بهترین فیلمهای تاریخ سینما به انتخاب راجر ایبرت
راجر ایبرت یکی از منتقدان برتر و نام آشنای سینما است و در این مطلب به معرفی بهترین فیلمهای تاریخ سینما به انتخاب وی میپردازیم.
شاید محترمترین و معتبرترین منتقد سینما در طول تاریخ، راجر ایبرت باشد که یکی از چهرههای کلیدی تاریخ سینما نیز محسوب میشود. نقدهای وی که به طور گسترده خوانده میشدند، تند و تیز بودند و اغلب اوقات نیز نظر او همان چیزی بود که میتوانست سرنوشت یک فیلم را تعیین کند. در روزهای قبل از اینترنت، مخاطبان جدیدترین نقدهای وی را از روزنامهها میخواندند.
راجر ایبرت از سال ۱۹۶۷ تا زمان مرگش در سال ۲۰۱۳ میلادی برای روزنامه شیکاگو سان تایمز نوشت و به اولین منتقدی تبدیل شد که جایزه پولیتزر را برای نقد فیلم دریافت کرد. نظر راجر ایبرت درباره آثار سینما امروزه نیز واجد شرایط است و هر علاقهمند به سینما و فیلمباز باید ده فیلم برتر وی را به فهرست تماشای خودش اضافه کند. در ادامه همراه با ما باشید تا به معرفی بهترین فیلمهای تاریخ سینما بر اساس نظر راجر ایبرت بپردازیم.
۱. فیلم کازابلانکا (Casablanca) – محصول سال ۱۹۴۲
فیلم «کازابلانکا» از بسیاری از جهات یک فیلم نمادین به شمار میرود و نه تنها در صدر فهرست برترین فیلمها به انتخاب راجر ایبرت قرار گرفته بلکه در حال حاضر در رتبه سوم ۱۰۰ فیلم برتر موسسه فیلم آمریکا (American Film Institute) در ۱۰۰ سال تاریخ سینما قرار گرفته است. در این فیلم، همفری بوگارت و اینگرید برگمن نقش یک زوج را بازی میکنند که قبلا عاشق یکدیگر بودند و حالا یکی از آنها به شدت به کمک دیگری نیاز دارد.
راجر ایبرت به این فیلم عشق میورزد و میگوید: «از نظر سبک و سیاق، فیلم در استفاده از هنر استودیویی هالیوود اثری کاملا درخشان و برجسته به شمار میرود.» این فیلم توانست در سال ۱۹۴۴ میلادی جایزه بهترین فیلم سال اسکار را از آن خودش کند و در تاریخ به عنوان یکی از بهترین فیلمها ثبت شود.
۲. فیلم همشهری کین (Citizen Kane) – محصول سال ۱۹۴۱
فیلم «همشهری کین» اثری است که همچنان با گذشت زمان استوار باقی مانده و جایگاه خودش را به عنوان یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما حفظ کرده است. این اثر در حال حاضر در صدر فهرست بهترین فیلمهای موسسه فیلم آمریکا قرار دارد. سکان کارگردانی این فیلم را اورسن ولز در دست داشته است، فیلمی که داستان گروهی از خبرنگاران را روایت میکند و آنها به طور ناامیدانه به دنبال رمزگشایی آخرین کلمات سرمایهدار انتشارات چارلز فاستر کین هستند.
فیلم «همشهری کین» یک داستان اوریجینال وحشیانه از رویای هالیوودی به شمار میرود و راجر ایبرت درباره آن میگوید: «این یکی از معجزههای سینما است که در سال ۱۹۴۱ میلادی، به یک کارگردان در اولین تجربه سینماییاش، یک نویسنده سرسخت، یک فیلمبردار مبتکر و گروهی از بازیگران تئاتر و رادیو اهل نیویورک این فرصت داده شد تا بتوانند کنترل کامل روی این اثر داشته باشند و یک شاهکار را خلق کنند.»
۳. فیلم علفهای شناور (Floating Weeds) – محصول سال ۱۹۵۹
فیلم «علفهای شناور» یک اثر سینمایی بینالمللی عالی به شمار میرود که کمتر مورد توجه بینندههای جهانی قرار گرفته است و از جمله آثار آندرریتد به شمار میرود. این فیلم داستان فردی را بازگو میکند که به شهر کوچکی بازمیگردد، جایی که پسرش را رها کرده است و حالا سعی دارد تا تمام این سالهای دوری را جبران کند و این در حالی است که این پسر فکر میکند که این مرد عموی او است.
