روزی روزگاری: بشر در اوج، بشریت رو به نابودی | نقد و بررسی بازی Deus Ex
پیشرفت تکنولوژی و علم همواره مانند تیغی دو لبه عمل کرده است. برای مثال امروزه کمتر کسی را می توانید پیدا کنید که از شبکه های اجتماعی و تاثیری که این شبکه ها روی زندگی روزمره ی ما گذاشته اند شاکی نباشد. اکثراً، استفاده ی نادرست از اینترنت و این شبکه ها باعث پدیده ای شده که به آن انفجار اطلاعات می گویند. روزانه مقدار زیادی اطلاعات را که احتمالاً بسیاری از آن ها اشتباه یا غیرکاربردی هستند وارد مغزمان می کنیم و عمرمان را برای دیدن تصاویر یا خواندن متونی که برایمان هیج اهمیتی ندارند تلف می کنیم. اما اگر همین الآن قرار باشد بساط شبکه های اجتماعی برچیده شود، احتمالآً عده ی بسیار کمی راضی خواهند بود و برای بقیه این موضوع، یک امر غیرممکن است. فکر کنید دیگر هیچ اینترنتی نباشد و هیچ اپی نباشد که با آن متن و عکس رد و بدل کنید. همچنین فکر کنید چندین کسب و کار تعطیل خواهند شد و زندگی روزمره مان چگونه سپری خواهد شد. رابطه تکنولوژی و انسان به تدریج دارد به رابطه ای تبدیل می شود که دیگر مشخص نیست کدامیک در خدمت دیگریست؟ پیشرفت تکنولوژی امری اجتناب ناپذیر و ضروری است، اما تکلیف چیست وقتی تکنولوژی مقابل انسان می ایستد، نه در کنار او؟ آیا انسان با تصمیماتی که می گیرد هر روز جای پایش را در جهان محکم تر می کند یا نسخه ای برای نابودی خودش می پیچد؟
موضوعی که امروز می خواهید درباره ی آن بخوانید، خیلی جدی تر و تاریک تر از بحث شبکه های اجتماعی است. شاهکار شرکت Ion Storm، دوس اکس (Deus Ex)، یکی از بازی هاییست که تاریخ بازی های کامپیوتری به آن مدیون است. اینکه داستان یک بازی تا چه حد می تواند پخته، جذاب و چندلایه باشد چیزی است که باید خودتان بنشینید و سری Deus Ex را بازی کنید تا بفهمید. Deus Ex بدون شک یکی از بهترین بازی های اکشن نقش آفرینی است که تا به امروز ساخته شده و بسیاری از سازندگان دیگر از ایده ی بکر این بازی الگو گرفته و بازی ها خوب دیگری را خلق کرده اند. مغز متفکر پشت این بازی آقای وارن اسپکتور (Warren Spector) است. چندی پیش داشتم مقالات رسمی او را مطالعه می کردم و باید بگویم این مرد نابغه است. قبل از Deus Ex، وی و تیمش بازی هایی مانند Ultima Underworld و System Shock را پایه گذاری کرده بودند که هر کدام در نوع خود قدمی بزرگ در سبک اکشن نقش آفرینی به حساب می آیند. Ultima Underworld یک بازی در سبک Dungeon Crawler است که المان های نقش آفرینی به آن رنگ و بوی دیگری بخشیده بودند. پس از موفقیت آن بازی، بازی System Shock یک سال قبل از Deus Ex، یعنی در سال ۱۹۹۹ میلادی به بازار آمد و بسیاری را شیفته ی گیم پلی عمیق و فضاسازی بی نظیرش کرد. تا اینکه در سال ۲۰۰۰ سری بی نظیری به نام Deus Ex استارت خورد، بازی ای که تا همین امروز یکی از بهترین داستان های تاریخ بازی ها را دارد و بسیاری آن را بهترین بازی سال ۲۰۰۰، بهترین بازی ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ و یا حتی بهترین بازی منتشر شده برای PC می خوانند. در این قسمت از سری مقالات روزی روزگاری، با هم به نوزده سال پیش سفر می کنیم تا به این شاهکار سری بزنیم و آن را مورد نقد و بررسی قرار دهیم. در ادامه با من، گیمفا و نقد (Deus Ex (2000 همراه باشید.
