بررسی اجمالی مادربرد TUF Gaming Z590 – PLUS WiFi ایسوس؛ قسمت اول
ایسوس به عنوان تولید کننده نام آشنای مادربرد، کارت گرافیک، تجهیزات جانبی کامپیوتر و دیگر محصولات در صنعت سخت افزارهای دیجیتال، مادربردهای جدید خود را تحت چیپست معرفی شده Intel Z590 روانه بازار کرده است که همگی دارای صفات و ویژگی های خاصی هستند. علاوه بر این، محصولات این شرکت در دسته بندی های مختلفی می رود که ما در این بررسی به سراغ TUF Gaming جدید ایسوس خواهیم رفت؛ مادربردی با نام ASUS TUF GAMING Z590 – PLUS WiFi که قیمتی بسیار مناسب و امکاناتی خوبی برای گیمرها دارد.
همراه گیمفا باشید تا طی این بررسی در قسمت اول به بسته بندی و ویژگی های کلی این مادربرد گیمینگ و تازه نفس بپردازیم؛ برای نگاهی دقیق تر به مشخصات و ویژگی های این مادربرد در قسمت دوم تمامی المان های مهم را به صورت کاملا اختصاصی پوشش خواهیم داد. پیش از شروع این بررسی با برند تایوانی ایسوس و پلتفرم جدید پردازنده های جدید اینتل آشنا خواهیم شد. همراه گیمفا باشید.
معرفی برند
شرکت ایسوس به عنوان بزرگترین تولید کننده مادربرد در جهان و شرکتی پیشرو در صنعت سخت افزارهای دیجیتال، برای اکثر افراد علاقهمند به دنیای فناوری و الکترونیک نامی آشنا است؛ شرکت ایسوس طی چندین سال فعالیت در زمینه تولید سختافزارهای دیجیتالی توانسته است موفقیتهای بسیاری را در میان رقبای خود کسب کند، که یکی از این موفقیتهای آشکار ایسوس مربوط به تولید مادربرد و کارت گرافیک است. شرکت ایسوس در خلل تولیدات چند ساله مادربردهای رده گیمینگ توانسته است تا با مادربردهای با کیفیت و با امکانات احترام خود را برای گیمرها و دنیای گیمینگ نشان دهد.
شرکت ایسوس برند ROG را در سال ۲۰۰۶ با هدف تولید بهترین سختافزارها و تجهیزات جانبی برای گیمرها و اورکلاکرها تاسیس کرد؛ برند مذکور در ابتدا با نام G وارد بازارهای جهانی شد و کمی بعد به افتخارات و جوایز زیادی دست یافت؛ “شامینو” شخصی است که در ابتدا پیشنهاد تاسیس این برند را ارائه کرد و خودش هم در ابتدا طراحی و توسعه محصولات این برند را بر عهده داشت. واژه ROG مخفف Republic Of Gamers به معنی جمهوری گیمرها میباشد. طی تولد این برند گیمینگ، شرکت ایسوس بنا بر اهمیتی که برای گیمرها قاعل است برای اولین بار خطوط تولیدات مستقلی را برای تولید محصولات گیمینگ احداث کرد.
آشنایی با پلتفرم Z590 و نسل یازدهم پردازندههای اینتل
اسم رمز راکت لیک (Rocket Lake) برای هر عاشق سخت افزاری که گفته شود، سریعا به یاد اینل نسل از مادربردها و پردازندههای جدید خواهد افتاد. این پلتفرم عرضه شده با پهنای باند ۸ گیگاترنسفر بر ثانیه، توان مصرفی ۶ وات، پشتیبانی کامل از اورکلاک برای پردازنده و حافظههای تصادفی DDR4 در پیکربندی ماژولهای DIMM، رابط دو کانال برای حافظه مادربردهای مبتنی بر این تراشه، سازگاری با گرافیک مجتمع یا همان iGPU و رابط سخت افزاری PCIe 4.0 همراه است. همچنین، این رابط سخت افزاری از نسخه قبلی خود (PCIe 3.0) نیز به صورت کامل پشتیبانی میکند.
مطابق با نقشه راهی که شرکت اینتل برای این نسل مشخص کرده است میتوان به حداکثر ۲۴ خط ارتباطی PCIe برای این مادربرد دسترسی داشت. این موضوع نسبت به نسل گذشته به صورت اعدادی تفاوت چشمگیری ندارد اما نکته این است که پشتیبانی از PCIe 4.0 میتواند نرخ سرعت تبادل اطلاعات را به صورت قابل توجهی افزایش دهد. برای پورتهای پین شده یا همان پورتهای جلو کیس حداکثر ۱۴ درگاه ارتباطی USB وجود دارد که استانداردهای تصویر زیر به صورت کامل پشتیبانی می کند.