راجر ایبرت اظهار داشته که بسیاری از بینندگان احتمالا این فیلم را ندیدهاند یا چیزی درباره نشنیدهاند یا اینکه کارگردان آن یاسوجیرو اوزو را نمیشاسند. ایبرت با تمجید از این اثر سینمایی گفته: «یاسوجیرو اوزو سبک فیلمسازی خودش را ساخته و هرگز آن را تغییر نداده است. دیدن فیلمهای او به معنای قرار گرفتن در یک زبان سینمایی کاملا متفاوت است.»
۴. فیلم دروازه بهشت (Gates of Heaven) – محصول سال ۱۹۷۸
راجر ایبرت با اشاره به کارگردان ارول موریس گفته: «این کارگردان فیلمی درباره مرگ و زندگی، غرور و شرم، فریب و خیانت و دمدمی مزاج بودن ماهیت انسان ساخته است.» فیلم «دروازه بهشت» مستندی درباره یک متصدی کفن و دفن حیوانات خانگی و موجوداتی است که او در گورستان حیوانات خانگی در کالیفرنیا دفن میکند.
مهم نیست که این اثر یک مستند است یا یک فیلم بلند، داستانسرایی تند و معنادار آن به خوبی توجه راجر ایبرت را به خودش جلب کرده است. این فیلم مسیر متفاوتی نسبت به دیگر آثار دارد و همین نیز سبب شده تا این اثر بتواند به خوبی با بینندهها، به خصوص کسانی که حیوان خانگی دارند، ارتباط برقرار کند.
۵. فیلم زندگی شیرین (La Dolce Vita) – محصول سال ۱۹۶۰
فیلم برنده جایزه اسکار «زندگی شیرین» داستانی عاشقانه از ماجراهای یک هفتهای یک روزنامهنگار ساکن رم را به تصویر میکشد. این فیلم یک جایزه طلایی برای بهترین طراحی لباس نیز دریافت کرد و سه نامزدی دیگر را نیز در مراسم اسکار داشت. در این اثر، مارچلو ماسترویانی و آنیتا اکبرگ به عنوان بازیگران اصلی نقشآفرینی میکنند و سکان کارگردانی فیلم را فدریکو فلینی در دست داشته است.
نقد و تمجید راجر ایبرت از فیلم «زندگی شیرین» بینندهها را تشویق میکند تا فراتر از محبوبیت سطحی یا رسوایی اکران این فیلم را نگاه کنند و بفهمند که این فیلم چه پیامی را میخواهد بازگو کند. ایبرت در حالی که تقریا هر دهه یک بار از تماشای مجدد این فیلم صحبت میکرد، توضیح داده که چطور نقطه نظر او در زندگی با تماشای این فیلم تغییر کرده است. او گفته: «ممکن است چیزی به نام زندگی شیرین وجود نداشته باشد اما لازم است که خودتان به دنبال پیدا کردن آن باشید.»
۶. فیلم بدنام (Notorious) – محصول سال ۱۹۴۶
فیلم «بدنام» اثری درخشان از آلفرد هیچکاک به شمار میرود و این کارگردان نیز با این اثر توانست توجه راجر ایبرت را به خودش جلب کند و در جمع ۱۰ فیلم برتر وی قرار بگیرد. این اثر درام با بازی کری گرانت و اینگرید برگمن است و داستان زنی را روایت میکند که برای جمعآوری اطلاعات از گروهی از دانشمندان نازی به آفریقای جنوبی فرستاده میشود.
راجر ایبرت به ستایش تواناییهای آلفرد هیچکاک پرداخته و اظهار داشته: «این کارگردان در کند و کاو در رشته احساسات انسانی و استفاده از آنها برای بازی دادن بینندهها مهارت قابلتوجهی دارد.» فیلم «بدنام» در میان فیلمهای بسیار زیاد، بزرگ و معروف آلفرد هیچکاک، توانسته برجسته و متمایز باشد.
۷. فیلم گاو خشمگین (Raging Bull) – محصول سال ۱۹۸۰
اثری که احتمالا فیلم راننده تاکسی (Taxi Driver) را از فهرست ۱۰ فیلم برتر راجر ایبرت حذف کرد، فیلم «گاو خشمگین» است که یکی از بهترین فیلمهای بوکس در تاریخ سینما محسوب میشود. در این اثر سینمایی، رابرت د نیرو نقش بوکسور واقعی جک لا موتا را بازی میکند که درون رینگ سلطه و قهرمانی بسیار زیادی دارد اما در خارج از آن، زندگیاش آشفته است.