داستان Deus Ex احتمالاً بزرگ ترین نقطه ی قوت آن است. این را در حالی می گویم که بازی از جهات دیگر، مانند گیم پلی، صداگذاری و فضاسازی نیز بسیار عالی عمل کرده است. پس احتمالاً خودتان می توانید حدس بزنید که این داستان، یک داستان معمولی نیست، یک شاهکار است. شما در نقش JC Denton قرار می گیرید که به عنوان ماموری برای دپارتمان ضد تروریستی سازمان ملل متحد (در بازی اختصاراً به نام UNATCO از آن یاد می شود) کار می کند. JC Denton هنوز که هنوز است یکی از به یاد ماندنی ترین شخصیت های بازی هاست و در فضای مجاری ممکن است با جوک های مربوط به این شخصیت مواجه شده باشید. اوایل سال ۲۰۰۰، وقتی فیلم هایی مانند مردان سیاه پوش، X-files و ماتریکس شدیداً روی بورس بودند، JC Denton هم یکی از همان کاراکترهای باحال و خفنی بود که قدرت های ویژه ای داشت و بارانی سیاه بلند می پوشید و هیچگاه عینک آفتابی اش را از چشمش در نمی آورد! البته این دید اغراق آمیز فقط نسبت به شخصیت اصلی بازی وجود نداشت و آدم بدهای Deus Ex هم آدم بدهای کلاسیک هستند که نقشه های شیطانی می کشند و بلند بلند می خندند. اما هیچ کدام از این ها باعث نمی شود که داستان بازی را جدی نگیرید؛ اتفاقاً برعکس، همه ی این نگاه های اغراق آمیز و تلاش بازی برای «خفن» نشان دادن کاراکترهایش موفقیت آمیز است و به دل می نشیند.
در Deus Ex با یک دنیای سایبرپانکی طرف هستید. دنیایی در سال ۲۰۵۰ که نه آنقدر از ما دور است که نتوانیم حسش کنیم، نه آنقدری نزدیک که از دیدن تکنولوژی های خیالی مربوط به آینده در بازی به وجد نیاییم. داستان به این شکل شروع می شود که محموله ای به نام آمبروسیا (Ambrosia) دزدیده شده و شما به عنوان ماموری از طرف UNATCO می خواهید ببینید جریان از چه قرار است و افراد مسئول کیستند. ظاهراً آمبروسیا تنها ترکیبی است که برای درمان بیماری «مرگ خاکستری» تاثیرگذار است و عده ای سودجو از این جریان برای منافع سوء استفاده می کنند. خیابان ها پر شده از جسد انسان ها و حیوانات و غول های بزرگ سیستم کاپیتالیستی در پشت صحنه به کارهای خود برای رسیدن به پول بیشتر و کنترل جهان ادامه می دهند. از آنجایی که داستان بخش مهمی از Deus Ex است و نمی خواهم آن را اسپویل کنم، بیشتر از این توضیح نمی دهم. فقط این را بگویم که اگر اهل تئوری های توطئه، دنیای آینده و پشت پرده ی سیاست هستید، Deus Ex نه تنها یک عنوان کامل و جذاب، بلکه عنوانی آموزنده است که می تواند مانند یک کتاب یا یک فیلم پرداخته شده، دید شما را نسبت به وقایع دنیا تغییر دهید و به شما کمک کند کمی واقع بینانه تر یا حتی شاید کمی بدبینانه تر به اتفاقات اطرافتان نگاه کنید. این قدرتی است که Deus Ex آن را دارد و به همین دلیل است که داستان این مجموعه در دنیای بازی ها زبانزد است.
