[اختصاصی]: مصاحبه با مدیر روابط عمومی جشنواره بازیهای رایانهای در نشست خبری اختتامیه ششمین جشنواره بازی تهران
صبح امروز، نشست خبری پیش از برگزاری مراسم اختتامیه ششمین جشنواره بازی های رایانه ای تهران برگزار شد و تیم گیمفا مصاحبهای را با مدیر روابط عمومی جشنواره بازیهای رایانهای، آقای علی فخار، ترتیب داد. با ما همراه باشید.
مراسم اختتامیه ششمین جشنواره بازی های رایانه ای تهران در روز شنبه، ۲۱ اسفد سال جاری در سالن همایشهای برج میلاد تهران برگزار خواهد شد و قطعا شاهد پیشرفت چشمگیر و قابل ملاحظهای در بخشهای مختلف پیش از برگزاری مراسم اصلی بودیم (در مقایسه با سال گذشته). اما قطعا سوالات و بحثهای پیرامون این موضوعات وجود دارد که علاقه مندان به حوضه سرگرمی را برای روشن سازی و مو شکافی آنها کنجکاو میکند. گیمفا با حضور در نشست خبری امروز، سعی بر پاسخ گرفتن و روشن سازی موضوعات مختلف، برای شما کاربران عزیز کرده است.
شما میتوانید در زیر، پرسش و پاسخ اختصاصی گیمفا با آقای علی فخار را مطالعه نمایید:
نگرش کلی شما در مورد جشنواره امسال چیست و جشنواره، امسال چه اهدافی را دنبال میکند؟
امسال رویکردهای کلی مختلفی در مورد جشنواره وجود داشته است؛ اولین رویکرد این بود که سعی کردیم جشنواره به نوعی ملی تر شود و با این که در نام جشنواره، «تهران» وجود دارد اما هیچگاه مخصوص تهران نبوده است. اتفاقی که امسال افتاد، باعث شد ادارات ارشاد استانها نیز درگیر شوند و آنها نیز در استانهای خود شروع به تلیغ جشنواره کنند؛ حتی بسیاری از بازیهای شرکت داده شده امسال، که در جمع برترینها نیز قرار میگیرند، از شهرستانها هستند. این اتفاق باعث شده تا از سراسر ایران، در جشنواره امسال حضور داشته باشند. علاوه بر این سعی شده است که ضعفهای موجود در دورههای پیشین در خصوص مسائل مختلف مانند داوری، نحوه ثبت آثار، برگزاری اختتامیه رفع شود.
به تغییرات اشاره کردید، مانند تغییرات در ثبت آثار یا تغییر در زمان برگزاری اختتامیه… به نظر شما این تغییرات تا چه حد میتواند بر جشنواره امسال تاثیر مثبت بگذارد؟
ببینید، در سالهای گذشته، پروسه ثبت اثر به گونهای بود که علاوه بر ثبت اینترنتی، شرکت کننده باید به صورت حضوری نیز به دبیرخانه مراجعه میکرد اما امسال با توجه به این که رویکرد ما درگیر کردن بیشتر شهرستانیها بود، این تصمیم را گرفتیم که پروسه را کاملا اینترنتی کنیم و این کمک کرد که هر شخصی در هر جایی از ایران، بتواند در جشنواره شرکت کند.
آیا بازیهای ثبت شده از شهرستانها، کیفیت لازم را داشته اند و موضوع بیشتر بودن سهم بازیهای موبایلی در مقایسه با بازیهای رایانههای شخصی چه تاثری در شاخهها و جوایز گذاشته است؟
بله، هماکنون فهرست دقیق را در اختیار ندارم اما فکر میکنم بسیاری از عناوینی که در ردههای بالایی قرار گرفته و جایزه به آنها اختصاص داده شده است، از شهرستانها هستند.
باید بگویم که تعداد بازیهای ثبت شده در بخش پلتفرم رایانههای شخصی در مقایسه با سال گذشته، افزایش داشته است؛ به این صورت که سال گذشته حدود ۲۰ بازی و امسال، حدود ۳۷-۳۸ بازی رایانههای شخصی به ثبت رسید، اما در هر صورت، تعداد بازیهای این پلتفرم در مقایسه با بازیهای موبایل کمتر است. در بخش داوری بازیها، به پلتفرم آنها نگاه نمیشود و این گونه نیست که اگر عنوانی برای رایانههای شخصی بود، امتیاز بیشتری بگیرد؛ تنها به خوب بودن و ذات کار توجه میشود و حتی بازیهای موبایلی میتوانند جوایز ارزشمند تری دریافت کنند، مانند سال گذشته که یک بازی به عنوان بهترین بازی موبایلی سال انتخاب شد و بازی بسیار خوبی بود. البته امسال دیگر خبری از انتخاب بهترین بازیها در دو بخش رایانههای شخصی و موبایل نیست و تنها یک جایزه با عنوان بهترین بازی سال، اهدا میشود.
