برنامۀ ۱ تریلیون دلاری عربستان برای شهر آینهای و شباهت آن به طرح مفهومی یک بازی ویدیویی
بزرگترین صادرکنندۀ نفت در جهان، قصد دارد یک «شهر پاک» تریلیون دلاری شبیه بازیهای آیندهگرایانه بسازد، اما گویا اجرایی شدن این ایده چندان هم مفید نیست.
پروژۀ طولانی مدت Neom، با هدف ساخت یک ابرشهر علمیتخیلی روی دریای سرخ، پس از سکوتی قابل توجه حالا با وبسایتی تحول یافته و فعال شدن حساب کاربری توییتر، دوباره تبلیغات و بازاریابی خود را آغاز کرده است. اخیراً صفحۀ Neom در رسانههای اجتماعی، تصاویر و ویدیوهای مفهومی متعددی از «خط» (The Line)، یک شهر عمودی خوابیده با عرض ۲۰۰ متر و طول ۱۷۰ کیلومتر، به اشتراک گذاشته که قرار است خود بخشی از یک پروژۀ عظیم باشد.
نتایج ترسیم شده شبیه به یک بازی ویدیویی علمیتخیلی مانند Destiny یا سیتادل از Mass Effect هستند. نورهای نئونی و رویکرد مینیمال حول طراحی ساختمانها بسیار جذاب به نظر میرسد و تا حدودی بخشهای ثروتمند شانگهای در Deus Ex: Human Revolution را نیز تداعی میکند.
چالشها و نکات منفی حول این پروژه
اما این پروژه پیچیدگیها و موانع زیادی را پیشروی خود دارد. آیا به صورت شهودی، ساختن ابرشهری به طول بیش از ۱۵۰ کیلومتر در وسط یک بیابان که شامل ۹ میلیون انسان میشود، منطقی است؟ سیستم حمل و نقل مردم چگونه کار میکند و به چه شکل قرار است طبق وعدهها، ظرف ۲۰ دقیقه مردم را از ابتدای شهر به انتهای آن انتقال دهد؟ از سوی دیگر، شهر آینهای که کلیت پروژه را به نمایش میگذارد و The Line بخشی از آن محسوب میشود، چگونه با موانع دست و پنجه نرم خواهد کرد؟ به طور مثال، آسمانخراشهای شیشهای خطری بزرگ برای پرندهها به حساب میآیند و یک شهر که به طور کامل شیشهای است، به طور حتم نسل پرندهها در منطقه را منقرض خواهد کرد. از سوی دیگر، پاک نگه داشتن چنین شهری طاقتفرسا خوهد بود.
نژاد بشر با ساختمانهای عجیب در میان یک بیابان غریبه نیست، اما احتمالاً این پروژه سوددهی بلند مدت نخواهد داشت و یا با مشکلات عدیدهای مواجه خواهد شد. لاس وگاس یک شهر عجیب بیابانی دیگر است که رویکردهای تازه و آیندهنگرانهای حول حفاظت و نگهداری منابع آبی دارد، اما حجم منبع اصلی آب آن، دریاچۀ Mead، به شکل گسترده و همهجانبهای کاهش پیدا کرده است. کاهش سطح منابع آبی لاس وگاس به حدی بوده که باعث شده است شاهد پدیدار شدن اجساد افرادی باشیم که هدف مافیای وگاس بودهاند. تغییرات شدید آب و هوایی که پیشبینی را چالشبرانگیز میکند و وضعیت آب و هوایی بدتر در بیابان عربستان، ایدۀ ساخت یک ابرشهر آیندهنگرانه را هوشمندانه جلوه نمیدهد.
پروژۀ Neom وعدۀ یک «محیط بدون اتومبیل» با «سیستم حمل و نقل ۱۰۰ درصد پایدار» را میدهد، اما آیا این موضوع کربن به وجود آمده از طریق ساخت یک ابرشهر در میان بیابان را خنثی میکند؟ بماند که عربستان سعودی در حال حاضر با تولید نفت و سودآوری از آن، تهدید بزرگی برای تغییرات آب و هوایی محسوب میشود.