یکی از راهکارهای دیگر این تراشه برای تبادل سریع اطلاعات مربوط به پشتیبانی از Raid با حالتهای ۰,۱,۵,۱۰(SATA) است. با این روش نیز می توان با استفاده از استاندارد ساتا چند ذخیره ساز را برای دسترسی به سرعت خواندن و نوشتن چند برابر بیشتری داشت. گفته می شود تنها تراشه خالی که به آن اشاره می کنیم قیمتی در حدود ۵۰ دلار دارد که البته خرید نوع خام آن کار منطقی نیست. در بخش شبکه نیز راهکار پرسرعت و محبوب WiFi6 دیده می شود که می تواند پهنای باند و ظرفیت بیشتری برای شبکه بی سیم فراهم کند. این موضوع ارتباط زیادی بر استانداردهای نصب شده توسط شرکتهای سازنده مادربرد ندارد و در هر حالت شما پهنای باندی و چهار برابر ظرفیت بیشتر خواهید داشت و در بخش صوتی، اینتل از یک DSP برای پردازش سیگنال های دیجیتال استفاده کرده است تا مراحل بعد پردازش صدا به دست DAC های شرکت ثالث انجام شود.
نسل یازدهم پردازندههای اینتل مدت زیادی نیست که معرفی شدند؛ این پردازندهها با برخورداری از قدرتمندترین die های ممکن برای رده mainstream میتوانند قدرت و عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان دهند. این نسل با استفاده از سوکت مشترک با نسل دهم که با نام LGA1200 شناخته می شود، قابل استفاده می باشد. همچنین این پردازندهها از میزبانی دو تراشه H490 و Z590 و چیپست های جدید اینتل قابل راه اندازی هستند.
دست کم ۱۹ پردازنده جدید توسط اینتل معرفی شدند که در سری های Core i3، Core i5، Core i7 و Core i9 هستند. همانند همیشه عدد پس از حرف i هر چه بالاتر باشه، نشان دهنده بالا رده بودن سری است. این موضوع درباره مدلهای مختلف نیز صدق می کند. در نسل یازدهم Core i9 11900K در حال حاضر قدرتمندترین پردازنده نسل یازدهم و پرچمدار این سری است. تمامی این پردازندههای اشاره شده با مادربرد ROG Maximus XIII Hero سازگاری دارند.
ایسوس همیشه سعی دارد سبد گسترده ای در هر بخش از محصولات سخت افزار خود داشته باشد. در قسمت مادربرد نیز این گستردگی به خوبی دیده می شود؛ مادربرد TUF Gaming Z590-PLUS WiFi ایسوس در سری محصولاتی از این نسل قرار می گیرد که مناسب برای گیمرهایی با بودجه کم است. این قشر از گیمرها می توانند با بودجه کمی نهایت کارایی و ویژگی های انحصاری خوبی را با این محصول در دست داشته باشند. حضور چیپست Z590 در این مادربرد خود گویای دو مزیت اساسی است؛ اولین مورد مربوط به خطوط ارتباطی PCI-E 4.0 است. این خطوط می تواند تا چندین برابر پهنای باند بیشتری را برای کارت گرافیک و حافظه های SSD جدید مهیا کند. همچنین، قابلیت دیگر که کمتری کسی به آن اشاره کرده، DMI جدید است که چیپست اصلی مادربردهای مبتنی بر این پلتفرم را بهتر از نسل های قبل به پردازنده متصل می کند.
بسته بندی این مادربرد همانند نسل پیش خود است؛ در قسمت جلو جعبه نام مادربرد و عکس آن به وضوح دیده می شود؛ در قسمت پشت جعبه نیز اطلاعاتی کلی در مورد این مادربرد قرار گرفته است. داخل جعبه مادربرد و در یک قسمت زیرین دیگر، متلعات مربوط به آن را می توان دید که شامل کابل های ساتا، آنتن دو بانده وای فای ۶، پیچ های مادربرد و سوکت M.2، استیکرهای مختلف، دفترچه و دیسک درایورهای لازم این مادربرد می شود.