در مورد داورها و سابقه آنها صحبت کنید؟
متاسفانه لیست داورها را هماکنون در اختیار ندارم اما میتوان گفت ۱۶ داور بینالمللی انتخاب شده برای جشنواره امسال واقعا خوب هستند و حتی از یک سری شرکتهای بزرگ مانند شرکت اسکوئر انیکس هستند. در این مورد میتوانید به سایت جشنواره مراجعه کنید و در بخش داورها، به مطالعه سابقه و رزومه آنها بپردازید.
یکی از مسائلی که میتوان برروی آن تمرکز کرد، استودیوها و تیمهای بازیسازی شرکت کرده در جشنواره است که بازی اول خود را میسازند و تازه کار هستند. آیا تسهیلاتی برای آنها در نظر گرفته شده و آیا استقبال این تیمها خوب بوده یا هنوز آن شجاعت ارایه اثر دیده نشده است؟
سوال سختی است چون آمار دقیق بازیهای استودیوهای تازه کار را در دست ندارم اما قطعا تعدادی از بازی ها به وسیله تیمهای تازه کار ساخته شدهاند و به عنوان مثال، حتی تعدادی از استودیوهایی که بازی اول خود را ثبت کردهاند، بازیهای به شدت خوبی بوده اند و جایزه نیز بردهاند. قاعدتا «اولین بازی بودن» هیچگاه ملاک نیست. اما این که چون اولین بازی آنها است و بخواهیم به آنها لطف کنیم، این گونه نیست. تنها به صورت کیفی به بازیها نگاه میشود؛ اگر بازی بد باشد کنار گذاشته میشود و اگر خوب باشد، مورد توجه قرار میگیرد.
در مورد جوایز در نظر گرفته شده برای بازیسازان، همان طور که امروز نیز به آنها اشاره شد، فکر میکنید جوایز یا همان بستههای عملیاتی باعث ترغیب بازیسازان میشوند و آیا این پتانسیل را دارند که باعث به وجود آوردن رقابت بشوند؟
ببینید، میتوان گفت که روندی که جشنواره در طول شش سال گذشته داشته، همیشه از نظر تعداد آثار و تعداد شرکت کنندهها رو به پیشرفت بوده است. این نشان میدهد که جشنواره هر چه بیشتر شناخته میشود و اهمیت آن برای بازیسازان مشخص میشود و همین موضوع است که باعث میشود تعداد آثار و تعداد شرکت کنندهها بیشتر شود و بعضی از تیمها برنامه ریزی میکنند که بازیشان به جشنواره برسد. این رقابت باعث میشود تا حتی به صورت ۲۴ ساعته تلاش کنند تا بازی را به جشنواره برسانند. بنابراین من فکر میکنم این موضوع به خوبی شکل گرفته و قاعدتا هر چه زمان بگذرد، اهمیت آن بیشتر نیز میشود.
به نظر شما در بین عناوین ارسال شده، بازی هایی وجود دارند که از نظر کیفیتی در سطح انتشار جهانی باشند؟
بله بله، دقیقا! بازیهای موبایلی که امسال جایزه خواهند گرفت، اکثرا در حدی هستن که بتوانند در بازارهای جهانی حضور پیدا کنند. این موضوع در مورد بازیهای رایانههای شخصی کمتر دیده شد اما در بخش بازیهای موبایلی شاهد عناوین با کیفیت متعددی بودیم.
آیا میتوانید یک برنامه اجرایی کلی از مراسم اختتامیه روز بیست و یکم اسفند ماه به ما بدهید؟
برنامه به طور کلی از حدود ساعت ۶ تا ساعت ۱۰ شب در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار خواهد شد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه دکتر ستاری تشریف میآورند. یکی از اتفاقات خوب امسال این است که ما از آپارات پوشش زنده خواهیم داشت که برای اولین بار اتفاق میافتد و قرار هم نیست که یک پوشش بی کیفیت باشد؛ چندین دوربین در اختیار داریم و پوشش به صورت کارگردانی شده است.
به عنوان سوال آخر؛ به طور کلی بخش رسانهای جشنواره را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا از پوشش رسانهها و نهادهای مرتبط در خصوص جشنواره بازیهای رایانهای امسال راضی بودید؟
من فکر میکنم از نظر سطح پوشش و از نظر رسانه عمومی و رسانهای تر شدن، بهترین سال جشنواره بود و من به شخصه بسیار راضی بودیم. اتفاقاتی در سال جاری شکل گرفت که اولین در نوع خود بود؛ به عنوان مثال فراخوان عمومی ایوند و استقبالی که در شرکت در اختتامیه شد به این معنی است که بخش زیادی از مردم در مورد جشنواره دیدند و شنیدند و از وجود آن اطلاع پیدا کردند یا به عنوان مثال، بنرهای نصب شده در سطح شهر هیچکاه پیش از این دیده نشدهاند. در کل من از این موضوع خیلی راضی بودم و فکر میکنم اگر بخش رسانهای به همین روند برای سال آینده ادامه پیدا کند و گسترش یابد، این موضوع خیلی بهتر و گسترده تر میشود.