بشریت همواره به دنبال راهحلهای خلاقانه و مفید برای مبارزه با مشکل تغییرات آب و هوا بوده، اما پروژهای مانند Neom بیشتر یادآور تکنولوژیهای بیمصرف با وعدههای توخالی ۱۰ سال اخیر است؛ از همگانی شدن اتومبیلهای خودران که همیشه تا ۵ سال دیگر اجرایی خواهد شد گرفته تا رباتهای پهباد که بستههای شما را انتقال میدهند و حالا ابرشهری آینهای که قرار است در میان یک بیابان ساخته شود.
پر بحثترینها
- ۱۰ حقیقت تلخ که گیمر ها نمیخواهند به آنها اعتراف کنند
- مورد انتظارترین بازی های سال ۲۰۲۵
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- روابط عاطفی در The Witcher 4 معنای عمیقتری خواهند داشت
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- این ۱۵ ویژگی منحصر به فرد GTA 6 را به یک تجربه خیرهکننده تبدیل خواهند کرد
- کارگردان Silent Hill 2 Remake از علاقه خود به ساخت یک بازی در ژانر وحشت با اقتباس از Lord of the Rings میگوید
- شایعه: Xbox در سال ۲۰۲۵ بازیهایی خواهد داشت که هنوز رونمایی نشدهاند
- فهرست نامزدهای بهترین بازی های سال ۲۰۲۴ گیمفا
- ۱۰ بازی ناامیدکننده سال ۲۰۲۴
نظرات
با پول مفت نفت چ کار ها ک نمی شع کرد
بعدش ما التماس کره می کنیم ۷ میلیارد پولمون رو بعد ۳ سال پس بده
واقعا برای خودمون متاسفم
این پول مفت را خیلی کشورهای دیگه مثل ونزوئلا و روسیه و سوریه هم دارند. اما نتیجه چی بوده؟
اسمش پول مفت نیست….اسمش لیاقته.
چه نوع لیاقتی ؟؟؟؟
برای کسی کار کنی ساختمونش رو بسازی بعد دستیار ها و پول دار ها برن داخلش ؟؟؟؟
فکر نکن توی چه کشوری زندگی میکنه فقیر باشه یا ثروتمند انسان آزاد هست هر کاری میکنه به خودش مربوطه شاید زندگی که داخل ایران میکنیم خیلی خیلی بهتر از جاهای دیگه باشه.
دوستان توجه داشته باشید که قبلا هم دو تا طرح برای ساختن شهر داده همین عربستان که هر دو طرح کنار گذاشته میشه و همین طرح فعلی که میگن شهر اینه که یه شهر عمودی هست هم مورد تمسخر افراد اینکاره در اروپا قرار گرفته و اکثر کارشناسان میگن همچین چیزی امکان نداره
ایده های بلند پروازانه خوب چیز هست ولی این یکی دیگه نوبره/:
وقتی همچین چیزی برای ما قفله بهتره حسودی نکنیم
کجا بودیم و کجا هستیم. کجا بودن و کجا هستن
خیلی خوش بینانس اگه بگیم این پروژه تکمیل میشه با در نظر گرفتن چالش های مثل تامین سرمایه و نیرویی کار عظیم و انرژی و…من که بعید می دونم این اتفاق بی اوفته……همه این مسائل به کنار اینکه یک کشور فلاکت زده جهان سومی در طی سه دهه اینقدر نگاه رو به جلو و اینده نگرانه پیدا کرده و دیگه در بند ۱۴۰۰ سال پیش نیست واقعا قابل ستایشه(خواستم یه چیزی در مورد اینجا بگم ولی از اونجایی که مثل سری هاس قبل کامنت تائید نمیشد بی خیال شدم خودتون جایی خالی رو به دل خواه پر کنید……..)
در مورد دوبی هم از این حرفا زیاد میزدید 🙂
فعلا که عربستان در استانه تبدیل شدن به بزرگترین هیولای تولید کننده برق پاک در جهانه……من عاشق وطنم هستم و میخوام خون گریه کنم
عربستان بیا پایین سرم درد گرفت
قسمت دردناک ماجرا اینجاست همه منابعی که عربستان رو به این ثروت و قدرت رسونده، تو این مملکت هم وجود داره ولی ما به لطف برخی ها در اعماق جهان سوم غوطه وریم !