ایبرت به تحسین این اثر هنری به کارگردانی مارتین اسکورسیزی پرداخته و از زیباییشناختی سیاه و سفید و همچنین طراحی تولید آن تمجید کرده است. این فیلم اقتباسی از زندگینامه لاموتا بوده که توانست هشت نامزدی اسکار را بدست بیاورد و دو جایزه را نیز کسب کند.
۸. فیلم مرد سوم (The Third Man) – محصول سال ۱۹۴۹
یکی از بهترین فیلمها با امتیاز بالا در وب سایت IMDb، فیلم «مرد سوم» است که در بین بهترین فیلمهای راجر ایبرت قرار گرفته است. این فیلم رازآلود و نوآر داستان هولی مارتینز با بازی جوزف کاتن در وین پس از جنگ را روایت میکند که درباره مرگ دوستش به نام هری لایم با بازی اورسن ولز تحقیق میکند. این شاهکار سینمایی توانسته توجه راجر ایبرت و همچنین بینندههای بسیار زیادی در دهههای مختلف را به خودش جلب کند.
راجر ایبرت در نقد خودش به تجربه سینمایی فیزیکی که هنگام تماشای این فیلم با آن مواجه شده، اشاره کرده است و این این موضوع را برجسته کرده که تماشای فیلم و رفتن به سینما تا چه اندازه اهمیت دارد. او گفته: «این فیلم در محراب عشق من به سینما قرار دارد.»
۹. فیلم ۲۸ سال به بالا (۲۸ Up) – محصول سال ۱۹۸۴
یکی دیگر از آثاری که شاید بینندههای زیادی با آن آشنایی نداشته باشند، مستند «۲۸ سال به بالا» است که یک اثر بیوگرافی به شمار میرود و در آن، کارگردان مایکل آپتد با گروهی از افراد بزرگسال و بریتانیایی در چندین بازه زمانی هفت ساله مصاحبه میکند. این اثر با بیش از دو ساعت زمان، یک مستند طولانی محسوب میشود اما تماشای آن ارزشمند است چراکه تکامل موضوعات مختلف در طی تقریبا ۳۰ سال را به تصویر میکشد.
فیلم «۲۸ سال به بالا» نمونهای عالی از آن است که چطور فیلمسازی میتواند پلی بین دوران و زمانهای مختلف باشد. آزمایش آپتد شبیه چیزی بود که مخاطبان یا راجر ایبرت در آن زمان همانند آن را ندیده بودند و همین نیز باعث شده تا این فیلم از دیدگاه راجر ایبرت برجسته و درخشان باشد.
۱۰. فیلم ۲۰۰۱: ادیسه فضایی (۲۰۰۱: A Space Odyssey) – محصول سال ۱۹۶۸
فیلم «۲۰۰۱: ادیسه فضایی» یک اثر نمادین، با امتیاز بالا و درخشان است که توسط استنلی کوبریک ساخته شده و بینندهها را با یک سفینه به فضا و زمان میبرد. در این سفینه، دو مرد و یک هوش مصنوعی به نام H.A.L 9000 حضور دارند که به سیاره مشتری فرستاده شدند تا یک شیء مرموز را کاوش و درک کنند.
فیلم «۲۰۰۱: ادیسه فضایی» توانست جایزه بهترین جلوههای بصری اسکار را از آن خودش کند و استاندارد بالاتری برای استفاده از تکنولوژی در داستانسرایی سینمایی ایجاد کند. راجر ایبرت از این فیلم به عنوان «نقطه عطفی از فیلمسازی غیرروایی و شاعرانه یاد کرده که در آن، پیوندها توسط تصاویر ایجاد میشوند، نه دیالوگ یا طرح داستان.»
در این مطلب به معرفی بهترین فیلمهای تاریخ سینما به انتخاب منتقد فقید و برجسته راجر ایبرت پرداختیم. نظر شما درباره این آثار چیست؟
منبع: کولایدر
پر بحثترینها
- بازیگر شخصیت اصلی Intergalactic نیل دراکمن را خدای بازیهای ویدیویی میداند و از همکاری با او هیجانزده است
- رکورد دیسلایک تریلر Concord توسط Intergalactic در یوتیوب شکسته شد
- رئیس ناتی داگ: تست بازیگری Intergalactic به اندازه انتخاب بازیگر نقش الی شگفتانگیز بود
- بازیهای انحصاری کنسولی بیشتری از پلی استیشن برای Xbox عرضه خواهند شد
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- سازنده بازی Black Myth: Wukong بابت برنده نشدن در مراسم The Game Awards 2024 گریه کرد
- دیجیتال فاندری تریلر Intergalactic را از نظر بصری شگفتانگیز توصیف میکند
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- مورد انتظارترین بازی های سال ۲۰۲۵
- مدیرعامل مایکروسافت: طرفدار Xbox بودن یعنی تجربه بازیهای آن روی تمامی دستگاهها
نظرات
فیلمای خوبی اند ولی بنده خدا از دهه هشتاد به بعد ظاهرا سینما نرفته.