پر بحثترینها
- بازیگر شخصیت اصلی Intergalactic نیل دراکمن را خدای بازیهای ویدیویی میداند و از همکاری با او هیجانزده است
- رکورد دیسلایک تریلر Concord توسط Intergalactic در یوتیوب شکسته شد
- رئیس ناتی داگ: تست بازیگری Intergalactic به اندازه انتخاب بازیگر نقش الی شگفتانگیز بود
- بازیهای انحصاری کنسولی بیشتری از پلی استیشن برای Xbox عرضه خواهند شد
- مدیرعامل ناتی داگ: Intergalactic دیوانهوارترین ماجراجویی ما است
- ظاهراً تریلر معرفی Intergalactic: The Heretic Prophet به تاریخ عرضه آن اشاره دارد
- دیجیتال فاندری تریلر Intergalactic را از نظر بصری شگفتانگیز توصیف میکند
- سازنده بازی Black Myth: Wukong بابت برنده نشدن در مراسم The Game Awards 2024 گریه کرد
- گپفا ۲۶؛ مورد انتظارترین بازیهای شما در سال ۲۰۲۵
- مدیرعامل مایکروسافت: طرفدار Xbox بودن یعنی تجربه بازیهای آن روی تمامی دستگاهها
نظرات
از نظر شخصی بنده مصاحبه مفیدی بود…
فقط ای کاش کسانی باشند که استعداد های واقعی این مرز و بوم و در یابند و جدای از حرص کسب در آمد مثل گلستان و بوستان سعدی مثل نقاشی های کمال الملک مثل شاهنامه فردوسی یک هنر مصور خلق کنند که بار دیگه ما هم تو دوران معاصر به ایرانی بودنمون افتخار کنیم یک اثر که حتی witcher 3 هم جلوش هیچ باشه دور از ذهن نخواهد بود اگه بخوان و بخواییم.(صرفا نظر شخصی)
چیزایی که ایران داره از نظر هنری تقریبا جایی نداره همین داستان های شاهنامه خودش برای ساخت یه ۱۰۰ گانه کافیه اما سرمایه گذاری خوب وجود نداره دسترسی به موتور ها و ناشر های قدرتمند و تبلیغات کافی وجود نداره
نه که کسی نخواد اینکارو انجام بده اما خیلی خیلی مشکله همین ویچر از طرف د.ولت وقت لهستان کلی حمایت شد تا به اینجا رسید همه میخواستنش تازه رمان ویچر چندان قدیمی و ریشه دار هم نیست. در مقایسه با شاهنامه و مرزبان نامه و…. اصلا اینا و ولش اینهمه وقایع تاریخی داشتیم از زمان هخامنشی تا صفوی و حتی دوران معاصر و الان اما خب زمانی که مردم ترجیح میدن به جای چندتا گیم پدر و مادر دار برن کلش و اینا بزنن و خانواده ها هم دیدگاهشون به گیم صرفا یه سرگرمی بچه گانه باشه (به بخش بچه گانه دقت کنید خب فوتبال هم یه نوع سرگرمیه) ما هیچکجا نمیرسیم
قبلا سه شاخه اصلی از هنر وجود داشت نوشتن و موسیقی و هنرهای تجسمی توی قرن اخیر شاخه چهارمی به اسم پویانمایی اومده که ترکونده همچیز رو تلفیقی از اون ۳ تای قبلی اما ما همچنام تو این زمینه میلنگیم با همون دیدگاه قدیمی بعد اعتراض هم میکنیم.
((اعتراض نکن اقا نکن اگر میتونی برو بساز اگر نه هم بشین همین بتل و فیفاتو بزن عشق کن)) … این هم نظر خیلی از گیمرای ایرانیه که بازی نیومده میرن سایت متا رو نگاه میکنن و بازی ۴۰ دلاری رو ۲۷۰ هزار تومن از فروشندگان علیه السلام میگیرن و فردای همون روز میزارن واسه فروش
الان اگر همه کاربرای گیمفا رو روشن بین مثل خودمون در نظر بگیریم و حتی تمام سایت های گیم ایرانی … حتی ۱ درصد از بازیبازای ایران رو شامل نمیشه. حقیقته کاریش نمیشه کرد
بنیاد تنها کارش برگزاری مراسمه…تو صنعت گیم ایران اونا به هیچ دردی نمیخورن…. فقط اسم متولی صنعت گیمو یدک میکشن
خیلی خوشحالم که مسئولین بنیاد دارن کسایی میشن که از جنس خودمونن ( گیمر ). وقتی اسامی متین ایزدی و علی فخار , که از اعضای مجله دنیای بازی بودن رو جزو مسئولین میبینم خیلی به آینده صنعت گیم تو ایران امیدوار میشم.