تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا

تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان

بهمن بدلی
۱۶:۲۸ ۱۳۹۱/۱۲/۱۷
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا

نمی دانم از کجا شروع کنم و از کدامین دیدگاه یا جهتی به مسئله نگاه کنم … از آن جایی که برخی طرفداران از کریتوس به عنوان یک مرد خشمگین و سنگدل و برخی دیگر او را یک قهرمان می دانند ما را بر سر دوراهی بزرگی قرار می دهد. از طرفی افرادی هستند که می گویند او چطور قهرمانی می تواند باشد که حتی ذره ای رحم و دلسوزی را به خود ندارد و نکته ی جالب اینکه به تدریج تازگیا بویی از انسانیت او نیز به مشام می رسد … شما چه فکر می کنید؟؟

ما می توانیم اینگونه برداشت کنیم که شخصیت کریتوس یک شخصیت عادی مثل سایر شخصیت های موجود در بازی های رایانه ای نیست. چون نمی توانید به نتیجه ی درستی از بعد مثبت یا منفی بودن او برسید و این یعنی یک شخصیت ایده آل …

چرا ایده آل ؟؟

چون هر گیمر، متناسب با حالات احساسی و ذاتی خود می تواند شخصیت کریتوس را یک قهرمان و یا ضد قهرمان تصور کند و به هیچ وجه چیزی به نام اجبار پیش روی او قرار نمی گیرد.

خب ناگفته پیداست که بازیکنان یا قهرمان دوست هستند و یا ضد قهرمان دوست، و از آن جایی که شخصیت کریتوس با هر دو دسته از این گروه ها به راحتی رابطه برقرار می کند قادر است خود را با انواع سلیقه ها تطبیق دهد.

بسیار خوب، فکر کنم متوجه شده باشید که چرا این بازی در حال حاضر طرفداران بیشماری را اطراف خود گرد آورده است.

 

با سختی های مرد بودن بخوبی آشناست اما

با سختی های مرد بودن بخوبی آشناست اما …

 

و اما اصل مطلب …

اصل مطلب از این قرار است که قصد داریم با استدلال و مدارک موجود شخصیت کریتوس را مورد تحلیل قرار دهیم. به دلیل اینکه نسخه Ascension بازی کریتوس را در مسیر انسانیت قرار داده است اکثر قریب به اتفاق او را یک شخصیت مثبت تلقی می کنند و ممکن است برخی از قسمت های مطالب به مذاق آن ها خوش نیاید و ساز مخالفت با ما بزنند.

اما مهم نیست چون شخصیت بازی از هر لحاظ چه ظاهری و فیزیکی و چه باطنی و روانی طوری مورد طراحی قرار گرفته است که بصورت آزادانه میتوانید مطابق با میلتان از او یک قهرمان یا ضد قهرمان بسازید و هر طور که دوست دارید با او زندگی کنید.

حقیقت …

حقیقت چیزی است که ما به دنبال آن هستیم و فقط می خواهیم بدانیم؛ نه اینکه آن را به خودمان تحمیل کنیم. حتما فکر می کنید با این مقدمه چینی ها می خواهیم برچسب بد بودن را به شخصیت محبوبمان بچسبانیم … نه، اصلا اینطور نیست.

گرچه می گویند حقیقت تلخ است اما حقیقت ما آنقدر هم تلخ نیست که شیرینی خاص خود را از دست بدهد. پس به دنبال حقیقت با ما همراه باشید …

کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان ؟؟

به راستی کریتوس یک قهرمان است یا ضد قهرمان ؟؟ این اولین سوالی است که در برخورد با شخصیت کریتوس به ذهنمان می رسد. در وجود او هیچ یک از خصلت های یک قهرمان مانند از خود گذشتگی ، حفظ جان مردم بی گناه یا تلاش برای ایجاد صلح و…. یافت نمی شود . مطمئنا در نگاه اول به شخصیت کریتوس چیزی جز یک مشت صفات پلید در او پیدا نمی کنیم . ولی با کمی تامل و بررسی بیشتر در دوران کودکی و شرایط بزرگ شدنش می توان به نتایج متفاوت تری دست یافت . کریتوس نیمه خدایی بود که در شرایطی نا مشروع از خدای خدایان زئوس و مادری فانی به نام شاند متولد شد . در دوران کودکی خود از نبود پدر رنج می برد در حالی که حتی نام او را نمی دانست و مکرر او به همین جهت مورد تمسخر مردم قرار می گرفت ، از نیروی فراتر از یک انسان برخوردار بود اما دلیل آن را نمی داست . هربار سراغ پدر خود را از مادرش می گرفت با جوابی مبهم و نامعلوم مواجه شد و تمامی این ها باعث بروز یک خشم درونی در وجود او شد ، کریتوس برای جبران این خشم راهی بهتر از پیوستن به ارتش و وارد میدان جنگ شدن پیدا نکرد . البته هیچ کدام از این دلایل ذکر شده نمی تواند عاملی مستقیم در پیدایش شخصیتی خشن و خونریزی در کریتوس باشد بلکه عامل اصلی، ذات درونی خود کریتوس است . هیچ گاه نباید این نکته را فراموش کرد که او فرزند زئوس بزرگترین خدای المپ است . به نظر شما اگر زئوس شخصیتی عاطفی ، مهربان و صلح طلب داشت هیچ گاه قادر به سلطنت بر المپ و دیگر خدایان می شد؟؟ مگر زئوس به خاطر اشتباه پدرش که یک تایتان بود انتقامش را از همه ی تایتانها نگرفت؟! مگر زئوس به خاطر دادن آتش المپ به مردم عادی در راه آبادانی پرمتئوس را به عذابی سخت گرفتار نکرد ؟! با توجه به مطرح کردن همچین سوالاتی در مورد زئوس می توان به راحتی دلایل بروز این صفات را در کریتوس یافت ، چرا که او هم پسر همین پدر است .
کریتوس تشنه ی رسیدن به قدرت است ، شاید با خود بگویید این خصیصه ی هر انسانی است ، اما این خصیصه در چهره ی کریتوس موج می زند و تمامی کارهای او نشأت گرفته از همین ویژگی اش می باشد . طراحان کریتوس به خوبی توانستند این ویژگی را در چهره ی او نشان دهند ، به عنوان مثال زمانی که او از اریس در خواست کمک می کند و اریس بربریان را از بین می برد یا زمانی که بر تخت خدای جنگ می نشیند به خوبی می توان منیت و غرور حاصل از پیروزی را در چشمان کریتوس دید . پیروزی برای کریتوس آنقدر مهم است که حاضر می شود خود را بنده ی اریس کند اما پیروز میدان باشد . اما از آن جایی که هرکسی در این دنیا یک دلبستگی دارد ، تنها دلبستگی که می تواند آتش های کریتوس برای قدرت طلبی را بگیرد خانواده اش است . شما هیچ گاه در بازی نمی بینید کسی با کریتوس مخالفت کند و از گزند او در امان بماند ، مگر همسرش . هیچ گاه لبخندی بر لبان کریتوس نمی بینید مگر لحظه ای که دختر خود را مجددا در عالم اموات می بیند (chain of Olympus) . هیچ گاه ابراز علاقه ی کریتوس را به چیز یا کسی نمی بینید مگر همسرش . این قسمت شخصیت کریتوس مقداری نظر ما را نسبت به قضاوت قلب او عوض می کند اما فرض کنید با نبود همچین عواملی در زندگی کریتوس خشونت او به چه حد می رسید ؟؟ این موضوع دقیقا چیزی بود که اریس روی آن دست می گذارد تا کریتوس را به یک ربات قاتل تبدیل کند اما با انجام این کار آتش خشم کریتوس به حدی می رسد که عزم در کشتن یک خدا می کند و خود اریس را هم در بر می گیرد . تلاش کریتوس برای گرفتن انتقام خانواده اش از اریس همچون لحظه ای که به علت ناامیدی از پاک شدن خاطراتش اقدام به خودکشی می کند، به ما اثبات می کند تا چه حد خانواده اش برایش ارزش داشته است و اینکه نمی توان مطلقا او را فردی بی عاطفه و قدرت طلب دانست هر چند که همین حس قدرت طلبی باعث از دست دادن خانواده اش شد.
ویژگی شخصیتی منحصر به فرد دیگری که کریتوس از آن برخودار است جسارت بی حد و حصر اوست . در قدم اول می توان به فرماندهی یک لشگر ۵۰ نفره در اوج جوانی و پیروزی در جنگ هایش توسط این تعداد کم اشاره کرد ، در نگاهی دیگر می توان تصمیم به از بین بردن اریس با دستیابی به جعبه پاندورا اشاره کرد در حالی که تا کنون هیچ انسانی موفق به این کار نشده است ( با توجه به این که کریتوس نمی دانست پسر زئوس است ). او در ادامه کاری نشدنی دیگری را به انجام می رساند که مبارزه با خواهران سرنوشت و بازگرداندن زمان به عقب است و در نهایت اوج جسارت کریتوس را می توان تصمیم او برای از بین بردن زئوس دانست . مثال های ذکر شده نشانه ای کاملا گویا بر جسارت مثال زدنی کریتوس است ، او تصمیم به کارهایی می گیرد که حتی از دید خدایان غیر ممکن است چه بسا که او یک نیمه خدایی فانیست که خود نیز تا آخرین لحظات از آن بی خبر است.
مورد دیگری که در تحلیل شخصیتی کریتوس می توان به آن پرداخت اراده ی او در رسیدن به اهدافش است . تصمیم گیری برای رسیدن به اهداف بزرگ جسارتی بود که کریتوس دارا بود اما پا گذاشتن به عرصه ی عمل و عزم در رسیدن به هدف چیز دیگری بود که کریتوس به نحو احسن از آن برخوردار بود . اراده ی کریتوس در رسیدن به هدفش به حدی قوی و ریشه دار است که او دو بار با مرگ دست و پنجه نرم می کند ، به دنیای مردگان می رود اما به پشتیبانی ارداه خود از آن می گریزد ، یک بار توسط اریس به دنیای مردگان می رود و بار دیگر توسط زئوس، که در هر دو بار موفق به فرار از عالم هادس می شود . از موارد دیگر می توان رسیدن به جعبه پاندورا ، و خواهران سرنوشت هم چنین عبور از موانع بی شمار موجود بر سر راهش نام برد که بدون داشتن اراده ی پولادین کریتوس ، محال ممکن به نظر می رسید.
ویژگی دیگر کریتوس که نظر ما را به خود جلب می کند شجاعت فوق العاده و انکار ناپذیر اوست . کریتوس از چنان شجاعتی برخوردار است که در مقابله با قوی ترین و ترسناک ترین موجودات ترسی به خود را نمی دهد و به مساف آن ها می رود . او به پشتیبانی همین شجاعت به جنگ خدایانی می رود که مردم عادی حتی در خلوت خود از توهین به آنان ترس دارند . این ویژگی مانند دیگر ویژگی های کریتوس ، به لطف سازندگان به خوبی قابل لمس و دیدن است . شما وقتی کنترل کریتوس را در اختیار می گیرید در مواجه شدن با هر دشمنی احساس ترس یا برتری دشمنان را به خود راه نمی دهید به طوری که حتی در مقابله با دشمنانی که چندین برابر کریتوس هستند احساس ضعف یا کمتری به شما دست نمی دهد . از جمله، جنگ کریتوس با مجسمه شهر رودس یا درگیری او با نگهبان معبد پاندورا .
کریتوس به حدی شجاع است که حتی خدایانی همچون اریس و زئوس از مقابله با او می ترسند و جا می خورند . نکته ی دیگری که قابل ذکر می باشد این است که کریتوس هیچ گاه در مقابله با دشمنان درنگ نمی کند و همیشه برای مبارزه با آن ها با گارد مخصوص و منحصر به فردش آماده است که خود دال بر شجاعت مثال زدنی کریتوس است.
اما نکته ای که اوج هنر سازندگان و طراحان محسوب میشود ابهت کریتوس است که به نحو احسن آن را نمایش داده اند ، چهره ی ظاهری کریتوس به معنای واقعی مظهری از یک چهری پر ابهت است . صورت نسبتا استخوانی ، مدل ریش ، ابروها ، رنگ چشم ها ، بینی ، سری بدون مو ، تاتوی قرمز رنگی که به شکلی زیبا نیمه ی چپ بدن او را پوشانده ، زخمی عمیق که از بالای پیشانی تا زیر چشم راستش کشیده شده است ، بدنی بسیار ورزیده و عضلانی … همه و همه به زیباترین شکل ممکن کریتوس را به فردی پر ابهت تبدیل ساخته است که دشمنان حتی با نگاه کردن به چهره ی او می ترسند . از دیگر نکاتی که این موضوع را پررنگ تر می کند نداشتن حتی یک لبخند در بازی است همچنین نحوه ی گارد گرفتن کریتوس و به دست گرفتن شمشیرها نیز به این امر قوت می بخشد . برای بهتر حس کردن ابهت کریتوس می توان به عنوان مثال از لحظه ی سقوط او از کوه المپ یاد کرد ، او در حالی که به سوی مرگ و رو به پایین هم حرکت می کند سر خود را بالا می گیرد در بیان بهتر این حالت جایز است بگویم حتی سقوطی با افتخار و پرابهت دارد .
اما یکی از اساسی ترین نکات در این مورد صدای خشن و رگه دار کریتوس است ، حالت چهره و صدای کریتوس به گونه ایست که او در هنگام تهدید زئوس یا اریس حس عملی کردن تهدید هایش را به بهترین نحو القا می کند.
من بارها چهره و صدایی دیگر را برای کریتوس تجسم کرده ام اما هیچ صدا و چهره ای بهتر و پرابهت تر از حالت فعلی آن به ذهنم نرسید و این حداقل از نظر من اوج هنر طراحان را نشان می دهد.

کلمه Kratos در زبان یونانی به معنای قدرت می باشد و از حیث این اسم کاملا برازنده کریتوس است ، شخصیتی به نام Kratos هرگز در اساطیر و افسانه های یونانی وجود نداشته اما شخصیتی به نام cratos وجو داشته که نسلش به رودخانه styx و عالم هادس باز می گردد.

در نتیجه باید بگویم کریتوس به طور حتم یک قهرمان نیست ، او حتی ویژگی هایی فراتر از یک قهرمان دارد اما خودش نمی خواهد قهرمان باشد . خانم Marianne Krawczyk خالق شخصیت کریتوس و نویسنده داستان بازی به بهترین شکل ممکن شخصیت کریتوس را با روند داستانی و سبک و سیاق بازی مچ کرده است؛ به طوری که به هیچ وجه نمی توان شخصیتی به غیر از کریتوس و ویژگی هایش را برای بازی GOW تصور کرد . او در طول بازی چندین بار مورد خیانت خدایان فاسد کوه المپ قرار می گیرد و برای مقابله با همچین خدایانی یک سوپر آنتی هیرو نیاز است نه یک هیرو که کریتوس به حق همچین شخصیتی دارد چرا که او فقط به فکر خود و اهدافش است و برایش فرقی ندارد چه کسی این بین قربانی خواهد شود اعم از مردم عادی یا انواع و اقسام الهه ها .

در کل شخصیت کریتوس یکی از بهترین شخصیت پردازی های تاریخ بازی های رایانه ای می باشد که شاید شخصیت هایی مانند او انگشت شمار باشند و هر چند سال یه بار خلق شوند .

در پایان باید بگویم که این قسمت از مقاله رو به خاطر احترام به این شخصیت بزرگ و عزیزان طرفدار بدون تصویر(به جز تصویر بخش مقدمه) ارائه کردیم تا هر کس فقط با تصویرهای ذهنی از شخصیت محبوبش مطلب رو مطالعه کرده باشد چون ممکن بود با قرار گرفتن یک تصویر خشن یا عادی از کریتوس مابین مطالب گیرنده مقداری مطالب رو انحراف یافته دریافت نماید و لا غیر …

به پایان آمد این دفتر حکایت همچنان باقیست …

 

bbb1 تاریخچه خدای جنگ | قسمت چهارم پایان آغازی بزرگ

 

مطالب مرتبط سایت

تبلیغات

تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا
تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

تاریخچه خدای جنگ | قسمت پنجم: کریتوس، قهرمان یا ضد قهرمان - گیمفا