اما Deus Ex از آن بازی هایی نیست که داستان قوی گیم پلی را تحت الشعاع قرار داده باشد. شما با یک گیم پلی روان و بی نقص طرف هستید (البته سال انتشار بازی را نیز در نظر بگیرید!). گیم پلی بازی به معنای واقعی کلمه «عمق» دارد و تعداد راه هایی که برای عبور از هر مرحله پیش پایتان قرار می گیرد، نه تنها دو دهه ی قبل، بلکه همین الآن هم قابل تحسین است. اگر Deus Ex های جدیدتر را بازی کرده باشید می دانید که برای عبور از هر مرحله، چند راه مختلف دارید. می توانید سلاح های سنگین و هجومی مانند راکت لانچر، مسلسل و مانند آن را انتخاب کنید و به دل دشمن بزنید، یا سلاحی دوربرد مانند اسنایپر رایفل برگزینید که از دور بتوانید هدف های خود را شکار کنید. شاید هم از کسانی هستید که سلاحی میان بُرد ولی بی سر و صدا مانند تیرکمان را ترجیح می دهند. بالاخره هر راهی را که انتخاب کنید دستتان باز است. در Deus Ex باید مخفی باز خوبی باشید، زیرا حتی وقتی بازی سلاحی سنگین و تهاجمی در اختیار شما قرار می دهد، تعداد گلوله هایتان آنقدر زیاد نیست که همه را قلع و قمع کنید. درست است که JC Denton خیلی کول است و این حرف ها (!) اما Deus Ex اصلاً بازی ساده ای نیست که راه بروید و شلیک کنید. نشانه گیری خوب و مخفی کاری باز هم همه ی داستان نیستند، مهارت های دیگری مانند باز کردن قفل ها و یا هک کردن، از مهارت هایی هستند که در Deus Ex باید برای پیشروی در بازی آن ها را بلد باشید.
در بازی با پیشروی در مراحل اصلی و فرعی و به اتمام رساندن آن ها، به شما Skill Point داده می شود. با این امتیاز می توانید مهارت های خود را در طول بازی ارتقاء دهید. اما انتظار نداشته باشید در همه چیز استاد شوید و بازی برایتان آسان تر شود. سیستم ارتقاء مهارت ها آنقدر هنرمندانه طراحی شده است که باید برای هر کاری که می کنید و هر مهارتی که ارتقاء می دهید، حساب و کتاب داشته باشید. نمی توانید در آن واحد هم بهترین هکر دنیا شوید، هم مهارت های فیزیکی خود مانند شنا کردن را افزایش دهید و هم کار با اسلحه تان بی نقص باشد. باید مهارت هایی که فکر می کنید برایتان مفیدتر است را انتخاب کنید. طبیعتاً این به معنای آن نیست که باید بی خیالِ لذت بردن از بقیه ی مهارت هایتان شوید، بلکه به معنای مدیریت آن ها و ترجیح یکی بر دیگری است. برای مثال با افزایش مهارت شنا کردن، شما می توانید یک قطعه ی نانو برای سیستم تنفسی خود بخرید که حجم ریه تان را افزایش می دهد و می توانید بیشتر زیر آب بمانید. این موضوع باعث خواهید شد تا در زیر آب، راه هایی را ببینید که با نفس معمولی نمی توانستید آن ها را کشف کنید. در عوض دیگر قادر نخواهید بود تا همه ی درهای امنیتی را باز کنید. یعنی بالانس بازی در هر صورت حفظ خواهد شد، فقط به شما بستگی دارد که می خواهید آن را چطور پیش ببرید و این یعنی عمق در گیم پلی.