دقیقا😂😂😂
همین الان به Metacritic و IMDb سر بزنی تو لیست برترین فیلمهاشون از اینا قدیمیتر هم زیاد پیدا میشه.
از نظر مردم الان این فیلما هیچکدوم خوب نیستن
چون نه تنوع نژادی داره نه تنوع جنسی داره تازه مثل فیلمای مارولم جلوه ویژه تو خالی نداره
نظر مردم الان رو بخوای بکار ببری خیلی از فیلم های تاریخ شکست میخوره و اثار بد به حساب میان. نمونش فیلم برباد رفته است که اگه الان اکران میشد امتیازش ۲ میشد بدلیل نژاد پرستی یا فیلم سکوت بره ها الان اصن اجازه اکران نمیگرفت بدلیل شخصیت منفیش. ارباب حلقه ها چون الف سیاه نداشت ارباب حلقه ها نمیشد و کلی فیلم دیگه
این نوبه بچه سال هنوز رستگاری در شاوشنگو ندیده🗿
فکرنکنم ایشون دیگه از سال ۱۹۸۴ به بعد اصلاً فیلم دیده باشه :))))
هیچ نسخه ای از ارباب حلقه ها توش نیست😂🤦♂️
کلاً از سال ۱۹۸۴ به بعد هیچ فیلمی توش نیست!
خوبه ذکر شده سال ۲۰۱۳ درگذشته، چون با این لیست آدم فکر میکنه قبل دهه ۹۰ میلادی مرحوم شده!
ادیسه فضایی و کازابلانکا تو این لیست محبوبترینا برای منن
فیلم about eve رو هم ببین البته به شاهکار سینما کازابلانکا نمیرسه ولی فیلمنامه و دیالوگ هاش خیلی خیلی قویه. بعد ها خیلی ازش اسکی رفتن
نتیجه میگیریم که راجر ایبرت خوش سلیقه هست چون گاو خشمگین و ادیسه فضایی جزو ۱۰ فیلم مورد علاقه اش بوده، بقیه فیلم ها هم واجب شد برم ببینم.
این لیست کاملشه.
https://www.rogerebert.com/great-movies
نتیجه میگیرم ایشون از سال ۱۹۸۴ دیگه هیچ فیلمی رو تا زمان مرگش ندید که هیچ فیلمی از دهه ۹۰ تو این لیست نیست.
همه به این منتقد احترام میگذارن اما یک لحظه فکر نکردن که نمونه این شخص تو مملکت داریم و حتی باید نظراتش جهانی بشه البته جدیدا تو یوتیوب کانال خودشو ساخته به امید جهانی شدنش.
واقعا احترام منتقد واجبه ولی ایبرت کجا و فراستی کجا
واقعا خوشحالم که همه این فیلم ها رو دیدم ،
همشون فوقالعادن .
جا داره از گاو خشمگین و بقیه فیلم های اسکورسیزی و آثار برگمان و یاسوجیرو اوزو هم یاد کنیم …
دقت کنید همه فیلمای منتخب قبل سال ۲۰۰۰ هستن این نشون میده چقدر صنعت سینما رو به افوله طرف میشینه ۳ ساعت اونجرز مزخرف نگاه میکنه ولی حاضر نیست نگاهش به صفحه سیاه سفید کلاسیک بیافته…
به نظر من که ربطی نداره.
دهه ۹۰ میلادی پُره از فیلمهای عالی و شاهکار، ولی تو لیست ایشون خبری ازشون نیست. ما خودمونم از این منتقدان داریم که فکر میکنن سینما یعنی فقط فیلم سیاه و سفید. یک مُشت فسیل.
یک مشت فسیل 🤣
پست خیلی مفیدی بود
لطفا از این مطالب بیشتر بزارید
فقط اون شتکس Citizen Kane
هیچکدوم برای قرن ۲۱ نیست🤣
ندیده میگم یکی از یکی چرت پرت تر و حوصله سر برتر