عربستان چه قدرتی داره که ۸ سال درگیر جنگ شده و نمیتونه پیروز بشه؟ بقول خود دوستان عرب ما کجای علم و پیشرفت های علمی جهان هستیم!؟ درحالی که ایرانی ها را همه جا میبینید! ما شده ایم مصرف کننده و تقلید کننده! نفت میفروشیم دلار میگیریم ، دلار را به غربی ها میدیم کالا وارد میکنیم ! ساختمان و آهن میسازند برایمان! آنها پیشرفت میکنند ما مصرف میکنیم!!! خودمان را گول میزنیم که پیشرفت کردیم اما استعداد اعراب را نابود کردیم ! زمانی اروپایی ها به بغداد می امدند برای تحصیل علم ، اسم ستاره ها عربی است اسم صورت های فلکی عربی است ! کجا بودیم و به کجا رسیدیم!
فیلم صحبت های این دوست عرب توی اینترنت موجود است به بهترین شکل ممکن عقب ماندگی کشورهای عربی را به تصویر میکشد و از ایران اتفاقا تمجید میکند
ب.ن س.ل.م.ا.ن پادشاه آینده کشورشه و قاعدتاً جایی دیگه نخواهد رفت مثل رییس جمهور ها نیست که چهار سال بمونه و بعد بره چهل یا پنجاه سال دیگه وقت داره و حتی اگه نیمه کاره بمونه پادشاه های بعدی هستن.من فکر می کنم این پروژه بیشتر به خاطر تبلیغات و شناخته شدن ع.ر.ب.س.ت.ا.ن توی دنیا و سرمایه گذاری شرکت های مختلفه.مشکل آب با تصویه کننده آب خلیج فارس قابل حله. برای حمل و نقل می تونن از قطارهای سریع السیر زیر زمینی یا واگون های کوچیک استفاده کنن. مشکل برق عربستان؟ عربستان بیابون های زیادی داره که قطعا پنل خورشیدی توی این بحث می تونن کارساز باشن. طبق چیزی که از مقاله خواندم مدت زمان اجرایی طرح رو نگفته معلوم نیست برای چندسال دیگه است.برای پرنده ها می تونن از یه رنگ خاص در واقع لامپ نوری همون ها که رنگین(چشم پرنده ها رو تحریک کنه) یا یه صدا با گذاشتن بلندگو های توی نقاط مختلف شهر فراری بدن. ولی اگه این پروژه اجرایی بشه توی بحث گردشگری…..
یه نکته منفی که داره معلوم نیست جون چند کارگر خارجی رو بگیره مثل استادیوم های قطر.
شدنیه اما به محیط زیست و جانور های دیگه آسیب میزند.
قبلا کجا بودن الان نگاه کجان
حالا ایرانو باش، ایناها نصف ماهم نباید باشن. هعی…..
تاثیر بازی های رایانه ای آنچنان زیاد شده که تو چنین پروژههایی هم ازش استفاده میکنند
بازی های دستینی و مس افکت هم تو طراحی سازه های بازی خیلی خوب بودن ، زندگی کردن تو این شهر رویاییه ولی متاسفانه….
نه بابا فایده نداره .یه والیبال نمیشه تو پارکش بازی کرد.
ولی دور از شوخی اون موقع که اومدن تز ساخت جزیره نخل رو دادن همه میگفتن نمیشه و تغیرات اقلیمی زیادی بوجود میاره و فلان ولی ساخته شد.
از این عرب ها همه کاری بر میاد چون پولشا دارن.
چون پولشو دارن؟؟؟؟ همین؟ ظاهرا نمیدونی که در منابع گاز ما بالاتر از عربستان و در نفت بعد از عربستان دوم هستیم…نه عزیزم قصه چیز دیگه س
درست میفرمایین باید اینجوری میگفتم که اونا بلدن از پولشون استفاده بکنن و د.ز.د بینشون نیست
اونا شهر رویایی میسازن ماها تو رویا هامون غرقیم و نمیتونیم ماشینی که ماشین نیست رو بخریم و فکر میکنیم داریم زندگی میکنیم
واقعا باید به خاطر این همه پیشرفت به افتخارشون کلاه از سر برداشت.
مردم اون کشور چه افتخاری به خودشون میکنند.