جیزی که باید حواستان حتماً به آن باشد، سیستم ذخیره ی بازی است. از آنجایی که عادت کرده ایم بازی را هر جا که خسته شدیم رها کنیم و دفعه ی بعد از نزدیک ترین چک پوینت آن را ادامه دهیم، Deus Ex ممکن است با سیستم ذخیره ی دستی اش خیلی ها را اذیت کند! این فایل های ذخیره در سال ۲۰۰۰ که بازی منتشر شده بود، حجم زیادی داشتند و هر ذخیره حدود ۱۵ الی ۲۰ مگابایت جا می گرفت که البته این موضوع الآن دیگر مطرح نیست. همچنین گرافیک فنی بازی نسبت به بازی های هم دوره ی خودش خیلی عالی نبود و بازی هایی که در همان سال ها منتشر شده بودند (مانند Quake III) گرافیک های به مراتب پر جزئیات تری داشتند. محیط های بازی نیز علیرغم اینکه تنوع خوبی داشتند و در طول بازی به جاهایی مانند هنگ کنگ، آمریکا و فرانسه سفر می کردید و با محیط های متفاوتی روبرو می شدید، اما تمام این محیط ها کم جزئیات و ساده بودند. این در حالی است که Deus Ex در آن زمان سیستمی بسیار قوی برای اجرا لازم داشت که صدای خیلی ها را در آورده بود. به هر حال این موضوعات الآن خیلی مطرح نیستند، چون به هر حال گرافیک بازی تاریخ مصرف گذشته است و فردی که می خواهد آن را امتحان کند این موضوع را می داند. اما فضاسازی بازی می تواند حس یک دنیای سایبرپانکی را کاملاً منتقل کند. موسیقی بازی حماسی و خوب است و صداگذاری ها با صداپیشه های کاربلد و خوب انجام شده است.
در کل اگر اهل امتحان کردن عناوین قدیمی به خاطر داستان و حال و هوای نوستالژی آن ها هستید، این عنوان از بازی هایی است که باید آن را تجربه کنید. گرچه باید یک دور در کل دکمه های عملگر بازی تجدید نظر کنید تا بفهمید چه دکمه ای چه کاری انجام می دهد، اما داستانی عمیق و گیم پلی ای عمیق تر، Deus Ex را تبدیل به یکی از شاهکارهای تاریخ بازی های کامپیوتری کرده است.
پر بحثترینها
- بازیگر شخصیت اصلی Intergalactic نیل دراکمن را خدای بازیهای ویدیویی میداند و از همکاری با او هیجانزده است
- رکورد دیسلایک تریلر Concord توسط Intergalactic در یوتیوب شکسته شد
- رئیس ناتی داگ: تست بازیگری Intergalactic به اندازه انتخاب بازیگر نقش الی شگفتانگیز بود
- بازیهای انحصاری کنسولی بیشتری از پلی استیشن برای Xbox عرضه خواهند شد
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- ظاهراً تریلر معرفی Intergalactic: The Heretic Prophet به تاریخ عرضه آن اشاره دارد
- دیجیتال فاندری تریلر Intergalactic را از نظر بصری شگفتانگیز توصیف میکند
- سازنده بازی Black Myth: Wukong بابت برنده نشدن در مراسم The Game Awards 2024 گریه کرد
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- مدیرعامل مایکروسافت: طرفدار Xbox بودن یعنی تجربه بازیهای آن روی تمامی دستگاهها
نظرات
این بازی باید remake بشه بهترین نسخه dues ex جالب بدونید که ۳ تا Deus Ex قبل از نسخه یک اتفاق مییوفته
تا جایی که میدونم ، اون deus ex قدیمی تر ها از لحاظ داستان در آینده ی این بازی جدیده قرار دارند.