پورت ترکیبی PS/2، دو پورت USB 2.0، یک پورت HDMI و DisplayPort برای خروجی تصویر (قابل استفاده برای پردازنده های که پسوند F ندارند) یک پورت USB 3.0 Type C برای اتصال دستگاه های مختلف به ویژه هدست های خاص، چهار پورت USB 3.0، ورودی و خروجی دو بانده ۲٫۴ و ۵ گیگاهرتز شبکه بی سیم WiF6، پورت اترنت با پهنای باند ۲٫۵ گیگابیتی و خروجی های هشت کاناله صدا که دارای SPDIF نیز می باشد. در بخش شبکه یکی از تحویل های اساسی را می توان در این مادربرد دید؛ در قسمت بی سیم دو باند ۲٫۴ و ۵ گیگاهرتز این مادربرد در مقایسه با نسل قبل چهار برابر ظرفیت بیشتری برای اتصال دستگاه ها به صورت همزمان دارد؛ همچنین، برای شبکه سیمی و بی سیم راهکار Ai Network می تواند پکت های شبکه را بر اساس نیاز شما الویت بندی کند.
چهار اسلات حافظه رم برای این مادربرد وجود دارد که در نهایت ۱۲۸ گیگابایت ظرفیت را پشتیبانی می کند. ماژول های DDR4 طبق گفته ایسوس می توانند تا سقف ۵۳۳۳ مگاهرتز را بر روی این مادربرد پشتیبانی کنند، آن هم به آسانی فعال کردن یک پروفایل XMP ساده! البته که باور کردن چنین ادعایی سخت نیست زیرا ایسوس در نسل Z590 سومین نگارش OptiMem را معرفی کرده که تاثیر چشمگیری بر دسترسی اسلات ها به IMC درون پردازنده دارد.
در قسمت بالای مادربرد می توان دو کانکتور تامین کننده پردازنده را مشاهده کرد؛ این دو کانکتور یک فرق اساسی با تمام مادربردهای رقیب ایسوس دارد و آن هم به کارگیری فناوری جدید ProCool II است. در حقیقت ایسوس در این بخش هیچ صرفه جویی برای خود نکرده و استانداردی در ابعاد سرور را برای این مادربرد در نظر گرفته است. می توان گفت، این دو کانکتور با برخورداری از پین های جامد خاص خود توانایی انتقال برق تا فشار ۱۰ آمپر را دارند. این در حالی است که نسبت به نسل قبل تا ۴۷ درصد افزایش و بهبود کارایی را می توان دید. چنین آستانه تحملی بسیار خوب است زیرا اولین مرحله تامین و تصفیه توان برای VRM بسیار حیاتی است.
این مادربرد با توان پشتیبانی از پردازنده های نسل دهم و یازدهم اینتل، در بخش پایین برد دو ویژگی بسیار مهم دارد که برای گیمرها نیز خیلی مهم است. اولین مورد این است که در مادربرد جدید و پیش روی ما دیگر تمام اسلات های M.2 هیت سینک های مستقل دارد؛ کافی است فقط یکبار درمورد تاثیر گرما بر هر برد الکترونیکی و شدت دمای خروجی از پشت کارت گرافیک تحقیق کنید تا اهمیت و مزیت حضور چنین هیت سینک هایی برای شما روشن شود. مورد بعدی نیز باز سازی مجدد طبق مهندسی این شرکت ایسوس برای اسلات های PCI-E 4.0 است. هر دو اسلات این مادربرد ایسوس از فناوری Safe Slot برخوردار هستند. اسلات اول برای افزایش آستانه تحمل و استحکام دارای پوشش فلزی خاص است. همچنین در قسمت پشت آن لحیم کاری هایی اضافه انجام شده تا اسلات با تمام قدرت به برد متصل باشد؛ حتی علاوه بر این، یک پین اضافی با کیفیت ایسوس در این اسلات استفاده کرده تا جای ممکن تعادل کارت گرافیک را حفظ کند.
در این قسمت به بررسی اجمالی از این مادربرد پرداخته شد؛ در قسمت بعدی به بررسی تخصصی از تمام المان های این مادربرد خواهیم پرداخت.
پر بحثترینها
- بازیگر شخصیت اصلی Intergalactic نیل دراکمن را خدای بازیهای ویدیویی میداند و از همکاری با او هیجانزده است
- رکورد دیسلایک تریلر Concord توسط Intergalactic در یوتیوب شکسته شد
- رئیس ناتی داگ: تست بازیگری Intergalactic به اندازه انتخاب بازیگر نقش الی شگفتانگیز بود
- بازیهای انحصاری کنسولی بیشتری از پلی استیشن برای Xbox عرضه خواهند شد
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- دیجیتال فاندری تریلر Intergalactic را از نظر بصری شگفتانگیز توصیف میکند
- سازنده بازی Black Myth: Wukong بابت برنده نشدن در مراسم The Game Awards 2024 گریه کرد
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- مدیرعامل مایکروسافت: طرفدار Xbox بودن یعنی تجربه بازیهای آن روی تمامی دستگاهها
- این ۱۵ ویژگی منحصر به فرد GTA 6 را به یک تجربه خیرهکننده تبدیل خواهند کرد
نظرات