.. به شدت منتظر رونمایی از یک دیگه از استاد جان کارمک {و دوستان} با نام id tech 6 هستم :smug:
یا با راک استار پدر کشتگی داری یا نمیخوای بپزیری که RAGE یکی از قدرتمندترین و در عین حال پیچیده ترین موتورهای گرافیکی دنیاس ! اگر به چهار تا سر هم کردن پس خواهشا واسم یه rage بذار کنار :-/
خوب رو چه حسابی این حرفو می زنید…در ضمن من نگفتم Rage بده ولی id Tech به هیچ وجه نباید با هیچ انجینی مقایسه بشه..حتی id tech 4 هم الان یک خروجی خیلی عالی می تونه داشته باشه…Rage یکی از قدرتمند ترین انجین ها هست…خوب کسی هم انکار نکرد…یکی از بهترین ها هست ولی بهترین نیست !…اونم اگه خواستید براتون میزارم کنار :lashes:
البته الان این همه بحث و جدل نمیدونم سر چیه ! RAGE جایگاه خودشو داره id Tech هم جایگاه خودش !بنده خودم به شخصه ارادت خاصی به شخص کارمک دارم :yes:
وااااای این حرفتون واقعا عالی بود :inlove:…هر چیزی جای خودشو داره…جان کارمک یکی از بهترین ها تو این زمینه بوده و هست و بزرگترین موتور ها رو ساخته که تو زمان خودشون بهترین بودن…id tech 5 یک موتوریه که خروجیشو با بهترین کیفیت برای هر سخت افزاری بهینه می کنه هم خروجی کنسولی فوق العاده ای داره هم خروجی PC …موتور RAGE هم خوبه ولی جایگاه خودشو داره … :yes: :yes:
استقلال >پرسپولیس یا زدبازی>پیشرو نیست ک بحث میکنید بابا متور گرافیکی ازش نداره با هم دوست باشید ارش خان 😀
امیدوارم موفق باشند :yes: :heh:
دمشون گرم … این استودیو کارشو خیلی جدی داره به کار می بره …
واقعا ایولا داره به کارشون … صفر تا صد موتورو نوشتن خیلی سخته … :yes: :yes: :yes:
😯 😯 :yes: :yes: :yes:
واقعا خسته نباشن. :yes:
یکی از بازیهای خوب ایرانی میشه :yes:
ممنون
اگه روش کار کنند شاید بتونن باهاش استرتژیکی های بیشتری بسازند 😀 :yes:
موتور خوبیه به امید پیشرفت ایران تو بازی های رایانه ای… 😎
خوبه کمکم پیشرفت میکنه اگه بخواند روش بیشتر کار کنند
امیدوارم براش وقت بزارند و خیلی بهترش کنند
:yes: :yes:
:yes: :yes:
جای پیشرفت داره. :smug: :smug:
ایول واقعا کارشون جای تحسین داره :yes:
ممنون بهزاد جان بابت مطلب مفیدت :yes: 🙂
با این موتور Unreal و Cry رفتن تو دیوار!
:no: