چگونه بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ بررسی کلیه روش ها
کارتهای گرافیک را باید به عنوان یکی از مهمترین بخشهای سیستمهای کامپیوتری، مخصوصاً سیستمهای گیمینگ یا دستگاههایی دانست که از آنها برای اجرای نرمافزارهای سنگین گرافیکی استفاده میکنند. عملکرد کارت گرافیک تأثیر مستقیمی بر تجربۀ کاربر و عملکرد سیستم دارد. اما چگونه بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟
بررسی وضعیت کارت گرافیک نه تنها از بروز مشکلات ناگهانی جلوگیری میکند، بلکه میتواند به شما این اطمینان را بدهد که این قطعه از سیستم شما به شکلی صحیح و مناسب کار میکند. روشهای متفاوتی برای بررسی سالم بودن کارت گرافیک وجود دارند که در این مطلب به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
چطور بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟
کارت گرافیک یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر است که عدم کارکرد صحیح آن میتواند مشکلات بسیاری مانند عدم مشاهدۀ تصویر را به همراه داشته باشد. اما از کجا بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ روشها و بررسیهایی وجود دارند که با توجه به آنها میتوان فهمید که آیا کارت گرافیک سالم است یا عملکرد صحیحی ندارد. این روشها عبارتند از:
۱- بررسی ظاهری کارت گرافیک
اولین موردی که در پاسخ به سؤال چطور بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ باید به آن اشاره کنیم، بررسی ظاهری این قطعۀ کامپیوتر است. برای این کار میتوانید کارت گرافیک را داخل کامپیوتر به دقت بررسی کنید یا آن را از داخل کیس خارج کرده و پس از آن مورد بررسی قرار دهید. وجود مواردی مانند خازنهای باد کرده و نشانههای سوختگی یا وجود ترک روی برد از مهمترین نشانههایی هستند که باید به دنبال آنها بگردید.
در صورتی که میزان بسیار زیادی گرد و غبار روی کارت گرافیک وجود داشته باشد، میتواند باعث افزایش حرارت و اختلال در عملکرد آن شود. پس بهتر است آن را با توجه به روشهای صحیح و استفاده از ابزار مناسب تمیز کنید.
۲- تست با مانیتور و کابلهای دیگر
روش دیگری که باید در پاسخ به سؤال چگونه بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ باید به آن اشاره کنیم، تست کارت گرافیک با مانیتور و کابلهای دیگر است. برخی مواقع کارت گرافیک عملکرد صحیحی دارد. اما بروز مشکل یا خرابی در کابلها و مانیتور باعث شده تا نتوانید تصویر مناسبی را مشاهده کنید و تصور کنید که کارت گرافیک خراب شده است. این روش ساده میتواند جلوی هزینههای بیشتر با توجه به قیمت کارت گرافیک را بگیرد. زیرا تعویض کابل یا حتی مانیتور بسیار ارزانتر از تعویض کارت گرافیک است.
۳- بررسی درایورها
برای اینکه از سلامت کارت گرافیک اطمینان حاصل کنید، بهتر است درایورها و نرمافزارهای مربوط به کارت گرافیک را بررسی کنید. گاهی عدم نصب آخرین بهروزرسانی منتشر شده برای کارت گرافیک باعث میشود که عملکرد آن با اخلال مواجه شود و شما تصور کنید که کارت گرافیک خراب شده است. برای دانلود درایور جدید بهتر است از وبسایت رسمی مجموعۀ سازندۀ کارت گرافیک استفاده کنید.
۴- استفاده از ابزارهای تشخیص و بررسی عملکرد
نرمافزارهایی برای بررسی عملکرد کارت گرافیک وجود دارند که استفاده از آنها یکی از بهترین و رایجترین روشهایی بررسی سلامت کارت گرافیک است. این برنامهها را میتوان به دو دستۀ کلی تقسیم کرد که در ادامه با این دو دسته بیشتر آشنا خواهید شد.
نرمافزارهای بررسی دما
بالا بودن دمای کارت گرافیک یکی از مواردی است که میتواند به مرور زمان آسیب جدی به کارت گرافیک وارد کند. بررسی دمای کارت گرافیک با استفاده از نرمافزارهایی مانند MSI Afterburner یا GPU-Z به سادگی امکانپذیر است. تنها لازم است که این نرمافزارها را نصب کنید.
پس از آن برنامههای مورد نیاز و بازیهای سنگین مد نظر خود را اجرا کنید و دمای کارت گرافیک را زیر نظر بگیرید. اگر دمای کارت گرافیک بیش از حد افزایش یافت ممکن است در سیستم خنک کنندۀ کارت گرافیک ایراداتی وجود داشته باشد که باید در اسرع وقت آنها را رفع کنید.
نرمافزارهای بررسی پایداری و بنچمارک
برخی دیگر از نرمافزارهای وجود دارند که عملکرد کارت گرافیک انواع کامپیوتر را با کارت گرافیکهای مشابه و دیگر مقایسه میکنند. این برنامهها کارت گرافیک را تحت فشار قرار میدهند تا عملکرد آن در شرایط سنگین بررسی شود. برای تست، نرمافزار را نصب و اجرا کرده و گزینه تست استرس یا بنچمارک را انتخاب کنید.
در طول تست، باید مواردی مانند دمای کارت، افت فریم و وجود خطاهای تصویری را بررسی کنید. اگر کارت دچار کرش، داغ شدن غیرعادی یا افت عملکرد شود، یعنی به احتمال زیاد کارت گرافیک سالم نیست و با مشکلات سختافزاری مواجه شده است. استفاده از این نرمافزارها به شما کمک میکند سلامت کارت را ارزیابی کرده و قدرت واقعی آن را بسنجید. از محبوبترین نرمافزارهای بنچمارک میتوان به Furmark، Heaven Benchmark و 3DMark اشاره کرد.
۵- اجرای بازیها یا نرمافزارهای گرافیکی سنگین
یکی دیگر از روشهای سادهای که میتوان از آن برای بررسی سالم بودن کارت گرافیک استفاده کرد، اجرای بازیها یا نرمافزارهای سنگین گرافیکی است. برای استفاده از این روش تنها لازم است که یک بازی یا نرمافزار گرافیکی سنگین را اجرا کنید. پس از اجرا، عملکرد کارت گرافیک را با دقت بررسی کنید. مشاهدۀ مواردی مانند کرش، افت فریم، وجود تأخیر زیاد و موارد مشابه دیگر نشانهای از خرابی کارت گرافیک است. اجرای بدون مشکل این برنامهها و بازیها نشان دهندۀ سالم بودن کارت گرافیک است.
۶- توجه به صداهای غیرعادی
در صورتی که از کارت گرافیک شما صداهای غیر عادی مانند صدای فن بسیار زیاد، نویزهای الکتریکی و صداهای غیر عادی دیگر به گوش میرسد، باید حواس خود را جمع کنید. در این مواقع ممکن است قطعاتی مانند خنک کنندۀ کارت گرافیک با مشکل مواجه شده باشد. وجود مشکل در این بخش در نهایت به کارت گرافیک شما آسیب خواهد زد. پس در صورت شنیدن صدای غیرعادی، بهترین روش استفاده از کمک یک متخصص است.
جمعبندی
بررسی سلامت کارت گرافیک به شما این امکان را میدهد تا از کارکرد صحیح آن اطمینان حاصل کنید. اما چگونه بفهمیم کارت گرافیک سالم است؟ روشهای متنوعی برای بررسی سلامت کارت گرافیک وجود دارند که رایجترین آنها شامل بررسی ظاهری، اتصال به مانیتور دیگر، تعویض کابلها، استفاده از نرمافزارهای بررسی دما و بنچمارک و اجرای برنامهها و بازیهای سنگین هستند.
با استفاده از این روشها میتوانید کارت گرافیک را بررسی و از سلامت آن اطمینان حاصل کنید. همچنین در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، شناسایی سریعتر آن ممکن است هزینههایی که به شما تحمیل میشود را کاهش دهد.
پر بحثترینها
- کانیه وست، رپر آمریکایی اعتقاد دارد که The Last of Us: Part II بهترین بازی تاریخ است
- کامنتهای هفته ۲۸؛ هیتلر: The Last of Us Part 2 بهترین بازی تاریخ است
- سازندگان Astro Bot امید زیادی به Intergalactic دارند
- دل نوشتههای یک گیمر خسته؛ نگاهی به حواشی پیرامون The Witcher 4
- گزارش: کنسول جدید کشور روسیه توانایی رقابت با ایکس باکس و پلی استیشن را ندارد
- برخی توسعهدهندگان معتقدند که دنبال کردن گرافیک پیشرفته در بازیهای AAA دیگر امکانپذیر نیست
- توسعهدهنده Witcher 4 به استفاده از بات برای کنترل جنجال پیرامون شخصیت سیری متهم شد
- تعجب تهیهکننده Gears of War نسبت به رویکرد Assassin’s Creed حول روایت در ژاپن
- تحلیلگر: آینده درخشانی در انتظار Xbox خواهد بود
- گپفا ۲۷؛ پنج بازی برتر شما در سال ۲۰۲۴
نظرات
با قیمتش غلط میکنه خرابم بشه
ممنون از نویسنده 🙏♥️بچها قبل از هرچیز پیشنهاد میکنم کارتتون اگه سری ۵۰۰۰amdیا ۲۰۰۰انویدیا به بالا برنامه msi after رو نصب نکنید این برنامه میاد چرخش فنها رو از اتومات درمیاره اتومات تو کارتها جدید خیلی بهتر ودما بهتر عمل میکنه حالا من که میگم اینو کلی چک کردم برنامه msi افتر یا آرگوس مانیتور یا….کارت که میگیرین زیادوبالا پنج دقیقه با فورماک تست نگیرین چون برنامه خیلی سنگین وکارت فشار زیادی میاره اگه زود به زود انجام بدین خمیر کارت رو سریع خشک میکنه پیشنهاد میکنم درحین تست با فورمارک رزولوشن بیشتر از ۱۰۸۰استفاده نکنین وکارت صحیح وسالم دقت کنید خط پایین که برادما نباید تو کارتها جدید بیشتر از ۸۰باشه وخط در حین پنج دقیقه تست نوسان نباید داشته باشه کارت خوب تو این حالت خط صاف وزیگ زاگ نمیشه اگه ساعات طولانی گیم میزنین حتما هر هشت ماه یبار خمیر سیلیکون رو تعویض کنید طبق تست ها که داشتم از برنده ها مختلف ترمال گریزلی بهترین بود و حدوداپانزده تا بیست درجه کارت ۳۰۷۰RTXدماش پایین تر اومد روپردازنده هم محشر
سلام دوست عزیز . میتونی لطف کنی بگی چطوری خمیر سیلیکون عوض میکنی ؟ خودت انجام میدی یا جایی میشناسی کار درست باشن و عوض میکنن برات ؟ من ویدیو های راهنمای تعویض و خمیر زدنش رو هم دیدم ولی یه سری ابزار هایی نیازه و حساسیت ها داره. من فعلا ساکن تهران هستم و میشه گفت از زمانی که لپتاپم رو هم گرفتم تا حالا عوض نکردم ( یه دو سالیه ) و دمای پردازنده که دیدم خیلی بالا رفته و حتی روی تنظیمات کم هم بازی ها رو با لگ های یهویی زیاد رو به رو ران میکنه با اینکه پردازنده اش هم همین ۳۰۷۰ هست. ممنونت میشم راهنماییم کنی حالا همین جا یا در پیام خصوصی
سلام دوست عزیز هر کارتی که میخواین خمیرش خشک شده ودماش بالا میاره رو تعویض کنین تو یوتیوب آموزشش هست خودم انجام میدم چون رو کارتها مختلف ونسل مختلف اینکار کردم از جیفورس ۸۵۰۰وکارتati5770بگیر تا کارت 3070rtx ببین حساسیت همون دقت کردن تو خمیر زدن بنظرم خمیر هر چی کمتر رو هسته زده بشه ونازک باشه کارت خنک تر عمل میکنه…..ولپتاپ رو اگه دماش بالا ۸۰حتما تعویض کن خمیرشوچون دما باعث میشه عمر قطعه پایین بیاد نترسین باآرامش ودقت آموزش ببین وخودت تعویض کن فقط وقتی لپ تاپ یا کارت هرچی میخوای خمیر عوض کنی حتما درحین باز کردن قطعه دقت کن از کجا شروع کردی چون درحبن بستن باید حواست باشه خمیر ترمال گریزلی بگیر برکارتت و سعی کن درحین زدن خمیر روبرد خیلی نازک باشه تاثیر زیادی تو خنک کردن پردازنده وهسته داره
مشگل دیگه ای که هست و کمتر بهش توجه میشه ،در هنگام بار سنگین کارت گرافیک ،دمای تراشه رو ملاک خنک بودن کارت قرار ندید ،بلکه بعد از دمای تراشه ،مهمترین بخش دمای vramها هست که نسبت به خود تراشه دمای بالاتری دارن و باعث کرش های گاه و بیگاه سیستم میشن ،در هنگام تعویض خمیر سیلیکون تراشه ،تعویض پدهای حرارتی بر روی vramها نباید نادیده گرفته بشه ،البته اینم باید بگم که قیمت پدهای حرارتی با کیفیت نسبتا قیمت بالایی دارن ولی راحت تا چند سال کار خودش رو به خوبی انجام میدن.
به مورد خیلی خوبی اشاره کردین اگه بتونن بچه ها پد memory عوض کنم دمای خود هسته هم کمتر میشه….البته بنظرم باید خمیر وپد برند تهیه کرد مثل نرمال گریزلی چون واقعا ارزشمند هردوسال پد کارت سرویس شه جوابه وهر هشت ماه خمیر هسته اصلی برا کسی که مدام گیم میزنه جوابه
یه سوال داشتم،برای مادربردی که نسل اسلات کارت گرافیک ۳ باشه بهترین گرافیک که از حداکثر پرفورمنس اون استفاده کنه rtx 2080 ti هست،اگه برای مثال کارت rtx 4070 و یا rtx 3080 و کارت های نسبتاً میانرده بازار که درحد ۳۰ تا ۶۰ درصد پرفورمنس بیشتری از rtx 2080 ti دارن در این اسلات قرار بگیرن چند درصد از رندر گرافیکی و پرفورمنسشون کم میشه و نصب همون rtx 2080 ti برای اینجور مادربرد ها عقلانی/بهتر هست یا خیر و آیا میارزه برای این نسل از اسلات،کارت هایی مانند rtx 4080,4070,3090,3080,4060 و rx 7900xt/gme/xtx rx6900,7800,7600 نصب کرد؟
۶۰ میلیون پول داری برای ۴۰۸۰ بعد لنگ یه مادربرد هستی که pci 4 داشته باشه😳
بهترهpci4تهیه شه حدودا نصف کارایی سیستم هیچ میشه نه گرافیک شما برا بازیها جدید ssdباید استفاده کنی اصلا برا ssdمثل 980proیا 990pro مادربرد pci3پیشنهاد نمیشه فقط pci 4