اینکه از یک بیابون بتونی چنین چیزی بسازی فقط کار وطن پرستایی هست که بچه همون سرزمین هستند.
عرب های مفت خور انقدر پول دارند که نمیدونند چطوری خرج کنند!
چقدر معماری های مدرن بی روح و دلگیره که حتی با این همه فضای سبز هم درست نمیشه
همه این ها خیالی و ساخته ذهن بشر هست وقتی هنوز هیچ کس نفهمیده که اهرم ثلاثه چگونه ساخته شده و چه موقع بعد چه جور ایشون میخوام بشینن و عده ای براش حمالی کنند.یه روزی میرسه همه آزاد میشن و هیچ کس برده هیچ کس نیست پس نه ربطی به پول داره نه نفت این ها هم یه روزی از بین میرن مثل کمبود غلات که الان توی بیشتر کشور ها پیش اومده.
میگن عقل که نباشه تن در عذابه یه نمونه اش میشه این تا حالا دو تا پروژه توهمی مثل این دادن و مهندس ها گفتن نمیشه حالا نوبت اینه؟؟؟؟؟؟ دفعه بعد چی قرار باشه معلوم نیست
اون قدری که ماها سنگ اسلام رو به سینه میزنیم، این عربا نمیزنن
امیدوارم دبی با همه اون پیشرفت هاش یه روز به زیر آب بیاره، درست مثل آتلانتیس. ما در دوره ای که زندگی می کنیم که شرافت میلیون ها انسان از بین رفته و حقشون پایمال شده. همه ما مردم مشکلات مالی تو زندگیمون داریم، ولی هر سال این مشکلات بیشتر و بیشتر میشه و تمام این خودنمایی ها – پیشرفت ها و خوشی ها نصیب افراد ثروتمند و لاکچری میشه. تو دبی هم افراد فقیری زیادی دارن زندگی میکنن و پول در آوردن در اونجا خیلی سخته، خیلی ها فقط دبی رو یه شهر زیبا رو رویایی میبینن. این شهر در عین زیبایی و عظمت، مردمش هر ساله دارن فقیر و فقیر تر میشن و در آینده هم بیشترین لذت رو ثروتمندان خواهند برد و افراد فقیر تو پایین ترین طبقه جامعه باید فعالیت داشته باشن و به عنوان برده مدرن زندگی کنند.ما هم که نه تنها به اینا نمیرسیم، بلکه تا ۱۰ سال دیگه هم پیشرفتی نمی کنیم و وضعمون از اینی هم که هست بدتر میشه. امروز اگه ۱۰ میلیون تومن تو جیبت نباشه، نمیتونی بری یه سفر کوتاه به دبی و برگردی، حقوقت ماهانه خیلی از کارگران ماهی به ۷ تومن هم نمیرسه، با این مشکلات کسی به رفتن به یه سفر کوچیک هم نمیتونه فکر کنه. اینقدر مردم مشکلات دارن که تو خیابون تو راه رفتن هم با خودشون حرف میزنند. شما ۶ ماه به سراغ گوشی لمسی خودتون نرید و بندازید یه گوشه، با اینترنت هم کار نکنید. اتفاقا بعد از ۶ ماه ، شما وقتی برمیگردید بیشتر از هر زمان دیگه ای عاشق گوشیتون میشید و قدر گوشی خودتون رو بهتر میفهمید. یا وقتی که یه کنسول بازی میخرید و عاشقش میشید، این لذت و این هیجان فقط برای مدتی هستش و بعدا واستون خیلی عادی میشه و متوجه میشید که این چیزا جزو آرزوهای ما نیستند، این تجربه نشون میده که همه این داشتنی ها و نداشتنی ها یه چیز معمولی و بی ارزشی هستند که ما چون ماه ها و سال ها آرزو و حسرت داشتنش رو میخوردیم، برامون شده یک رویای دست نیافتنی.
من یادمه ۱۰ سال پیش درمورد ژاپن هم این داستان ها رو میساختند امروز ژاپن از اقتصاد دوم فکر کنم به ۱۰ رسیبده! این صحبت ها همیشه در حد ایده باقی میمونه و عملیاتی نمیشه
پروژه بلندپروازانه ای است ،آینده مشخص میکنه که رسیدن به این رویا عملی میشه یا خیر