خوب دیگه پس من چی گفتم ؟ گفتم ۳ تا از بازی های سری deus ex قبل از شماره یک اتفاق میوفته. جملرو کامل ننوشتم
این ۳ تا
Deus Ex: Human Revolution
Deus Ex: Mankind Divided
Deus Ex: The Fall
و این دوتا بعد از Deus Ex 1
Deus Ex: Invisible War
project snowblind
این بازی همچنان یاد و خاطرات رو زنده میکنه
این بازی واقعا ابر شاهکاره و بهترین نسخه ی deus ex با داستانی پیچیده و شخصیت های خفن , سایت ign هم در بین ۱۰۰ بازی برتر رتبه ی ۱۶ رو به این بازی داده بود کسانی که فکر میکنن human revolution بهترین نسخه بود اینو بازی کنن تا نظرشون عوض شه ( البته به جز گیمر های امروزی که فقط گرافیک براشون مهمه )
فوق العادس
به به بالاخره یه نقد و بررسی درست و حسابی از گیمفا دیدیم! من یکی دو ماهی میشه که نسخه اخر این سری رو پلت کردم و باید بگم اشکم در اومد :rotfl: نمیخوام برا خودم پپسی باز کنم ولی واقعا کار هر کسی نیست پلت کردنش رو استیم …
جناب اریا مقدم اگه میشه فعالیتتون رو توی سایت بیشتر کنید شما جزو معدود نویسنده های گیمفا هستید که مطالبشون کاملا تخصصی و به دور از هرگونه فن بازیه !
پی نوشت : دوستان pc gamer گل گلاب توجه کنید که max payne 3 و sniper ghost warrior 3 تخفیفای گنده خوردن و به ترتیب ۴۰ و ۲۰ هزارتومن شدن گفتم اگه کسی میخواد بخره اطلاع بدم .
اگرم واسه ما گیفت کردین که چه بهتره 😀 :rotfl:
sniper ghost warrior که ارزش تجربه نداره داداش فقطmax payne 3 ارزش خرید داره
این بازی شاهکار بود بهترین داستان رو بین نسخه های همین داره اگه بازی نکریدد حتما بازی کنید
کاور بازی شدیدا الهام گرفته از فیلم های دهه ۸۰ و مخصوصا فیلم ترمیناتور
خبر خوش دوستان cpy برگشت دیگه تمامه بازی ها نهایت بعده ۴ -۵ روز کرک میشن مورتال کمبت بازی هایی که تا الان کرک نشدن هم بزودی کرک میشن پارسالم یادمه دقیقا همین موقع ها بود که دوباره برگشت
ممنون از اقای مقدم بابت نقد بسیار عالی و کوتاه
این بازی باید ریمیک بشه
یکی از بهترین بازیای عمرم بود
برا اون کسی که میگه بازیای PC رو با سی دی کی انلاین بازی میکنه بگم که اگه اشتراکی بخری اول اینکه بازی مال خودت نیست دوم اینکه هزار نفر دارن باهاش بازی میکنن بعد از مدت کوتاهی قفل میشه سومم با این کارت نشون میدی که نتنها گیمر نیستی بلکه داری به سازنده ها خیانت میکنی و به هر چی گیمره یه نوع دزدیم محسوب میشه،اگرم بخوای سی دی کی اورجینال بخری باید سیزن پسشم جداگونه بخری که همون قیمت بازی تو کنسول در میاد ولی با این تفاوت که همچنا مشکل لگ و گرافیک پایین و پینگ بالا و فیلترینگ تو PC هست،این عقده کنسولو بزارید کنار و عقلانی فکر کنید که کدوم بهترینه
دوستان یک سوال،
الآن من میخوام mankind divided رو بازی کنم ولی خب نسخه های دیگه شو بازی نکردم.
حالا این نسخه که خیلی قدیمیه ولی به نظرتون human revolution رو بازی کنم ؟ البته یه بدیم که داره اینه که برای ps4 نیست و باید صبر کنم رو استیم تخفیف بخوره
حالا چه کنم به نظرتون ؟
اول human revolution بازی کن بعد mankind divided بعد Deus Ex 1 و بعد invisible war اینطوری داستان از اول تا اخر میفهمی اگر خواستی بیشتز از زوایای داستان با خبر بشی des ex fall و project snowblind هم بازی کن
دوستان بگید من ps3 دارم و میدونم dues ex برای این کنسول اومده . از شوتر اول شخص مثل کالاف خوشم نمیاد . ولی از بازیهای اول شخص مثل بوردرلند که خیالی تره و تنوعش بیشتره یا dishonored که مخفی کاریه اول شخصه خوشم میاد حالا بنظرتون dues ex رو نصب کنم؟؟؟ ?:-) :idk: